Gaya Hidup 18 Jun, 2021

Terbaiklah KPLB, KKM! Tunggu di rumah! Petugas datang ke rumah beri vaksin! Warga emas, OKU!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

Kredit foto-foto: Facebook Abdul Rahman Mohamad


Zaman sekarang telah berubah, jika rakyat tiada kemampuan untuk datang ke premis kerajaan, maka jentera kerajaan itu sendiri yang akan turun dan masuk ke rumah rakyat berkenaan.

Begitulah yang dilakukan oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dalam usaha mempercepatkan proses pendaftaran dan penerimaan vaksin Covid-19 di kawasan luar bandar dan pedalaman.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kawasan pedalamanKPLB sedar saranan daripada Kementerian Kesihatan (KKM) bahawa 'jalan keluar' utama yang kita ada pada hari ini dari pandemik Covid-19 hanyalah melalui pembentukan imuniti kelompok, iaitu 70 hingga 80 peratus dari populasi yang boleh divaksin telah terima vaksin yang lengkap.

Tidak tunggu lama, KPLB telah melakukan kerjasama baik dengan KKM untuk memastikan lebih ramai penduduk luar bandar dan pendalaman berjaya mendaftar dan menerima vaksin Covid-19 pada kadar segera.

Menariknya, Timbalan Menteri 1 Pembangunan Luar Bandar sendiri telah turun padang bersama-sama pasukan pendaftaran dan pemberi suntikan vaksin Covid-19 dari petugas KKM.Dalam satu hantaran dalam laman Facebook, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad menceritakan tindakan KPLB tersebut mendapatkan seberapa ramai penduduk luar bandar dan pendalaman bagi menyokong dan menjayakan proses imunisasi.

"Saya bersama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Lipis telah turun padang bagi membantu urusan pendaftaran dan pemberian vaksin kepada masyarakat warga emas  yang terlantar dan OKU di Kampung Kuala Kenong, Lipis.

"Bagi mencapai objektif utama Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 iaitu imuniti kelompok dan seiring dengan usaha kerajaan untuk mempercepatkan roll-out vaksinasi, sebagai Timbalan Menteri di Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB), prihatin dan mengambil kira maklum balas rakyat terutama di kawasan luar bandar bagi memastikan tiada satu pun golongan yang tercicir dalam program ini," tulisnya dalam laman Facebooknya.Beliau yang juga Ahli Parlimen Lipis memaklumkan, usaha ini juga hasil daripada rintihan anak-anak perantau yang risau dengan ibu bapa mereka di kampung yang tiada peranti untuk mendaftar vaksin.

Mereka juga turut risau tentang kekangan ibu bapa di kampung terutama yang berada di pedalaman dan OKU untuk hadir ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sekiranya sudah tiba masa janji temu vaksinasi.


"Saya juga mendengar beberapa keluhan dan kerisauan anak-anak di perantauan kerana ada antara warga emas ini yang tidak mempunyai peranti untuk mendaftar mysejahtera, ada juga anak-anak yang bantu daftarkan, namun ada kekangan untuk membolehkan mereka hadir ke pusat vaksinasi seperti tiada kenderaan terutama yang terlantar dan tidak boleh bergerak atas faktor kesihatan.

"Dalam masa yang sama usaha untuk meyakinkan masyarakat luar bandar tentang kepentingan vaksinasi terus dilakukan. Saya yakin dengan usaha, pujukan, dan penerangan menggunakan sains dan data, mereka ini akan ubah fikiran dan seterusnya mendaftarkan diri secara sukarela bagi mendapatkan vaksin ini," katanya lagi.Ternyata usaha yang dilakukan oleh KPLB dengan kerjasama KKM ini dapat menyelesaikan pelbagai permasalahan berbangkit dalam kalangan warga emas, OKU dan mereka yang berada di pendalaman luar bandar.

Berikut merupakan beberapa keping gambar semasa program pendaftaran dan pemberian vaksinasi yang dilakukan di Kampung Kuala Kenong, Lipis, Pahang baru-baru ini. - KitaReporters
Kredit-kredit foto: Facebook Abdul Rahman Mohamad

1
1
0
0
0
You will be interested

Video| Suara Jaclyn Victor terjejas! Alami sinus kronik! Akan jalani pembedahan segera selepas GV9!

Jaclyn Victor dedahkan dia punyai masalah sinus kronik kerana saluran hidung bengkok yang beri kesan kepada suara, nyanyiannya. Akan buat pembedahan selepas GV9

Boleh dengar Molek FM di Kuantan! Menerusi frekuensi 100.4! Sembang santai dengan Gu Pantai Timur!

Pendengar di Kuantan boleh dengar siaran radio yang tepati citarasa, halwa telinga mereka dengan kemunculan stesen radio terbaharu Molek FM (frekuensi 100.4)
Nur Ain Darwishah in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Erma Fatimah minta Zul Ariffin jelaskan! Siapa malaikat dimaksudkan! Tiada siapa nak ngaku!

Erma mahu Zul jelas siapa dimaksudkan malaikat itu. Jika tak isu itu akan terus panas kerana tiada siapa akan mengaku suruh Zul muat naik video kurang sopan itu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Tolong kami! Bantu Roslan Saleh! Semakin uzur! Mata dibutakan! Kawal penyakit kencing manis!

Menurut Ustaz Taufik yang melawatnya, kesihatan Roslan Saleh kian memburuk. Bagi kurangkan kesan sakit kencing manisnya, doktor terpaksa matikan saraf matanya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 9 hours ago

Piala AFC 2022: Kevin Mendoza wira KL City ke pentas akhir! Tewaskan Sogdiana 5-3! Sepakan penalti!

Kevin Mendoza jadi wira untuk bawa Kuala Lumpur City (KL City) FC mara ke pentas akhir Piala AFC 2022 selepas tewaskan FC Sogdiana 5-3 menerusi sepakan penalti
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 12 hours ago