Gaya Hidup 26 Sep, 2020

PRN Sabah: Power Ranger, Capt, Queen Elsa turut buang undi!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

PILIHAN Raya Negeri (PRN) Sabah pada 26 September 2020 memang luar biasa dan lain macam. Ia bukan sahaja menggamit para pengundi untuk keluar mengundi dari awal pagi hingga lewat petang, malah suasana PRN Sabah yang meriah itu juga turut menggamit minat beberapa karektor tersohor dunia untuk turut keluar. : KitaReporters

Kredit foto: FB Rizal Latif


Lagi cerita-cerita berkaitan Sabah:

https://kitareporters.com/search?search=sabah


Antara karektor yang dapat dikesan dan diviralkan dalam media sosial adalah seperti Power Ranger

Ia memang membuatkan para petugas terpinga-pinga dan terkejut.  Mana tidaknya, seorang Power Ranger tiba-tiba masuk ke tempat pembuangan undi.

Rupa-rupanya bukan Power Ranger sahaja yang keluar membuang undi, malah turut dikesan beberapa karektor antarabangsa lain hadir untuk proses membuang undi selepas itu.

Kreedit foto: FB Samcoach Adam


Captain America juga dipercayai berada di kawasan mengundi di Sabah seperti gambar yang tular dalam Twitter dan juga karekter dari Disney, Frozen iaitu Queen Elsa.

Semua ini memang suatu perkara yang tidak pernah berlaku dalam sejarah demokrasi di negara kita sebelum ini.

Persoalannya, apakah tujuan beberapa individu ini bertindak sedemikian? Apakah mereka 'diupah' oleh sesebuah parti politik? Atau apakah mereka sekadar mahu mencuri perhatian ramai?

Kredit foto: FB Angela Keng


Walau apapun niat mereka melakukan perkara berkenaan, selagi tindakan pelik itu tidak menyalahi undang-undang dan kerukunan Rukun Negara, rasanya tiada sebarang masalah untuk kita timbulkan.

Setidaknya, tindakan mereka ini mampu mengurangkan kehangatan 'pergaduhan' antara pelbagai jenis kumpulan politik di Sabah.

Ia juga mungkin salah satu bentuk kempen kesedaran kepada ramai orang untuk keluar membuang undi dengan sentiasa mematuhi norma baharu dalam kehidupan harian kita.

Dengan perkembangan ini, agak-agak pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, ada tidak karektor-karektor yang lebih menarik, lucu dan tidak masuk dek akal akan muncul di pusat-pusat membuang undi?

Tidak mustahil, kan?? Dah, bila PRU15 ni, tak sabar pula menantikannya!! - KitaReporters

3
1
0
2
0
You will be interested

Video| DSV menangis, mohon maaf! Sangat minati Anuar Zain! Ingin bersemuka, nak bincang projek!

DSV atau Vida mohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia, khususnya Anuar Zain, keluarga dan peminatnya. Keluarkan perkataan yang tidak wajar tanpa sedar

Perniagaan keluarga mampu bertahan? Saliza Abdullah buktikan! BG Capital Holdings dah 30 tahun!

Keputusan Saliza Abdullah ceburi perniagaan keluarga buatkan ramai kenalannya tidak bersetuju. Namun kini Kumpulan BG Capital Holdings injak 30 tahun penubuhan
News Editor 2 in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Terlupa ambil kad ATM, wanita hilang duit pencennya! Anak rayu tularkan gambar insiden!

Akibat terlupa untuk ambil kad ATM selepas keluarkan wang, seorang wanita telah dicuri wang pencennya yang terdapat di dalam akaun. Laporan polis telah dibuat
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 14 hours ago

Video| Teong Kim dakwa kenyataan TMJ tak benar! Tunku Ismail beri amaran, jangan nak putar belit!

Tunku Ismail dakwa Lim Teong Kim minta gaji €70,000 hingga €80,000 sebulan. Namun dinafikan oleh Teong Kim. TMJ kemudian beri amaran jangan nak cuba putar belit
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 22 hours ago

Terima kasih PM! Silap mata BAM! Dihukum 2 tahun, 10 hari ditarik balik! Zii Jia, Jin Wei lega!

BAM buat pusingan-U untuk benar Lee Zii Jia, Goh Jin Wei bertanding dalam semua kejohanan antarabangsa hasil campur tangan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago