Gaya Hidup 18 Jun, 2021

Terbaiklah KPLB, KKM! Tunggu di rumah! Petugas datang ke rumah beri vaksin! Warga emas, OKU!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

Kredit foto-foto: Facebook Abdul Rahman Mohamad


Zaman sekarang telah berubah, jika rakyat tiada kemampuan untuk datang ke premis kerajaan, maka jentera kerajaan itu sendiri yang akan turun dan masuk ke rumah rakyat berkenaan.

Begitulah yang dilakukan oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dalam usaha mempercepatkan proses pendaftaran dan penerimaan vaksin Covid-19 di kawasan luar bandar dan pedalaman.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kawasan pedalamanKPLB sedar saranan daripada Kementerian Kesihatan (KKM) bahawa 'jalan keluar' utama yang kita ada pada hari ini dari pandemik Covid-19 hanyalah melalui pembentukan imuniti kelompok, iaitu 70 hingga 80 peratus dari populasi yang boleh divaksin telah terima vaksin yang lengkap.

Tidak tunggu lama, KPLB telah melakukan kerjasama baik dengan KKM untuk memastikan lebih ramai penduduk luar bandar dan pendalaman berjaya mendaftar dan menerima vaksin Covid-19 pada kadar segera.

Menariknya, Timbalan Menteri 1 Pembangunan Luar Bandar sendiri telah turun padang bersama-sama pasukan pendaftaran dan pemberi suntikan vaksin Covid-19 dari petugas KKM.Dalam satu hantaran dalam laman Facebook, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad menceritakan tindakan KPLB tersebut mendapatkan seberapa ramai penduduk luar bandar dan pendalaman bagi menyokong dan menjayakan proses imunisasi.

"Saya bersama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Lipis telah turun padang bagi membantu urusan pendaftaran dan pemberian vaksin kepada masyarakat warga emas  yang terlantar dan OKU di Kampung Kuala Kenong, Lipis.

"Bagi mencapai objektif utama Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 iaitu imuniti kelompok dan seiring dengan usaha kerajaan untuk mempercepatkan roll-out vaksinasi, sebagai Timbalan Menteri di Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB), prihatin dan mengambil kira maklum balas rakyat terutama di kawasan luar bandar bagi memastikan tiada satu pun golongan yang tercicir dalam program ini," tulisnya dalam laman Facebooknya.Beliau yang juga Ahli Parlimen Lipis memaklumkan, usaha ini juga hasil daripada rintihan anak-anak perantau yang risau dengan ibu bapa mereka di kampung yang tiada peranti untuk mendaftar vaksin.

Mereka juga turut risau tentang kekangan ibu bapa di kampung terutama yang berada di pedalaman dan OKU untuk hadir ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sekiranya sudah tiba masa janji temu vaksinasi.


"Saya juga mendengar beberapa keluhan dan kerisauan anak-anak di perantauan kerana ada antara warga emas ini yang tidak mempunyai peranti untuk mendaftar mysejahtera, ada juga anak-anak yang bantu daftarkan, namun ada kekangan untuk membolehkan mereka hadir ke pusat vaksinasi seperti tiada kenderaan terutama yang terlantar dan tidak boleh bergerak atas faktor kesihatan.

"Dalam masa yang sama usaha untuk meyakinkan masyarakat luar bandar tentang kepentingan vaksinasi terus dilakukan. Saya yakin dengan usaha, pujukan, dan penerangan menggunakan sains dan data, mereka ini akan ubah fikiran dan seterusnya mendaftarkan diri secara sukarela bagi mendapatkan vaksin ini," katanya lagi.Ternyata usaha yang dilakukan oleh KPLB dengan kerjasama KKM ini dapat menyelesaikan pelbagai permasalahan berbangkit dalam kalangan warga emas, OKU dan mereka yang berada di pendalaman luar bandar.

Berikut merupakan beberapa keping gambar semasa program pendaftaran dan pemberian vaksinasi yang dilakukan di Kampung Kuala Kenong, Lipis, Pahang baru-baru ini. - KitaReporters
Kredit-kredit foto: Facebook Abdul Rahman Mohamad

You will be interested

Penduduk Terengganu bimbang! Rentas negeri balik raya di kampung! Kes COVID-19 meningkat kembali!

Penduduk Terengganu resah, bimbang kemungkinan kes wabak COVID-19 kembali meningkat, menular lebih luas jika ramai perantau di Lembah Klang kembali di kampung

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 6 days ago

Video| Selepas Yuna, giliran Layla Sania pula! Hiasi papan iklan digital Times Square, New York!

Layla Sania bukan sahaja cipta nama di Cina tetapi lebih banggakan wajahnya terpampang pada papan iklan digital di Times Square, New York seperti dialami Yuna
Fariza Saidin in Gaya Hidup 2 days ago

Apabila jiran sepakat bawa berkat! Gerobok Makanan Taman Danau Kota meriah dan terus bertahan!

Gerobok Makanan Taman Danau Kota di Setapak, Kuala Lumpur bukan sahaja terus bertahan beri sumbangan kepada yang memerlukan tapi terus terima pelbagai sumbangan
Ahmad Abd Hamid in Gaya Hidup 2 days ago

Video| Masya Masyitah pelapis Shila Amzah! Harumkan Malaysia di China! Kini ada single Mandarin!

Dulu, Shila Amzah sebagai antara satu-satunya penyanyi popular berkebolehan nyanyi dalam bahasa Cina, kini muncul Juara Yippi Star Quest 2020, Masya Masyitah
Fariza Saidin in Gaya Hidup 4 days ago

Ayuh Malaysia! Berlari, berkayuh maya dengan SAM! Jom sokong atlet Sukan Olimpik Tokyo kita!

Sempena Sukan Olimpik Tokyo 2020, SAM ambil inisiatif anjurkan 'SAM Virtual Run & Ride' (Larian dan Kayuhan Maya SAM) sebagai tanda sokongan kepada atlet negara
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 4 days ago