Gaya Hidup 27 Feb, 2021

Agrobazaar Nyiur Tujuh, Besut! Agrobazaar pertama dibuka FAMA di pasar tani kekal di Terengganu

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Agrobazaar FAMA yang pertama di Terengganu kini beroperasi di tapak Pasar Tani Kekal Kampung Nyior Tujuh, Besut.


PASAR tani kekal merupakan pusat pengumpulan hasil pertanian setempat dan dijadikan sebagai pusat jualan borong dan runcit bagi produk keperluan harian, industri kecil dan sederhana (IKS) serta barangan segar.

Kewujudan Agrobazaar di kawasan pasar tani kekal satu lagi usaha oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) membantu usahawan tani selain dijadikan sebagai hab pemasaran dan jualan produk tempatan berpotensi meraih pendapatan lebih buat usahawan IKS.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan pasar tani:

https://kitareporters.com/search?search=pasar+tani


Dr Azman Ibrahim (tengah) menunjukkan produk keluaran usahawan tani yang dipasarkan di Agrobazaar Kampung Nyior Tujuh, Besut


Penduduk daerah Besut beruntung apabila Pasar Tani Kekal di Kampung Nyior Tujuh, dekat Jertih, Terengganu, dipilih sebagai projek printis oleh FAMA menubuhkan Agrobazaar untuk kemudahan penduduk setempat membeli barangan lebih murah.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar Negeri, Dr Azman Ibrahim berkata, Agrobazaar yang diwujudkan itu dilihat mampu memenuhi keperluan barangan harian dengan harga lebih murah.

Katanya, Agrobazaar pertama di Besut menyasarkan hasil jualan sebanyak RM5,000 sehari dan akan meningkat dari semasa ke semasa.


Sebahagian produk yang diusahakan petani tempatan dipasarkan di Agrobazar FAMA di Kampung Nyior Tujuh, Besut


"Sasaran utama juga supaya Agrobazaar ini menjadi pusat pemasaran produk tempatan sama ada dalam bentuk IKS atau produk lain,” katanya.

Bagi memastikan matlamat tersebut tercapai, pihak kami mencadangkan sebuah pangkalan data (database) bagi mengumpul maklumat pengusaha tempatan melalui pelbagai jabatan berkenaan, merangkumi produk lokal dan asas tani dari kawasan tepi pantai hingga ke pedalaman.


Dr Azman (tengah) turut meninjau benih tanaman sayur-sayuran yang dijual oleh seorang usahawan tani 


“Tujuannya supaya Agrobazaar menjadi pusat pemasaran utama dan teratur, menarik pengunjung dan menyokong IKS di sekitar kawasan,” katanya.

Dr Azman berkata, Agrobazaar tersebut kini membekalkan 30 peratus produk IKS dan bumiputera terdiri daripada produk sejuk beku, sayur-sayuran segar dan produk-produk lain buatan tempatan dengan harga rendah berbanding di pasaran luaran.

“Insya-Allah dengan ‘pilot project’ yang diterajui FAMA ini adalah langkah pertama membuka ruang kemudahan pasaran dan serta peluang pekerjaan untuk penduduk sekitar,” katanya.


Nanas antara buah-buahan yang turut dijual di tapak Pasar Tani Kekal Nyior Tujuh, Besut


Sebelum ini, katanya, bangunan Pasar Tani Kekal Nyiur Tujuh telah siap dibina tiga tahun lepas, namun tidak dimanfaatkan secara optimum, hasilnya kerajaan negeri bersama FAMA Terengganu menjadikan tapak ini sebagai Agrobazaar pertama di Besut.

Agrobazaar Nyiur Tujuh telah dibuka pada 1 Februari 2021 kini mencatatkan nilai jualan sebanyak RM52,364.37 sehingga 12 Februari 2021 lalu. - KitaReporters

8
1
0
0
0
You will be interested

Video| Drama selepas JDT tewas! Sesak nafas, tak jadi bogel! Sanusi tabur garam di atas luka!

"Dari Kedah ke Singapura, Singgah di KL membeli gula, Saya membawa berita gembira, JDT kalah lawan bola." Pantun MB Kedah, Sanusi Md Nor kepada TMJ Tunku Ismail

Aron Koh terjemah perjuangan 18 tahun! Melalui buku Zoom In: The Untold of Malaysia Filmmaking!

Bagi Aron Koh, buku Zoom In: The Untold of Malaysia Filmmaking merupakan cetusan hati sulungnya selepas 18 tahun berkecimpung dalam industri perfileman tempatan
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 19 hours ago

Video| Tak mahu dianggap asnaf! Bad Indigo segan terima bantuan! Mahu usaha sendiri selagi mampu!

Bad Indigo, 46, salah seorang anggota kumpulan Indigo masih enggan anggap diri sebagai asnaf kerana berpendapat lebih ramai alami hidup malang, lebih terdesak
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 21 hours ago

Video| Ini macam pun ada! Tular wanita basuh tangan dalam tren! Kurang sopan, tak berdisiplin!

Tular video paparkan perangai tak senonoh seorang penumpang di dalam tren MRT yang dilihat basuh tangan sedangkan makan dan minum sama sekali tidak dibenarkan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago

55 filem bersaing Festival Filem Malaysia 31! Rebut 28 katogeri utama! Ikut garis panduan, SOP!

Festival Filem Malaysia ke-31 (FFM31) akan diteruskan dan saksikan penyertaan 55 filem cereka bagi rebut 28 kategori utama yang dipertandingkan untuk 4 bahasa
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago