Seni & Sukan 29 Sep, 2023

Sukan Asia 2022: Acara berbasikal tetap sumbang pingat! Shah Firdaus hadiahkan gangsa pecut individu!

@amirul
Pernah berkhidmat sebagai wartawan. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this


Menyedari ketiadaan pelumba utama negara, Datuk Azizulhasni Awang pada temasya Sukan Asia Hangzhou 2022 kali ini, Muhammad Shah Firdaus Shahrom perlu menggalas tanggungjawab itu untuk menghadiahkan pingat buat negara. 

Dalam acara pecut individu yang berlangsung pada 28 September 2023, harapan untuk memenangi pingat emas tidak kesampaian apabila beliau tewas pada separuh akhir. 

Namun dirinya bangkit dalam pelumbaan penentuan pingat gangsa untuk menewaskan pelumba tuan rumah, Xue Chenxi 2-0. 

Untuk acara berbasikal track, Azizulhasni adalah sandaran utama untuk mendapatkan pingat emas dalam edisi kali ini namun terpaksa menarik diri akibat kecederaan yang dialami dirinya. 

Ketiadaan beliau sudah pasti dirasai dan tekanan akan beralih kepada pelumba-pelumba yang lain. 


Shah Firdaus menewaskan pelumba tuan rumah untuk memenangi pingat gansa acara pecut individu pada Sukan Asia Hangzhou 2022. 


Shah Firdaus mempunyai satu lagi peluang untuk menjelmakan pingat emas apabila dia akan turun dalam acara keirin pada 29 September 2023.

Seorang lagi pelumba muda negara, Muhammad Fadlhi Zonis akan turun dalam perlumbaan tersebut menggantikan tempat Azizulhasni. 

Moga kali ini emas akan menjadi milik pelumba Malaysia. - KiteReporters

17
16
0
18
0
You will be interested