Gaya Hidup 05 Apr, 2020

OIII!! BUANG SARUNG TANGAN ELOK-ELOKLAH!!

@nur ain darwishah
Pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam bidang kewartawanan. Seorang penulis bebas dan penulis upahan (Ghostwriter). Bergiat aktif dalam dunia penulisan kreatif sejak 2019 dan menyertai puluhan projek antologi pelbagai genre daripada beberapa rumah penerbitan.

Share this
ADAKAH menjadi satu keperluan memakai sarung tangan ketika berada di luar rumah terutama ketika membeli barang keperluan terutama dalam usaha kita membendung wabak pandemik COVID-19 yang sedang melanda negara. Berapa lama tempoh guna pakainya. Sekali pakai? Berulang kali? : KitaReporters

Mengapa tidak dibuang dengan cara yang betul?


Dalam pada kita sibuk nak menjaga keselamatan diri dalam usaha mengelak daripada jangkitan COVID-19, kita bagaikan terlupa bagaimana untuk membuangnya dengan cara selamat.

Awak tahu tak cara betul nak buang sarung tangan tu?

Fenomena terikut-ikut cakap orang, terlalu takut terkena virus menyebabkan segelintir individu bagaikan tidak boleh berpisah dengan sarung tangan ketika keluar rumah. 

Tetapi adakah kita benar-benar perlukan sarung tangan ketika berada di luar rumah. Waktu shopping umpamanya.

Anda belum cukup bijak jika selepas guna terus tanggal dan campak di mana anda suka! Tak betul tu beb!!!

Apakah signifikannya kita memakai sarung tangan ketika ke pasar raya membeli barangan keperluan. 

Kita sentuh pelbagai barangan, membelek satu persatu. Yang suka kita ambil yang tak nak letak semula. Jangan tak tahu, sarung tangan itu menjadi tempat terhimpunnya kuman-kuman tanpa kita sedar. 

Selesai berurusan di kaunter kita tanggal dan buang terus sebelum masuk kenderaan. Tak kisahlah di atas jalan atau dalam tong sampah! Salah tu sebenarnya kawan! 

Bahaya tau buang merata sarung tangan yang digunakan itu sebenarnya. Kuman di mana-mana. Bunyi seperti satu ancamankan?

Dah pakai buang pulak merata-rata tanpa memikirkan keselamatan orang lain. 

Benak sangat ke? Kalau tak tahu.. carilah maklumat bukan main pakai campak je. Anda penyebar secara tidak sengaja andai anda adalah pembawa virus!!!

Tular dalam media sosial Facebook sejak beberapa hari lalu beberapa keping gambar sarung tangan yang dibuang begitu sahaja sama ada di kaki lima jalan raya mahupun bersepah di keliling tong sampah yang sudah penuh dengan puluhan sarung tangan yang di buang di hadapan sebuah institusi perbankan. 

Lebih teruk lagi, sebelum masuk kereta mereka seperti mengamalkan konsep tanggal dan campak! Selfish! Mentaliti kelas ketiga!


Tiada kesedaran sivik. Main buang je tanpa rasa bersalah


Menerusi hantaran beberapa pengguna Facebook, jelas mereka kecewa dan terkilan dengan sikap tidak bertanggungjawab individu yang sanggup berbuat demikian tanpa memikirkan keselamatan diri sendiri dan juga orang awam.

Ada juga netizen yang mempersoalkan kewajaran individu memakai sarung tangan dalam cubaan mengelak daripada jangkitan COVID-19, tetapi tidak membuangnya dengan cara yang betul.

Pemilik akaun bernama Hafizah Ezmi menyarankan supaya mencuci tangan dengan lebih kerap dan elakkan penggunaan sarung tangan.
Katanya, "tak perlulah cari glove.. cuci tangan lebih kerap. Pakai glove lama-lama, tanpa sedar kita dah sebarkan virus."

https://www.facebook.com/hafizahezmi.zainal


Pakar Perunding Perubatan, Rafidah Abdullah menerusi akaun Facebook miliknya menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan penggunaan sarung tangan. 
Tulisnya:

"Lepas pakai sarung tangan... di mana hendak dibuang sarung tangan itu. Hati-hati, kalau tak betul lagi bahaya. 

Jadi, fikirkanlah.
"Sebenarnya tidak membantu. Malah mungkin lagi bahaya."

https://www.facebook.com/rafidah72


Lihat komen-komen ini. Ramai yang tidak bersetuju kerana membuang sampah di merata tempat memang menjadi kesalahan. 

Apatah lagi membuang sarung tangan yang dipakai ketika negara sedang berdepan dengan penularan COVID-19. Tak takut dijangkiti ke? 


Mengapa tidak dibuang dengan cara yang betul  - Kredit foto: FB Alsyifaa Farmasi Jerantut Sdn Bhd


Yang sebenarnya, pemakaian sarung tangan di tempat awam kurang digalakkan kerana faktornya yang mengurangkan deria sentuhan, sekali gus tidak menjamin keselamatan pemakai daripada dijangkiti sebarang penyakit termasuk COVID-19.

Menerusi temu bual ketika menjadi panel 'FB Live @ KKM Khas Kenali COVID-19' melalui halaman Facebook rasmi Kementerian Kesihatan (KKM), pada 28 Mac 2020, Pakar Perubatan Keluarga Klinik Kesihatan Seremban, Negeri Sembilan Dr Nor Izran Hanim Abdul Samad berkata memakai sarung tangan boleh menimbulkan sedikit bahaya kerana mampu memberikan 'gambaran palsu' kepada pemakainya apabila mereka menyentuh sebarang permukaan.

"Contohnya, sekiranya kita menyentuh sesuatu permukaan yang berdebu atau berminyak, kita akan terus mencuci tangan tetapi apabila seseorang itu memakai sarung tangan dan tersentuh pada permukaan yang berdebu atau berminyak, maka sentuhan sebenar tidak dapat dirasai.

"Ini akan memberi 'gambaran palsu' bahawa kita rasa yang kita selamat tetapi mungkin secara tidak sengaja kita dah pindahkan kekotoran atau kuman ke tempat lain seperti baju dan kulit tanpa kita sedari," katanya.


Justeru, orang ramai seharusnya mengikut saranan berdasarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang masih menggariskan panduan mencuci tangan, kebersihan diri dan penjarakan sosial.

Cucilah tangan dengan kerap atau guna hand sanitizer kalau dah malas sangat guna sabun. - KitaReporters 

0
0
1
0
0
You will be interested

Video| Mat Kilau: Filem biografi epik termahal! Pada tangan Syamsul Yusof! Di pawagam mulai 23 Jun!

Filem Mat Kilau terbitan Studio Kembara, karya terbaharu arahan Syamsul Yusof cipta sejarah apabila cecah belanja RM8 juta dengan penggambaran selama 100 hari

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Terima kasih cikgu! Peranan guru-guru dihargai! 42 sekolah di Parlimen Labis terima kek Hari Guru!

Sempena sambutan Hari Guru pada16 Mei 2022, warga pendidik di 42 buah sekolah di dalam kawasan Parlimen Labis telah disantuni dan terima kek sambutan Hari Guru
Mohamed Sa'ari in Gaya Hidup 1 hour ago

Sukan SEA 2022: Malaysia hampir dimalukan skuad Kemboja! Tempah laluan sukar ke perlawanan akhir!

Malaysia tempah laluan sukar ke separuh akhir apabila hanya mampu catat keputusan 2-2 ketika menentang Kemboja dalam perlawanan terakhir peringkat Kumpulan B
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 12 hours ago

Tahniah 25 guru luar biasa! Cikgu jadi sumber inspirasi! Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022!

McDonald's Malaysia umumkan 25 penerima Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2022 untuk menghargai para guru yang “luar biasa” atas jasa mereka dalam pendidikan
Editor 1 in Gaya Hidup 13 hours ago

Wartawan muda wanita dipelawa sertai Pertama! Satukan semua wartawan wanita dalam pelbagai media!

Selepas dua tahun tertangguh akibat pandemik Covid-19, Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (Pertama) adakan mesyuarat agung untuk pilih ahli jawatankuasa baharu
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 16 hours ago