Seni & Sukan 24 Sep, 2023

Sukan Asia 2022: Pasukan hoki lelaki belasah Thailand 9-0! Misi buru pingat di Hangzhou bermula!

@amirul
Pernah berkhidmat sebagai wartawan. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this


Pemburuan pingat di Temasya Sukan Asia Hangzhou 2022 kini bermula buat kontinjen Malaysia dan skuad hoki lelaki negara memulakan kempen dengan langkah kanan apabila membelasah Thailand 9-0 dalam perlawanan pertama Kumpulan B pada 24 September 2023.

Skuad hoki negara kendalian A. Arulselvaraj sememangnya berada pada prestasi tersendiri dan untuk bertemu wakil ASEAN tiada masalah untuk menang ke atas lawan mereka. 

Suku pertama permainan, Malaysia mendahului tiga gol menerusi Muhammmad Azrai Aizad Abu Kamal minit ke-8, Muhammad Firhan Ashaari minit ke-21 dan Nik Muhammad Aiman Nik Rosezmi minit ke-30. 

Malaysia terus garang untuk babak seterusnya apabila Nik Muhammad Aiman mencetak jaringan minit ke-32 sebelum Muhammad Azrai tambah gol minit ke-34 dan Muhammad Aminuddin Mohd Zain minit ke-43 dan ke-45.

Thailand terus gagal menahan asakan Malaysia untuk terus menambah jaringan daripada Abdul Khaliq Hamirin dan Muhammad Amirul Hamizan Azahar untuk jaringan ke-8 dan ke-9 pada minit ke-57 dan ke-60. 


Kredit foto: FB Malaysian Hockey Confederation 


Kemenangan besar ini satu moral untuk para pemain bagi memastikan kemenangan dalam perlawanan seterusnya. 

Speedy Tigers akan bertemu Oman pada 26 September 2023 ini dalam perlawanan kedua nanti. 

Malaysia tidak boleh kalah tiga perlawanan awal kerana dua perlawanan terakhir nanti akan bertemu pasukan terkuat dalam kumpulan iaitu Korea Selatan dan China. - KitaReporters

16
13
0
7
0
You will be interested

Video| Bawa motor sambil bersila? Niat Paknil beri nasihat! Tapi dibidas netizen! Namun ada sokong!

Aznil Nawawi Paknil video tular motosikal skuter bersila penunggang menunggang motor beri pengajaran dibidas disokong nasihat kemalangan jalan raya berhemah

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 1 week ago