Gaya Hidup 26 Sep, 2020

PRN Sabah: Power Ranger, Capt, Queen Elsa turut buang undi!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

PILIHAN Raya Negeri (PRN) Sabah pada 26 September 2020 memang luar biasa dan lain macam. Ia bukan sahaja menggamit para pengundi untuk keluar mengundi dari awal pagi hingga lewat petang, malah suasana PRN Sabah yang meriah itu juga turut menggamit minat beberapa karektor tersohor dunia untuk turut keluar. : KitaReporters

Kredit foto: FB Rizal Latif


Lagi cerita-cerita berkaitan Sabah:

https://kitareporters.com/search?search=sabah


Antara karektor yang dapat dikesan dan diviralkan dalam media sosial adalah seperti Power Ranger

Ia memang membuatkan para petugas terpinga-pinga dan terkejut.  Mana tidaknya, seorang Power Ranger tiba-tiba masuk ke tempat pembuangan undi.

Rupa-rupanya bukan Power Ranger sahaja yang keluar membuang undi, malah turut dikesan beberapa karektor antarabangsa lain hadir untuk proses membuang undi selepas itu.

Kreedit foto: FB Samcoach Adam


Captain America juga dipercayai berada di kawasan mengundi di Sabah seperti gambar yang tular dalam Twitter dan juga karekter dari Disney, Frozen iaitu Queen Elsa.

Semua ini memang suatu perkara yang tidak pernah berlaku dalam sejarah demokrasi di negara kita sebelum ini.

Persoalannya, apakah tujuan beberapa individu ini bertindak sedemikian? Apakah mereka 'diupah' oleh sesebuah parti politik? Atau apakah mereka sekadar mahu mencuri perhatian ramai?

Kredit foto: FB Angela Keng


Walau apapun niat mereka melakukan perkara berkenaan, selagi tindakan pelik itu tidak menyalahi undang-undang dan kerukunan Rukun Negara, rasanya tiada sebarang masalah untuk kita timbulkan.

Setidaknya, tindakan mereka ini mampu mengurangkan kehangatan 'pergaduhan' antara pelbagai jenis kumpulan politik di Sabah.

Ia juga mungkin salah satu bentuk kempen kesedaran kepada ramai orang untuk keluar membuang undi dengan sentiasa mematuhi norma baharu dalam kehidupan harian kita.

Dengan perkembangan ini, agak-agak pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, ada tidak karektor-karektor yang lebih menarik, lucu dan tidak masuk dek akal akan muncul di pusat-pusat membuang undi?

Tidak mustahil, kan?? Dah, bila PRU15 ni, tak sabar pula menantikannya!! - KitaReporters

3
1
0
2
0
You will be interested

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu

Video| Syabas Ayez Shaukat-Fonseka! Ahli gusti Malaysia muncul di TV Amerika! Reality of Wrestling!

Ayez Shaukat-Fonseka Farid berada di Texas, Amerika Syarikat untuk terbabit dalam 6 episod rancangan Reality of Wrestling bagi tayangan di televisyen negara itu
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 16 hours ago

Video| Puteri Sarah vs Ira Kazar! Saman selepas 4 tahun diam diri, pulang umrah, solat istikarah!

Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin akhirnya ambil tindakan undang-undang terhadap Ira Kazar sebagai orang ketiga yang ganggu rumah tangga dan kehidupannya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago