Seni & Sukan 18 Feb, 2022

Video| M Daud Kilau okey, tak nazak! Tapi pakai lampin pakai buang! Mohon doa peminat bukan wang!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Pendakwah bebas Ebit Lew pernah menziarahi Datuk M Daud Kilau

Manusia jika sudah melepasi usia 80 tahun biasanya akan mengalami beberapa masalah kesihatan.

Antara insan seni yang sudah lanjut usia ialah penyanyi yang digelar Raja Gelek, Datuk M Daud Kilau yang berusia 83 tahun pada 10 Julai 2021.

M Daud sudah tidak bergelek sejak lebih 3 tahun lalu kerana kudrat sudah tidak gagah lagi setelah mengalami beberapa penyakit dan keluar masuk hospital.
Lagi cerita-cerita menarik berkaitan M Daud Kilau


M Daud Kilau hanya minta doa kesembuhan


Sepanjang Raja Gelek ini kurang sihat, banyak pihak yang melakukan kunjungan ke rumahnya di Bagan Datuk, Perak bagi menyampai beberapa sumbangan termasuk wang ringgit.  

Kini Raja Gelek ini hanya berehat di katil dan sudah memakai lampin pakai buang kerana masalah pembuangan dan kerap kencing.


Akibatnya, timbul berita tidak benar yang keluar dalam sosial media bahawa penyanyi veteran tersohor ini kini menghadapi masalah kewangan.

Menurut M Daud, dia masih tidak memerlukan bantuan kewangan kerana simpanannya masih ada. Namun dia mengharapkan doa daripada orang ramai agar penyakitnya akan kembali bertambah baik

M Daud berharap orang ramai tidak menyiarkan berita tidak benar terhadap dirinya. Antaranya berita dia sudah nazak. Dia mengalu-alukan sesiapa datang untuk melihat keadaan sebenarnya.

M Daud Kilau menyulam sendiri pakaian untuk persembahan


Muhammad Daud Kilau berjaya melangkau lebih 50 tahun sebagai penyanyi.

Bermula setelah menjuarai Bintang Radio Singapura pada tahun 1968, M Daud menjadi artis rakam pada tahun 1972 dengan album pertamanya ‘Anak Yang Pertama’.

Sepanjang bergelar artis rakaman M Daud telah merakam puluhan album dan EP dengan sejumlah lagu malar segarnya dengan menjadi artis beberapa syarikat rakaman.

Antara lagu malar segarnya ialah ‘Sireh Pinang’, ‘Cek Mek Molek’. ‘Judi’ dan ‘Hutang Minta Hutang’ dan banyak lagi. Dia penah diundang Datuk Seri Nurhaliza Tarudin dalam konsert di Istana Budaya dan di RTM.


Salah sebuah album M Daud Kilau

Selain bergelek, M Daud juga terkenal memakai baju labuci dan berwarna warni. Pakaian yang dipakainya digubah sendiri oleh M Daud. 

M Daud dikurniakan darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) oleh Sultan Perak pada 1991 yang membawa gelaran Datuk.

Dia merupakan antara penyanyi yang tidak dapat dicari ganti jika ditakdir meninggal dunia nanti. - KitaReportes

5
14
0
19
0
You will be interested