Gaya Hidup 11 Jan, 2021

Salah siapa? Malang si ibu meringkuk di dalam lokap! Anak tekad tak tarik balik laporan polis

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

GARA-GARA kes keganasan masalah rumah tangga, seorang ibu sempat merasa duduk di dalam lokap selama dua hari (10 Januari 2021) setelah anaknya sendiri membuat laporan polis. Kejadian yang berlaku di daerah Demak, Jawa Tengah, Indonesia itu menarik perhatian seorang anggota Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia, Dedi Mulyadi. : KitaReporters


Puan S (tengah) sempat meringkuk dalam lokap selama dua hari. - Kredit foto: Detik.com


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penjara:

https://kitareporters.com/search?search=penjara


Lapor portal Kompas.com, Dedi berjaya mendapatkan bantuan guaman untuk mengendalikan kes tersebut. Akhirnya wanita berkenaan berjaya dibawa keluar dari lokap setelah dijamin.

Dedi berharap agar kes antara ibu dan anak itu dapat diselesaikan secepat mungkin. Tegasnya, tiada istilah bekas anak atau ibu kerana air yang dicecang tidak akan putus. Ia berikutan wanita berkenaan dan suaminya sudah bercerai. 

Sementara itu, Puan S berterima kasih kepada pihak yang bersimpati dengan kesnya terutama Dedi.

"Terima kasih atas perhatian anda, tuan. Saya harap kes ini segera berakhir. Saya memaafkan anak saya apa sahaja yang dilakukannya, kerana fikirannya belum matang,” katanya sebak.

Dedi Mulyadi (kanan) menenangkan hati Puan S (tengah) yang sedang sedih. - Kredit foto: Tribunews.com


Dedi yang telah terlibat dalam politik selama lebih kurang 30 tahun, menegaskan bahawa sama ada kes undang-undang Puan S digugurkan atau terus diadili, pihaknya terus bersama dan berusaha menjadi orang tengah antara kedua-dua pihak. 

Malah ketika lawatan ke rumah Puan S, Dedi menghubungi anak kandung Puan S yang bertindak membuat laporan polis terhadap ibunya itu menerusi telefon. Dalam perbualan mereka, anak yang dikenali sebagai A menjelaskan dia memaafkan ibunya walaupun tindakan ibunya terhadap dirinya dianggap keji.

Tindakan ibunya yang membuang pakaiannya ketika dia dan ayahnya datang untuk mengambil pakaian, membuatkan A jengkel dan terasa hati. Ibunya bertindak sedemikian kerana marah A sering menyebelahi bekas suaminya. Ketika itu juga berlaku sedikit kekerasan si ibu terhadap si anak.

Dedi menghubungi A untuk memujuknya agar menarik balik laporan polis. - Kredit foto: Kompas.com


A yang berusia 19 tahun merupakan pelajar di sebuah universiti di Jakarta dan menetap bersama ayahnya di sana. Menurutnya, dia menjadi mangsa masalah rumah tangga yang dihadapi kedua-dua orang tuanya.

"Saya memaafkan ibu, tetapi saya tidak mahu menarik balik laporan itu. Biarkan proses undang-undang terhadap ibu saya berlanjutan,” tegasnya.

Nampak gayanya Dedi tidak berjaya memujuk hati A agar menarik balik laporan polis terhadap ibunya. Namun, ia tidak mematahkan semangat Dedi kerana yakin lama-kelamaan hati A akan cair.

Perbualan melalui telefon bimbit itu disaksikan oleh keluarga S, termasuk adik A yang masih bersekolah menengah dan abang A. Malah mereka menangis ketika mendengar perbualan ibunya dan Dedi.

Semoga hati A lembut dan sudi menarik balik laporan polis yang telah dibuat. 

Sejahat-jahat ibu, merekalah yang bertarung nyawa melahirkan kita. Jadikan kisah ini sebagai pengajaran sama ada buat anak atau ibu bapa. - KitaReporters

You will be interested

Sultan Terengganu perkenan! Solat Jumaat 40 orang! Solat fardu 12 orang! Semasa tempoh PKP 2.0

Masjid dan surau di Terengganu dibenarkan solat Jumaat dan solat fardu berjemaah sepanjang PKP bermula 22 Januari 2021 dengan bilangan jemaah yang ditetapkan

Mohammad Ishak in Gaya Hidup 4 days ago

Video| Impian Layla Sania tercapai! Lahirkan single bahasa Mandarin pertama, single ketiganya

Impian Layla Sania tercapai apabila lagu By Your Side disempurnakan sebagai single ketiganya tetapi pertama dalam bahasa Mandarin di bawah label Warner Music
Fariza Saidin in Gaya Hidup 2 days ago

PKP: Beringat la awang wehh! Kompaun RM1,000! Jalan tikus dah tak selamat! Ada 25 sekatan jalan

Jalan tikus sebagai laluan alternatif bagi elak Sekatan Jalan Raya (SJR) dah tidak lagi selamat. Polis Terengganu juga tambah jumlah SRJ daripada 5 kepada 25
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 3 days ago

Netizen kongsi status, gambar lucu dalam Facebook! Mampu redakan tekanan PKP 2.0! Haaa masuk!

Idea kreatif, rekaan kata jenaka dan lucu dalam pelbagai situasi mampu redakan tekanan perasaan. Ini bagi hilangkan tekanan berkurung dalam rumah akibat PKP 2.0
Ainal Marhaton Abd Ghani in Gaya Hidup 3 days ago

Ditayang di Astro First! Khabir Bhatia kembali Kerana Korona! Hasilkan filem tiga dalam satu

Kabir Bhatia kembalikan semula gandingan mantap Rita Rudaini dan Rashidi Ishak. Turut berlakon Ummi Nazeera, Shasha Abedul, Jalaludin Hassan, Fatimah Abu Bakar
Fariza Saidin in Gaya Hidup 3 days ago