Gaya Hidup 17 Apr, 2020

SETEPEK!! KENAPA PU SYED ‘SOUND’ JANNA NICK??

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Pencetus Ummah (PU) Syed Mohd Bakri Syed Ishak atau lebih dikenali sebagai PU Syed terkenal dengan kelantangannya bersuara menentang kemungkaran dalam media sosial. Tidak kira siapa termasuk selebriti tanah air, tidak terkecuali menerima tegurannya yang lantang andai mempamerkan kemungkaran dalam media sosial. : KitaReporters


Sinonim dengan tanda pagar #AdaAmbeTakut, PU Syed dilihat sering menggunakan kaedah tersendiri untuk menegur mana-mana selebriti yang dilihat melanggar hukum agama.

Terbaharu, juara rancangan Pencetus Ummah musim ketiga ini telah menegur pelakon popular, Janna Nick kerana memuat naik satu klip video ‘drama sebabak’ yang dianggap keterlaluan dalam akaun Instagramnya.


Dalam video tersebut, kelihatan Janna sedang melakonkan watak seorang wanita yang sedang berhibur di kelab malam sambil memegang segelas air sirap yang kononnya arak.

Walaupun sekadar lakonan, PU mendakwa video tersebut boleh membawa kepada fitnah.

“Video-video yang membawa kepada fitnah, jangan disiarkan kepada khalayak. Anda ramai followers. Jika mereka ikut, tidakkah membawa dosa pada diri mereka dan anda juga akan berkongsi bersama-sama dosa tersebut. 

"Maaf ambe guna bahasa sarcastic dalam teguran terbuka ini. Harap difahami, kita semua satu akidah, kita sayang saudara seislam kita,” tulisnya.

PU Syed menegur perbuatan Janna yang agak keterlaluan.


Dalam satu posting yang berlainan, PU Syed menjelaskan dia sudah berdakwah sejak di bangku sekolah lagi. Tindakannya menegur secara terbuka lebih sesuai untuk selebriti yang mempunyai ramai pengikut agar teguran itu boleh sampai secara menyeluruh.

“Ambe berdakwah sejak di bangku sekolah menengah lagi. Masa tu belum ada IG, FB, dan ambe belum lagi berniaga.

“Tegur secara terbuka lebih kena pada orang yang ramai followersnya, agar mereka sedar akan kesilapan yang dilakukan oleh orang yang mereka follow itu dan mereka dapat menegurnya juga agar lebih menjaga penampilan di dunia ini,” jelasnya.


Sementara itu, Janna turut memberi respons dalam Instatories terhadap teguran yang diberikan oleh PU Syed dan mengakui dia masih dalam proses mendalami ilmu agama.

Katanya lagi, dia tidak kisah ditegur tetapi biarlah secara baik apatah lagi dia sangat mempercayai dengan individu yang mempunyai gelaran ‘Pencetus Ummah’ dapat membimbing dan memberi ilmu.

Respons Janna terhadap teguran PU Syed.


Memberi contoh teguran yang diamalkan oleh PU Azman (Azman Syah Alias) dalam menyampaikan dakwah, Janna menjelaskan teguran seperti inilah yang membuatkan orang lebih tertarik dengan dakwah yang hendak disampaikan.

Menurut Janna, ‘drama sebabak’ itu hanyalah untuk menghiburkan pengikut dan sebagai hiburan semata-mata.

Walau bagaimanapun, Janna tetap memohon maaf sekiranya kata-katanya itu telah menyakiti mana-mana pihak. - KitaReporters

You will be interested

Berita Terkini| 7 jajahan di Kelantan kena PKP! Kes Covid-19 terus meningkat! Tiada zon hijau!

MKN Negeri Kelantan umum 7 jajahan - Kota Bharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Bachok, Machang, Tumpat dan Tanah Merah - diletakkan di bawah PKP pada 16-29 April 2021

News Editor 2 in Gaya Hidup 1 day ago

Berita Terkini| Polis serbu dua unit kondo! Sindiket perjudian dalam talian! Sembilan ditahan!

9 individu termasuk 2 wanita ditahan selepas polis serbu 2 unit kondominium di Jalan Talalla, Kampung Atap yang dipercayai pusat operasi perjudian dalam talian
News Editor 1 in Gaya Hidup 15 hours ago

Berita Terkini| Suspek utama belasah 2 pengawal peribadi ditahan! Reman 3 hari hingga 17 April!

Tindakan reman 3 hari dikenakan kepada seorang lelaki yang disyaki mencedera, mengugut bunuh 2 pengawal peribadi di Klang selepas dapat tahu pekerjanya berpuasa
News Editor 1 in Gaya Hidup 19 hours ago

Terbaiklah MAIDAM Terengganu! Naikkan kadar bantuan zakat Ramadan kepada asnaf kerana COVID-19

Memahami kesusahan asnaf dalam menghadapi bulan Ramadan ketika pandemik COVID-19 masih belum reda, MAIDAM bersetuju naikkan kadar bantuan zakat kepada penerima
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago

Syabas penduduk Danau Kota! Buat gotong royong bersih surau! Masak bubur lambuk untuk agihan!

Sempena kedatangan Ramadan, penduduk Taman Danau Kota, Setapak adakan aktiviti gotong royong bersihkan Surau Al-Falah dan memasak bubur lambuk untuk diagihkan
Ahmad Abd Hamid in Gaya Hidup 1 day ago