Gaya Hidup 17 Apr, 2020

SETEPEK!! KENAPA PU SYED ‘SOUND’ JANNA NICK??

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Pencetus Ummah (PU) Syed Mohd Bakri Syed Ishak atau lebih dikenali sebagai PU Syed terkenal dengan kelantangannya bersuara menentang kemungkaran dalam media sosial. Tidak kira siapa termasuk selebriti tanah air, tidak terkecuali menerima tegurannya yang lantang andai mempamerkan kemungkaran dalam media sosial. : KitaReporters


Sinonim dengan tanda pagar #AdaAmbeTakut, PU Syed dilihat sering menggunakan kaedah tersendiri untuk menegur mana-mana selebriti yang dilihat melanggar hukum agama.

Terbaharu, juara rancangan Pencetus Ummah musim ketiga ini telah menegur pelakon popular, Janna Nick kerana memuat naik satu klip video ‘drama sebabak’ yang dianggap keterlaluan dalam akaun Instagramnya.


Dalam video tersebut, kelihatan Janna sedang melakonkan watak seorang wanita yang sedang berhibur di kelab malam sambil memegang segelas air sirap yang kononnya arak.

Walaupun sekadar lakonan, PU mendakwa video tersebut boleh membawa kepada fitnah.

“Video-video yang membawa kepada fitnah, jangan disiarkan kepada khalayak. Anda ramai followers. Jika mereka ikut, tidakkah membawa dosa pada diri mereka dan anda juga akan berkongsi bersama-sama dosa tersebut. 

"Maaf ambe guna bahasa sarcastic dalam teguran terbuka ini. Harap difahami, kita semua satu akidah, kita sayang saudara seislam kita,” tulisnya.

PU Syed menegur perbuatan Janna yang agak keterlaluan.


Dalam satu posting yang berlainan, PU Syed menjelaskan dia sudah berdakwah sejak di bangku sekolah lagi. Tindakannya menegur secara terbuka lebih sesuai untuk selebriti yang mempunyai ramai pengikut agar teguran itu boleh sampai secara menyeluruh.

“Ambe berdakwah sejak di bangku sekolah menengah lagi. Masa tu belum ada IG, FB, dan ambe belum lagi berniaga.

“Tegur secara terbuka lebih kena pada orang yang ramai followersnya, agar mereka sedar akan kesilapan yang dilakukan oleh orang yang mereka follow itu dan mereka dapat menegurnya juga agar lebih menjaga penampilan di dunia ini,” jelasnya.


Sementara itu, Janna turut memberi respons dalam Instatories terhadap teguran yang diberikan oleh PU Syed dan mengakui dia masih dalam proses mendalami ilmu agama.

Katanya lagi, dia tidak kisah ditegur tetapi biarlah secara baik apatah lagi dia sangat mempercayai dengan individu yang mempunyai gelaran ‘Pencetus Ummah’ dapat membimbing dan memberi ilmu.

Respons Janna terhadap teguran PU Syed.


Memberi contoh teguran yang diamalkan oleh PU Azman (Azman Syah Alias) dalam menyampaikan dakwah, Janna menjelaskan teguran seperti inilah yang membuatkan orang lebih tertarik dengan dakwah yang hendak disampaikan.

Menurut Janna, ‘drama sebabak’ itu hanyalah untuk menghiburkan pengikut dan sebagai hiburan semata-mata.

Walau bagaimanapun, Janna tetap memohon maaf sekiranya kata-katanya itu telah menyakiti mana-mana pihak. - KitaReporters

1
0
1
0
1
You will be interested

Lebih 30 tahun tak bertemu! Reunion satukan semula Aku Budak Sempang! Bersahabat sejak 1960-an!

Kumpulan sahabat Aku Budak Sempang (ABS) Sempang Tajung Kling, Melaka, lahir 1960-an, berjaya adakan reunion selepas hampir 30 tahun tinggalkan kampung halaman

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Terlupa ambil kad ATM, wanita hilang duit pencennya! Anak rayu tularkan gambar insiden!

Akibat terlupa untuk ambil kad ATM selepas keluarkan wang, seorang wanita telah dicuri wang pencennya yang terdapat di dalam akaun. Laporan polis telah dibuat
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Teong Kim dakwa kenyataan TMJ tak benar! Tunku Ismail beri amaran, jangan nak putar belit!

Tunku Ismail dakwa Lim Teong Kim minta gaji €70,000 hingga €80,000 sebulan. Namun dinafikan oleh Teong Kim. TMJ kemudian beri amaran jangan nak cuba putar belit
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 15 hours ago

Terima kasih PM! Silap mata BAM! Dihukum 2 tahun, 10 hari ditarik balik! Zii Jia, Jin Wei lega!

BAM buat pusingan-U untuk benar Lee Zii Jia, Goh Jin Wei bertanding dalam semua kejohanan antarabangsa hasil campur tangan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 17 hours ago

Video| Jambatan runtuh! Mayat mangsa lemas diusung polis, penduduk terhumban ke dalam sungai!

Seorang anggota polis, 5 penduduk kampung yang sedang usung mayat mangsa lemas terhumban ke dalam sungai setelah jambatan buluh dilalui mereka tiba-tiba runtuh
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 20 hours ago