Seni & Sukan 29 May, 2022

Video| Demi kasih kepada marhaban, nasyid! Suri rumah tubuh kumpulan Nur Kasih! Semakin popular!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Kumpulan Nur Kasih sentiasa memberi komitmen terbaik ketika dijemput membuat persembahan. 


SECEBIS sumbangan ke arah mewujudkan keharmionian serta menghidupkan budaya kesenian Melayu Islam, sekumpulan suri rumah menubuhkan kumpulan marhaban dan nasyid kontemporari dalam menyempurnakan hasrat itu sejak 12 tahun lalu.

Kumpulan Nur Kasih yang berpusat di daerah Klang Utara, Selangor itu juga untuk menyemarak serta memperkasakan kebudayaan Melayu dan kesenian Islam dalam kalangan generasi muda sebagai mewujudkan pelapis.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan lagu-lagu nasyid


Penyelaras kumpulan itu, Rasmira Ramli, berkata penubuhan kumpulan berkenaan juga secara tidak langsung menjadi landasan mengeratkan hubungan sosial masyarakat di kawasan kejiranan sekitar Jalan Kapar sehingga ke Shah Alam apabila terbabit dalam pelbagai aktiviti komuniti.

Menurutnya, dengan dianggotai 20 ahli yang semuanya suri rumah serta mempunyai kaitan persaudaraan antara mereka sentiasa berusaha mengerakkan kumpulan itu sebaik mungkin supaya dapat menjadi contoh membina ukhuwah dengan penduduk setempat dan lokasi yang dikunjungi ketika membuat persembahan.

Tambahnya, kedatangan kumpulan itu ke satu-satu tempat bukan setakat untuk menghiburkan pengunjung dalam majlis dianjurkan juga sebagai pendedahan kepada masyarakat mengenai budaya kesenian Melayu Islam yang perlu dihidupkan.


Ahli Kumpulan Nur Kasih gembira selepas membuat persembahan untuk warga emas tersisih sempena Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri 2022 merakam kenangan bersama-sama Pengerusi Persatuan Kebajikan Mahmudah Malaysia, Azman Rasman.


“Tepukan dan penghargaan yang terima pada satu-satu majlis amat dihargai kerana memberi semangat kepada kami semua untuk terus aktif hingga sekarang dalam usaha memperkembangkan budaya kesenian Melayu Islam.

Budaya kesenian Melayu Islam wajar dihidupkan atau diberi nafas baharu dalam apa jua bentuk supaya terus mekar dan tidak luput ditelan zaman, kami Nur Kasih rasa bertuah menjadi antara mereka yang berusaha ke arah berkenaan,” katanya. 

Rasmira berkata, bagi memastikan kumpulan itu terus menambat hati masyarakat mereka akan sentiasa membuat penambahbaikan dalam setiap persembahan dengan mengalunkan lagu tradisional rakyat serta moden yang diadunkan bersama alat muzik seperti percussion dan uplugged.

Jelas beliau, dengan menggunakan alat muzik itu kami akan mengalunkan sebaik mungkin lagu dipilih bersesuai dengan majlis diadakan seperti malam pengantin berinai serta persandingan, akikah, cukur jambul, sambutan hari jadi, rumah terbuka hari raya dan sebagainya.


Rasmira Ramli (kiri) bersama-sama ahli Kumpulan Nur Kasih ketika mempersembahan pada Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri di Pusat Jagaan Nur Hasanah, Beranang, Selangor pada 21 Mei 2022 lalu.


Mengenai bayaran, menurut Rasmira tiada kos tetap bayaran setiap persembahan yang dikenakan cuma kami biasa mengambil kira jarak perjalanan ke suatu tempat membabitkan dari segi perbelanjaan pengangkutan pergi dan balik serta bayaran sagu hati untuk ahli. 

Beliau berkata, setiap kali dijemputkan untuk membuat persembahan kami akan memastikan ahli turut mendapat manfaat serta keberuntungan secara berkumpulan dan berasa gembira dapat mengembangkan kesenian Melayu Islam.

“Antara menggembirakan kami semua apabila dapat membuat persembahan di rumah kebajikan warga emas serta anak yatim kerana dapat mengubati kesedihan hati mereka yang tersisih daripada ahli keluarga.

“Bagi menyesuaikan dengan keadaan ini kami akan mengalunkan selawat, qasidah, marhaban bersama-sama penghuni di samping menyelitkan lagu moden serta nasyid Kontemporari terkini bersesuaian dengan majlis bagi memeriahkan lagi suasana,” katanya. - KitaReporters


Rasmira (kiri) bersama-sama ahli Kumpulan Nur Kasih merakam kenangan selepas selesai membuat persembahan.

27
10
1
13
0
You will be interested