Gaya Hidup 01 Apr, 2020

"PANGGILAN PKP" DI PULAU TERENGGANU 100%

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this
JANGAN ingat penduduk yang tinggal di tanah besar sahaja yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebaliknya mereka yang tinggal di pulau juga termasuk dalam perintah terbabit dan tidak terkecuali daripada arahan pihak berkuasa untuk tinggal di rumah masing-masing bagi mengelak penularan COVID-19. : KitaReporters

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Abd Rozak Mohammad  


Begitulah nasib sama terpaksa dihadapi penduduk di Pulau Perhentian dan Pulau Redang, Terengganu yang terpisah dengan tanah besar negeri ini.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Abd Rozak Mohammad ketika merujuk perkara itu berkata, bagi daerah Besut penduduk Pulau Perhentian tetap dikenakan perintah sama berkuat kuasa 18 Mac hingga 14 April 2020.

Katanya, ramai yang menyangka penduduk yang tinggal di pusat pelancongan itu bebas bergerak ke mana sahaja, tetapi hakikatnya mereka juga terikat dengan perintah berkenaan.

Bagaimanapun, penduduk terbabit dibenarkan keluar ke daratan menggunakan bot jika ada urusan penting termasuk bila berlaku kes kecemasan dan membeli barang keperluan untuk tempoh pelaksanaan PKP.

Ketika ini, kira-kira 2,000 penduduk sebahagian besarnya nelayan tinggal di Pulau Perhentian yang tersohor dengan aktiviti pelancongan yang kerap dikunjungi pelancong dari dalam dan luar negara.

Sebahagian bekalan makanan yang dihantar kepada penduduk Pulau Perhentian menggunakan bot APMM.


Berikutan pelaksanaan PKP, pulau itu kini sunyi dan lengang kerana hanya penduduk tetap sahaja yang tinggal di situ.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman berkata, walaupun kerajaan mengenakan sekatan, tetapi ada sebahagian kecil nelayan terpaksa berada di lautan bagi mencari rezeki dengan menangkap ikan.

“Kita faham dengan nasib nelayan terbabit yang terpaksa meneruskan kerja menangkap ikan kerana itu sahaja sumber pendapatan mereka,” katanya.

Mengenai bekalan makanan, Tengku Zaihan berkata, kerajaan negeri melalui Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) sudah diarah mengenal pasti penduduk yang terjejas dengan keadaan berkenaan.

Malah, katanya, baru-baru ini, ada badan bukan kerajaan (NGO) turut menghantar bekalan makanan kepada 30 penduduk pulau itu yang benar-benar terjejas dengan keadaan sekarang.

Sukarelawan NGO dan anggota APMM sedang memunggahkan bekalan makanan untuk dihantar ke Pulau Perhentian.


Katanya, penghantaran bekalan makanan menggunakan khidmat bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APPM) berjalan lancer kerana keadaan cuaca pada masa ini juga amat baik.

“Saya mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang sama-sama mengambil tanggungjawab membantu penduduk yang memerlukan bantuan,” katanya.

Sementara itu, pematuhan warga laut dan pengusaha resort serta chalet terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Terengganu mencapai 100 peratus.

Lengang... Balai Polis Pulau Perhentian 


Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Terengganu, Kepten Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata, sejak PKP dikuatkuasakan mulai 18 Mac 2020, mereka tidak melakukan sebarang aktiviti laut yang tidak dibenarkan.

“Kami amat berpuas hati dengan tahap pematuhan mereka. 

"Sepanjang tempoh dua minggu ini belum ada tangkap terhadap mereka yang ingkar.

"Pergerakan nelayan memang dibenarkan, tetapi aktiviti lain seperti ‘sport fishing’, sewaan bot memancing dan candat sotong serta aktiviti rekreasi tidak dibenarkan,” katanya. - KitaReporters

Penduduk Pulau Perhentian,Terengganu turut dikenakan peraturan PKP.

5
3
2
0
0
You will be interested

Video| Stacy dedahkan kisah sebenar dirinya demi Duit! Segala-galanya duit! Stacy mata duitan?

Single terbaharu, Duit adalah buah tangan terbaharu Stacy Anam. Bongkar siapa sebenarnya dirinya dan sekali gus ingin buktikan kemampuan yang ada pada dirinya

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Betul ke Pak Nil nak kahwin? Hanya mahu fokus kerjaya, anak-anak! Soal kahwin bukan keutamaan!

Tak mahu jadikan soal jodoh sebagai keutamaan. Lebih utama adalah teruskan kehidupan dengan letakkan kerja seni dan tanggungjawab kepada masyarakat - Pak Nil
Fariza Saidin in Gaya Hidup 6 hours ago

Hukuman berzina! Wanita ngaku bersalah disebat 100X! Lelaki pula tak ngaku bersalah! Disebat 15X!

Wanita sudah bersuami disebat 100 kali selepas mengaku bersalah berzina dengan lelaki lain. Pasangannya hanya dikenakan 15 sebatan setelah tidak mengaku salah
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 6 hours ago

Macam mana tu? 10 individu bilionair berjaya gandakan kekayaan! Pada saat dunia dilanda COVID-19!

10 orang bilionair dunia mampu gandakan kekayaan pada saat orang lain berjuang teruskan kehidupan ke arah lebih sempurna ketika dunia bergolak kerana COVID-19
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Sedihnya lihat gadis ini bertemu ayahnya! 2 tahun tak pulang! Kerana kerja di Singapura!

Bagi cari rezeki ibu bapa sanggup berkorban apa sahaja demi anak-anak. Ada banyak ibu bapa terpaksa berkorban untuk tidak pulang kerana cari rezeki di Singapura
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 23 hours ago