Seni & Sukan 04 Jul, 2022

Video| Biar betul! Jemaah haji bawa joran ke Mekah! Polis terpaksa rampas kerana tiada keperluan!

@yati yazid
Pernah bertugas sebagai wartawan di Utusan Malaysia. Masih mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


LAZIMNYA individu yang terpilih untuk mengerjakan ibadat haji akan membuat persiapan ke Tanah Suci bukan sahaja dari sudut emosi dan mental semata-mata.

Tetapi juga persiapan dari segi barangan yang akan dibawa sepanjang 40 hari atau lebih di perantauan kembaca suci itu, termasuk membeli buku-buku keagamaan atau menyertai program, menjadi perkara utama yang difikirkan sebagai  memudahkan urusan di sana kelak.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan ibadat haji


Namun ada juga  bakal jemaah haji yang membawa perkara yang tidak sepatutnya dan lain daripada lain ketika namanya dipanggil untuk mengerjakan rukun Islam kelima tersebut.

Di sebalik kisah yang menginsafkan, ada juga kisah lucu melibatkan jemaah yang terlalu teruja untuk menunaikan ibadah haji.Terbaharu, polis Surabaya di Indonesia berkata, pihaknya menahan seorang bakal jemaah haji di Indonesia kerana membawa joran (pancing) ke Mekah.

Direktorat Jenderal Penyelenggaraan Haji dan Umrah (Ditjen PHU) Kementerian Agama (Kemenag) Indonesia berkata, mereka terpaksa merampas barang yang tidak berkepentingan itu semasa memeriksa barangan jemaah haji termasuklah joran."Barangan yang disita adalah benda-benda tajam, pemetik api dan lain-lain. Tetapi, joran itu juga terpaksa kita rampas.

"Ini kerana kami mendapati barangan itu tidak mempunyai kaitan dengan ibadah dan boleh mengganggu kelancaran proses menunaikan haji bagi jemaah yang lain," katanya.
Sementara itu, video rampasan barangan itu juga tular dalam media sosial Indonesia dan rata-rata warganet pelik mengapa jemaah tersebut mahu membawa alat memancing itu. 

Malah, ada yang pelik kerana belum ada kawasan di Mekah dan Madinah yang menjadi tumpuan pemancing sebelum ini

Mungkin jemaah itu membayangkan masa-masa terluang boleh digunakan dengan aktiviti memancing.

Semoga kisah-kisah lucu itu menjadi pedoman bukan sahaja kepada jemaah haji ke Mekah tetapi maklumat kepada kita semua. - KitaReporters


 

 

 

 

12
9
0
14
0
You will be interested

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.

Restu Global Quranic Arts Festival! 23 Feb - 3 Mac 2024! Kompleks Nasyrul Quran, Presint 14 Putrajaya!

Nasyrul Quran akan mengadakan satu festival yang dinamakan Restu Global Quranic
Editor 2 in Seni & Sukan 1 day ago

Video| Anak Pemilu 2024! Bayi diberi nama M Prabowo Gibran! Dilahirkan pada hari pengundian Pilpres!

Bayi lelaki hari kelahiran Muhammad Prabowo Gibran Pemilihan Umum Pemilu pilihan raya Pilihan Raya Presiden (Pilpres) Prabowo Subianto Gibran Rakabuming Raka
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 5 days ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 5 days ago