Seni & Sukan 11 Oct, 2022

Amat membimbangkan! 500k remaja sakit mental? Kesan hilang kerja dan pendapatan! Masalah keluarga!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this


TANGGAL 10 Oktober setiap tahun, dunia akan meraikan Hari Kesihatan Mental Sedunia.

Sehubungan itu, pelbagai usaha dilakukan demi meningkatkan kesedaran orang ramai serta menggerakkan usaha-usaha perkongsian informatif berkaitan kesihatan mental.

Sambutan tahun 2022 ini, membawa tema “Kesihatan Mental dan Kesejahteraan untuk Semua Keutamaan Global” atau “Mental Health & Well-Being for All a Global Priority.” 


Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan penyakit dan sakit mental

Gambar hiasan... Adakah anda salah seorang pesakit mental? Jangan biarkan, banyak kes bunuh diri dilaporkan sejak kebelakangan ini. 


Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan hampir setengah bilion populasi dunia bergelut dengan masalah mental iaitu sebelum pandemik Covid-19 merebak. 

Di Malaysia, isu penyakit mental bukanlah satu perkara yang baharu menular dalam kalangan masyarakat masa kini. Tetapi kesihatan mental telah menjadi isu kesihatan awam yang berleluasa dan berlarutan lama di Malaysia.

Penularan wabak pandemik Covid-19 di seluruh dunia antara punca utama mendorong  sebilangan manusia mengalami tekanan atau gangguan mental sehingga mencetuskan beberapa tindakan yang abnormal, agresif dan menakutkan.Gambar hiasan... Sewaktu pandemik Covid-19, terdapat banyak syarikat  kecil menutup operasi mereka kerana mengalami kerugian, sekali gus ramai yang terkesan dengan mereka terpaksa dibuang kerja. - Kredit gambar: MStar.


Memetik kenyataan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin pada 28 September 2022 bahawa sejumlah 1,142 kes bunuh diri dicatatkan pada tahun 2021 berbanding 631 kes pada 2020 iaitu peningkatan sebanyak 81 peratus.

“Faktor penyumbang termasuk isu kewangan seperti kehilangan pendapatan atau pekerjaan, masalah keluarga seperti perceraian, kehilangan orang tersayang, konflik keluarga serta penderaan rumah tangga,” kata beliau dalam ucapannya semasa pengagihan dana program kesihatan mental untuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Kementerian Kesihatan di Putrajaya.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019 mendapati prevalens kemurungan dalam kalangan remaja berumur 16 tahun dan ke atas adalah 2.3%, yang dianggarkan hampir 500,000 orang- KitaReportersSumber: 

https://keadilanrakyat.org/index.php/hari-kesihatan-mental-sedunia-menuju-kesaksamaan-kesihatan-mental/

https://beritakini.biz/kj-peningkatan-bunuh-diri-dan-isu-kesihatan-mental-yang-membimbangkan-tindakan-segera-diperlukan/

10
12
0
14
0
You will be interested