Gaya Hidup 30 Apr, 2021

Masuk fasa akhir Ramadan! Program gotong royong penduduk masak, agih bubur lambuk kian rancak!

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this


MASUK sahaja fasa akhir Ramadan al-Mubarak di sana sini semakin rancak program gotong royong memasak bubur lambuk semacam tradisi tahunan untuk agihan warga setempat dan mereka yang memerlukan terutama golongan asnaf, warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal dan sebagainya.

Di sekitar kawasan Seri Kembangan, Puchong, Kinrara dan Subang Jaya sekurang-kurangnya 11 program gotong royong memasak dan mengedarkan lebih 4, 000 pek bubur lambuk yang melibatkan Jabatan Pembangunan Masyarakat (JPM) Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ pada Sabtu 24 April dan Ahad 25 April 2021 merupakan cuti hujung minggu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan MBSJ

Kaum wanita dari Pangsapuri Angkat Majlis Bandaraya Subang Jaya, Pangsapuri Angsana dalam proses memasak bubur lambuk  untuk agihan penduduk dan orang ramai. Kredit foto: FB JPM MBSJ.


Program yang diadakan dengan kerjasama komuniti setempat melibatkan Persatuan Penduduk, Komuniti Rukun Tetangga (KRT), Majlis Permuafakatan Penduduk  (MPP), Majlis Permuafakatan Komuniti Kampung (MPKK), Ahli Jawatankuasa Sutau atau Masjid, Perkumpulan Wanita, Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN), Pejabat Ahli Parlimen serta NGO lainnya.

Juga turut diadakan beberapa aktiviti masyarakat lainnya seperti agihan barangan keperluan asas kepada yang terkesan akibat COVID-19, sumbangan tong kitar semula untuk program masjid, jualan barangan keperluan harian bersama Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), program pemeriksaan mata percuma dan bantuan subsidi pembelian cermin mata bagi mereka B40 dan beberapa aktiviti lagi.

Sekalipun semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan keadaan ekonomi yang agak terkesan sekarang tetapi usaha penganjurannya telah berjalan dengan rancak dan menepati matlamat dalam menggerakan komuniti ke arah mengeratkan hubungan silaturahim dan perpaduan.


Kerja-kerja terakhir menyiapkan pembungkusan 2,000 pek bubur lambuk untuk agihan kepada sembilan buah kampung sekitar Majlis Permufakatan Penduduk (MPP) Zon 12.


MPP Zon 13 dengan kerjasama Surau Al-Mashitah, Puchong Indah mengadakan program gotong royong memasak bubur lambuk untuk agihan 300 penerima penduduk setempat diadakan di pekarangan surau tersebut antara jam 9.00 pagi hingga 1.00 tengah hari.

Di Balai Masyarakat kampung Seri Aman sejumlah 2,000  pek bubur untuk agihan ke sembilan buah kampung dalam kawasan MPP Zon 12 berjaya dihasilkan dengan diketuai Jaafar Mat Akid ( Ahli Majlis MBSJ Zon 12) dan Ketua Kampung Seri Aman Khairuddin Mohd Raus. Turut membantu menjayakan program sukarela, NGO ARIF terdiri dari anak-anak muda bergotong royong masak dan edar bubur lambuk bersama semangat Ramadan.


Video kredit : Mohd Hazril Harun.


Di Surau Al Huda Subang Jaya, Subang program yang bermula sejak jam 10.00 pagi menghasilkan 300 pek untuk edaran kepada petugas di Balai Bomba SS17 dan Balai Polis Sunway selain penduduk setempat. 

Pangsapuri Angkat MBSJ, Pangsapuri Court 1 Puchong Utama dengan kerjasama Persatuan Penduduk, KRT dan Jawatankuasa Bersama (MC) pangsapuri berkenaan mengadakan gotong royong memasak tiga periuk besar bubur manis iaitu bubur jagung, bubur pulut hitam dan bubur kacang hijau untuk edaran penduduk setempat dan kawasan sekitar pangsapuri yang terkesan dengan pandemik COVID-19 serta memeriahkan lagi suasana pada bulan Ramadan kali ini.

KRT Taman Seri Serdang dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat DUN Seri Serdang pula mengadakan program memasak dan agihan bubur lambuk  serta sumbangan barangan keperluan asas kepada 20 keluarga asnaf yang diadakan di Pusat Rukun Tetangga Seri Serdang turut dihadiri Ahli Parlimen Puchong, Govid Singh Deo, Pengerusi Tetap Kesihatan Awam , Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga Selangor yang juga ADUN Seri Serdang dan Ahli Dewan Negara Senator R. Suresh Singh.


