Gaya Hidup 09 Apr, 2022

Terima kasih YB! Abd Halim agih 4,500 kotak kurma di DUN Permaisuri! Semarakkan berkat Ramadan!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share thisPENGAGIHAN buah kurma tentu ia amat bermakna sebagai juadah berbuka puasa bagi warga yang kurang berkemampuan ketika menyambut bulan Ramadan sejak beberapa hari lalu.

Namun, dari satu pengertian lain dilihat kecaknaan seorang wakil rakyat terhadap warga apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permaisuri, Terengganu, Datuk Abd. Halim Jusoh mengagihkan kira-kira 4,500 kotak buah kurma kepada penduduk di kawasan tersebut sejak 7 April 2022 lalu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan buah kurma


ABD. Halim Jusoh (kiri) bersama petugas untuk menghantar sumbangan buah kurma kepada penduduk kampung di DUN Permaisuri pada 7 April 2022.


Pemberian buah kurma kepada warga terbabit yang dilakukan oleh Ketua UMNO Cawangan di kampung masing-masing bukan sahaja menyemarakkan bulan Ramadan. Malah program berkenaan turut dilihat dapat mengimarahkan dengan keberkatan bulan yang suci itu

Abd. Halim berkata pengagihan buah kurma secara percuma sering dilakukan setiap tahun pada bulan Ramadan agar penduduk kampung yang tidak berkemampuan tidak ketinggalan dapat menikmati buah itu yang disunatkan ketika berbuka puasa itu.


ABD. Halim sedang melihat sebahagian daripada 4,500 kotak buah kurma di Pejabat DUN Permaisuri yang akan diagihkan penduduk kampung.  


Menurutnya, pada tahun 2021, pihaknya telah memberi sumbangan buah kurma lebih 3,000 kotak kepada keluarga miskin di Dewan Undangan Negeri tersebut.

"Tetapi pada tahun ini (2022), pihaknya telah menambah jumlah dari 3,000 kotak kepada 4,500 kotak supaya warga di DUN Permaisuri tanpa mengira mereka miskin ataupun sebaliknya tidak tercicir akan mendapat buah kurma yang kita sumbang itu.

“Walaupun nilai buah kurma itu tidak seberapa tetapi kita berharap sumbangan yang diagihkan itu amat bermakna kepada mereka sempena bulan puasa ini,” katanya ketika ditemui di Kampung Fikri, Setiu, Terengganu pada 7 April 2022.


ABD. Halim sedang memberi sumbangan buah kurma kepada Rokiah Mohamad di rumahnya di Kampung Fikri pada 7 April 2022. 


Abd. Halim turut meluangkan masa menyampaikan sumbangan makanan sunah itu kepada beberapa warga di Kampung Fikri.

Beliau berkata, pihaknya telah mengarahkan Ketua UMNO Cawangan untuk mengagihkan kurma tersebut dari rumah ke rumah di kampung masing-masing di DUN Permaisuri.

“Sebagai pemimpin masyarakat kita memberi kepercayaan kepada mereka untuk melaksanakan tugasan itu,’’ katanya.


ABD. Halim sedang memberi sekotak buah kurma kepada seorang warga di Kampung Fikri, Setiu, Terengganu pada 7 April 2022.


Selanjutnya ADUN Permaisuri itu berkata, walaupun sumbangan itu adalah kecil  tetapi ia amat bermakna kepada wakil rakyat itu yang tidak pernah lupa kepada warga meskipun berada dalam kepayahan sekali pun.

“Insya-Allah, bantuan kurma itu akan diadakan setiap tahun di samping bantuan-bantuan lain seperti beras dan bakul makanan, kita agih juga kepada penduduk yang memerlukannya,’’ kata Abd. Halim. - KitaReporters


ABD. Halim turut memberi sumbangan makanan dan buah kurma kepada seorang ibu tunggal, Siti Noor Fariza Muhamad, 42, (tiga dari kanan) yang sakit di rumahnya di Kampung Fikri, Setiu pada 7 April 2022.

12
15
0
14
0
You will be interested

Video| Gembira bercerai? Bad Indigo, Ashira umum perpisahan dalam rakaman video! Tapi tetap kawan!

Dalam rakaman video secara bersama, Bad Indigo dan Ashira dengan gembiranya umumkan mereka bercerai setelah 14 bulan berumah tangga namun tetap jadi kawan baik

Video| Syamsul cari perakam klip video! Filem bakal box office! Mat Kilau kutip RM2.8j dalam 2 hari!

Syamsul beri amaran keras kepada pihak yang tayangkan cuplikan filem Mat Kilau lebih 5 saat dalam laman sosial. Mahu buat laporan polis dan ambil tindakan saman
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 18 hours ago

Panggung pacak dah berakhir! Akhbar bersaing dengan media sosial! Perlu lebih bebas dan tak takut!

Akhbar harus buat pendekatan menyeluruh, lebih cekap, pantas dan pembinaan insan yang bolehkan wartawan bekerja dalam ruang bebas, tanpa takut - Johan Jaaffar
Kartini Mohd Noor in Gaya Hidup 20 hours ago

Video| Amelia Henderson, Idris Khan tak profesional! Tak kenang budi! Saya terpaksa saman! - A Aida

A. Aida saman Amelia Henderson dan Idris Khan gara-gara tarik diri pada saat-saat akhir daripada drama 28 episod Sekali Lagi Cinta Kembali sebagai pelakon utama
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Woi! Bangunlah! Beri tempat duduk kepada ibu mengandung! Wanita hamil kongsi pengalaman!

Seorang wanita sarat hamil luahkan rasa kesal dengan sikap, tindakan segelintir masyarakat naiki pengangkutan awam tapi tak diberikan tempat duduk oleh mereka
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago