Gaya Hidup 23 Dec, 2020

Fauzi Nawawi berang! Pakai gambar familinya tanpa kebenaran!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this

INILAH jadinya kalau gunakan agama untuk mengaut keuntungan. Kononnya guna logo halal tapi kaedah perniagaannya haram sebab guna gambar artis popular tanpa kebenaran. Kalau artis itu benarkan, bernasib baiklah. Kalau sebaliknya, tidakkah ia dikira menipu dan seterusnya menjadi haram kerana menipu! : KitaReporters


Gambar Fauzi Nawawi, isteri dan anak-anak diguna tanpa kebenaran oleh pihak tidak bertanggungjawab.


Lagi kisah-kisah berkaitan Fauzi Nawawi:

https://kitareporters.com/search?search=fauzi+nawawi


Namun peliknya, sudah banyak kali kes sebegini terjadi. Walaupun sudah diberi amaran, namun ia terus berulang dan berulang. 

Mungkin ada sesetengah artis yang hanya memberi amaran dan siarkannya dalam media sahaja tanpa mengambil tindakan mahkamah menyebabkan pihak tidak bertanggungjawab ini naik tocang!

Terbaharu, perkara yang sama terjadi kepada pelakon popular, Fauzi Nawawi apabila gambarnya bersama keluarga diguna tanpa kebenaran oleh pihak tidak bertanggungjawab ini.

Jadi, menerusi media sosial, Fauzi berkongsi gambar tangkap layar bagaimana gambarnya sekeluarga digunakan dalam skim pelaburan yang didakwa halal.

Kalau sudah gunakan gambar orang lain tanpa kebenaran, di manakah halalnya itu? Jelas ia adalah perbuatan ‘scammer’ yang mahu memperdayakan orang ramai.


Sebagai figura umum, gambar yang digunakan tanpa kebenaran boleh mendatangkan masalah pada kemudia hari.


Sewenang-senangnya menggunakan logo halal sedangkan perniagannya adalah haram. 

Menurut Fauzi, dia menyeru agar pihak tidak bertanggungjawab ini tidak menaikkan kemarahannya dan dengan segera memadam hantaran tersebut.

“Salam semua semoga anda dan keluarga dilindungi Allah daripada kesulitan dan kesusahan hidup.

“Saya tak suka nak marah-marah pepagi ni tapi tolonglah jangan buat hal yang boleh menaikkan nafsu amarah orang lain dengan buat kerja tak betul ni.

“Kepada akaun Facebook dan Instagram yang saya post ni tolong padam gambar saya dan famili yang tiada kena-mengena dengan pelaburan anda. Kami tak tahu-menahu pun tentang pelaburan tu dan gambar kami sekeluarga dijadikan alat untuk menarik minat pelabur. Kalau minta izin sekurang-kurangnya kami tahu,” tulisnya.


Fauzi memberi amaran selama 12 jam kepada pihak berkenaan untuk memadam hantaran yang dibuat.

Sementara itu, Fauzi juga memberi amaran akan membuat laporan polis seandainya pihak berkenaan tidak memadam hantaran tersebut dalam tempoh yang ditetapkan.

Malah, jelasnya dia tidak kisah kalau gambarnya digunakan untuk perkara yang bemanfaat tetapi bukan seperti ini.

“Kalau pelaburan tu sejenis scammer, apa jadi pada pelabur dan keluarga saya? Saya minta sangat akaun ni dipadam dalam masa 12 jam dari sekarang atau saya akan buat laporan polis.

“Saya tak kisah kalau gambar kami digunakan untuk tujuan promosi produk atau program yang manfaat! Tapi jangan salah gunakan. Saya berterima kasih pada yang tolong bagi tahu saya tentang akaun-akaun palsu yang menguna pakai gambar artis dan selebriti.

“Saya harap sangat anda semua bagi kerja sama pada kami sebelum lebih ramai lagi yang teraniaya,” jelasnya.


Fauzi bersama isteri yang juga pelakon popular, Lisdawati.


Kadang-kadang terfikir juga, tidakkah pihak tidak bertanggungjawab itu tahu gambar yang digunakan itu adalah artis popular dan sudah tentu akan diketahui juga? 

Atau mereka memang tahu tetapi sengaja menggunakannya untuk menarik perhatian orang ramai. 

Mungkin mereka merasakan kebal daripada undang-undang atau menganggap artis hanya menggertak tetapi tidak berani bawa kes tersebut ke mahkamah? Ishhh, geram pula! - KitaReporters

0
2
0
0
0
You will be interested

Video| Selepas jumpa punk dan kupu-kupu malam, temu banduan! Ustaz Ebit masuk penjara Jakarta pula!

Ebit Lew lakukan ziarah ke sebuah penjara di Jakarta dan adakan tazkirah dengan penghuninya. Juga beri beberapa hadiah kepada penghuni termasuk ayam goreng KFC

SUKMA 2022: Terengganu bangga pungut pingat lebihi sasaran! Walaupun berada di kedudukan naib juara!

BIARPUN  tidak menjadi juara keseluruhan namun temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ed
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 9 hours ago

Video| Alhamdullilah! Almy Nadia stabil! Pembedahan buang cyst! Fizz Fairuz syukur isteri selamat!

Isteri Fizz Fairuz, Almy Nadia selamat jalani pembedahan membuang sista (cyst) atau ketulan pada rahim dan kini berada dalam keadaan stabil dan dah mampu bangun
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 9 hours ago

Video| Kerja 1 jam? Pembaca berita jawab dakwaan! 1 jam itu siaran sahaja! Belakang tabir berjam-jam!

Gelagat pembaca berita jawab persoalan sama ada pekerjaan mereka itu hanya perlukan khidmat tempoh bekerja satu jam mengikut jumlah waktu siaran menjadi tular
Fitri Hazim in Gaya Hidup 16 hours ago

Liga Super 2022: Harimau Kumbang catat kemenangan kedua dalam saingan liga! Tundukkan Budak KL!

Penang FC yang berada di tangga terbawah liga lakukan kejutan selepas catat kemenangan 1-0 ke atas lawan Kuala Lumpur City FC dalam perlawanan Liga Super 2022
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 21 hours ago