Para petugas memasukkan bahan rencah ke dalam bekas bubur lambuk sebelum diagihkan kepada penduduk selepas siap gotong royong memasaknya di Surau Al-Huda, Subang jaya.


Dalam pada itu MPP Zon 14 dengan kerjasama komuniti Pangsapuri F1 hingga F4 mengadakan agihan 200 pek bubur lambuk di Padang Blok F pangsapuri berkenaan yang dilakukan Ahli Majlis MBSJ  Aniza Jamaluddin bersama Ahli Jawatankuasanya jam 5.00 petang.

Persatuan Penduduk Taman Lestari Putra juga mengagihkan lebih 300 pek bubur lambuk Kampung Baru, Kuala Lumpur kepada orang ramai dan penduduk setempat di Bazar Ramadan taman berkenaan yang turut disampaikan oleh Dr Siti Mariah Mahmud.

Pada Bazar Ramadan Taman Lestari Putra turut diadakan kaunter kutipan zakat fitrah dan derma wakaf pembinaan masjid, kata Yang Dipertuan Persatuan Penduduk taman berkenaan Datuk Abdul Wahab Khalid.

Masjid Al-Siddiq SS19 Subang Jaya bersama MPP Zon 4 menagihkan 200 pek bubur lambuk kepada petugas  di Balai Bomba SS17 dan Balai Polis Subang Jaya SS 17 serta penduduk di Rumah Pangsa SS 19.

Pangsapuri Angsana, pangsapuri angkat MBSJ menyediakan 500 pek bubur untuk penduduk di pangsapuri berkenaan  yang dimasak secara bergotong royong.

MPP Zon 24 MBSJ pula mengagihkan bubur lambuk kepada penduduk, wakil empat pangsapuri berlainan dan petugas di Balai Polis Sungai Besi Indah antara jam 5.00 petang hingga 7.00 malam  yang disampaikan oleh Ahli Majlis MBSJ Zon 24, Tamilarasu. -  KitaReporters


Sambil menyiapkan kerja bahan-bahan untuk bubur lambuk kaum wanita dari Pangsapuri Angsana masih sempat bergurau sesama mereka.


Majlis Permuafakatan Penduduk Zon 4 Subang Jaya dengan kerjasama Masjid Al-Siddiq SS 19 bersiap sedia untuk mengagihkan bubur lambuk yang siap dimasak melalui kerja gotong royong.


Salah seorang penduduk Taman Seri Serdang menerima sumbangan bubur lambuk daripada Dr Siti Mariah Mahmud di Pusat Rukun Tetangga taman berkenaan.

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Bilal genap 8 bulan! Wajah anak Neelofa masih jadi misteri! Peminat panasaran, kena bersabar!

Muhammad Bilal Muhammad Haris genap 8 bulan pada 29 Sept 2022. Namun pasangan Neelofa dan PU Ritz tetap tidak berhasrat untuk perlihat wajah anak sulung mereka

Video| Kan dah kena! Kedah larang semua konsert hiburan! Bimbang cetus kelakuan di luar tatasusila!

Kerajaan Kedah larang sebarang jenis konsert hiburan yang cetus kelakuan di luar tatasusila di seluruh Kedah. Arahan berkuat kuasa dengan serta merta - MB Kedah
Jamliah Abdullah in Gaya Hidup 4 hours ago

Liga Super 2022: Terengganu teruskan rentak kemenangan! Peluang bersaing Piala AFC kembali terbuka!

Terengganu FC teruskan rentak kemenangan dalam Liga Super 2022 dan jadikan Sabah mangsa terbaharu selepas catat kemenangan 2-0. Rebut kembali slot ke Piala AFC
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 1 day ago

Liga Super 2022: PJ City jinakkan tuan rumah, 1-0! Kedah terus bergelut! Gagal berikan aksi terbaik!

PJ City FC teruskan rentak cemerlang selepas menang 1-0 ke atas pasukan Kedah Darul Aman FC dalam saingan Liga Super 2022. Kedah terus gagal beri aksi terbaik
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Tragedi 1 Oktober! 127 maut dalam rusuhan penyokong bola sepak! Persebaya tewaskan Arema FC!

127 orang termasuk 2 anggota polis terkorban dalam tragedi rusuhan penyokong bola sepak di Stadium Kanjuruhan, Malang selepas perlawanan Arema lawan Persebaya
Jamliah Abdullah in Gaya Hidup 1 day ago