Gaya Hidup 08 Jun, 2020

Malulah Putrajaya! Sejam setengah kutip 4,500 puntung rokok!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin.

Share this

KELUAR sahaja dari rumah untuk ke pejabat atau ke mana-mana pasti berdepan keadaan persekitaran yang menghiasi pemandangan kita, jika ada yang menarik pasti membanggakan. Namun tidak kurang juga apabila ‘terserempak’ dengan longgokan sampah bertaburan di merata tempat. : KitaReporters

TIMBUNAN puntung rokok yang berjaya dikumpulkan dalam tempoh sejam setengah oleh ahli kelab sukarelawan Trash Hero Putrajaya, baru-baru ini. - Kredit foto: Twitter @NanaCyber2


Lihat sahaja di mana-mana di pusat bandar yang padat penduduknya. 

Jika tidak disebabkan pekerja majlis perbandaran, pasti pemandangan kita ‘dihidangkan’ longgokan dan jejak sampah yang bertaburan di dalam longkang dan parit, di tepi bahu jalan, atau atas jalanan. 

Keadaan itu jika dibiarkan bukan sahaja menyemakkan pemandangan tetapi memalukan kerajaan, sekali gus menyebabkan pelancong meletak persepsi tertentu kepada masyarakat kita.

Baru-baru ini, seorang lelaki Jepun yang menetap di negara kita mungkin rimas dengan longgokan sampah yang terpaksa dihadap setiap hari membuatkan dia nekad untuk membuat kerja-kerja kebajikan dengan melakukan pembersihan jalan bersama pasukan sukarelawan.

AHLI kumpulan tekun menyusun puntung rokok yang berjaya dikumpul bagi mengetahui jumlah sebenar.Malunya… orang luar pula kutip sampah kita!

Lelaki berkenaan @NanaCyber2 yang berkongsi aktiviti murninya dalam akaun Twitternya melakukan kerja-kerja pembersihan di Ayer8, Putrajaya bersama sukarelawan Trash Hero Putrajaya.

Sangat mengejutkan apabila dia bersama kumpulan berkenaan berjaya mengumpulkan lebih daripada 4,500 puntung rokok dalam tempoh sejam setengah.

Sejam setengah je tau bukan sehari…

Timbunan puntung rokok yang bercampur pelbagai sampah lain.Aduh malunya… dahla kawasan Ayer 8 itu kawasan rekreasi di kawasan perumahan elit di Putrajaya, tapi mentaliti yang mengunjungi di situ masih pada tahap lama yang tidak reti membuang sampah.

Kalau pandai hisap rokok nape la pulak tak reti nak membuang ke tong sampah… tindakan tidak bertanggungjawab!!

TIMBUNAN besar puntung pelbagai jenama terbentuk selepas berjaya dikumpulkan sukarelawan Trash Hero Putrajaya dalam tempoh sejam setengah.


Dalam perkongsian berkenaan pemuda dari Jepun yang sedang mempelajari budaya dan bahasa Melayu itu turut memuat naik jumlah puntung rokok yang telah berjaya dikumpulkan oleh pasukan tersebut.

Sungguh memalukan! Dah jadi bukit bila puntung rokok itu itu dikumpulkan.

Malah kelihatan satu timbunan besar puntung rokok pelbagai jenama terbentuk di atas tanah yang berjaya dikutip.Kesungguhan kumpulan sukarelawan berkenan telah menarik perhatian ramai rakyat Malaysia, dan ada yang mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan sikapnya yang tidak malu mengutip sampah.

Malah secara jelas menunjukkan lelaki Jepun berkenaan masih membawa budaya di negara yang mahu sentiasa kelihatan bersih walaupun berada di mana-mana.

Sebagai rakyat Malaysia, kita patut berasa malu apabila orang asing yang berusaha keras demi menjaga kebersihan Malaysia, walaupun dia bukan warganegara tempatan!!

Jadi, buat rakyat Malaysia, ubah sikap kita Jangan lagi membuang sampah merata-rata. 

Jika dibiarkan amalan ini akan menjadi ikutan kepada anak dan cucu kita pula. - KitaReporters

2
0
0
0
0
You will be interested

Video| Remy Ishak lebih ceria! Amy Mastura ikut 'gila-gila'! The Masked Singer Malaysia Musim 2!

Remy Ishak sekali lagi dipilih anggotai barisan 9 juri tetap program pertandingan nyanyian penuh misteri The Masked Singer Malaysia musim 2 bersama Amy Mastura

Fariza Saidin in Gaya Hidup 2 days ago

Keluarga Malaysia: Sahabat BTHO infak al-Quran! Bantu SRA dibuka semula! Selepas bencana banjir!

Sahabat Kelas al-Quran Bandar Tun Hussein Onn (BTHO) Cheras infakkan 170 naskhah baharu al-Quran. Bantu SRA Batu 13 Puchong dibuka semula selepas bencana banjir
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Debaran dewan peperiksaan! 3 cedera serangan pisau! Suspek remaja lelaki berusia 17 tahun!

Beberapa pelajar sekolah menengah Jepun yang duduki peperiksaan kelayakan kemasukan ke universiti di Tokyo, dilaporkan cedera dalam satu kejadian serangan pisau
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 16 hours ago

Video| Aweera nak gegarkan separuh akhir GV8! Pamer imej rock sebenar! Dapat lagu Amy Search!

Aweera dijangka beri persembahan terbaik pada peringkat separuh akhir GV8 setelah dapat dua lagu nyanyian idolanya, Amy Search yang sesuai dengan jiwa rocknya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Tuah buat pasukan basikal TSG! Tajaan RM9.3j! Penjenamaan semula! Terengganu Polygon Cycling Team!

Pasukan berbasikal Terengganu, Terengganu Cycling Team (TSG) dijenama semula jadi Terengganu Polygon Cycling Team (TSG) selepas terima penajaan sebanyak RM9.3j
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago