Gaya Hidup 17 Dec, 2020

Video| Dulu Kiriman Tuhan kini Sinar Selawat! Buat Nur Fatima

@fariza saidin
First Editor of HAI Magazine, Jourmalist for WANITA Magazine of Utusan Group of Companies. Asst Chief Sub Utusan Malaysia, Journalist cum Blogger @ CCKakFasonline

Share this

KETIKA isterinya Fazura hamil, Fattah Amin menzahirkan kesyukurannya melalui single kerohanian “Kiriman Agung’. Kini setelah dikurniakan kiriman agung dengan kelahiran cahaya mata sulung, Nur Fatima Aisya, Fattah menterjemahkan pula perasaan terindahnya itu melalui single terbaharunya, ‘Sinar Selawat’. : KitaReportersLagi kisah-kisah berkaitan Fattah Amin:

https://kitareporters.com/search?search=fattah


Karya yang menyimpan makna tersendiri itu direalisasikan menerusi kerjasama kedua dengan komposer terkenal, Hafiz Hamidun serta penulis lirik prolifik, Ahmad Fedtri Yahya.

Sesungguhnya, tiada yang lebih indah atas kurniaan paling berharga yang dinanti-nantikan oleh setiap pasangan yang bergelar suami isteri ya tak?"Sinar Selawat menterjemahkan suara hati dan perasaan bersyukur saya apabila dikurniakan Allah SWT dengan anugerah terindah dalam hidup iaitu zuriat. 

"Seperti pasangan lain, saya dan isteri juga mendambakan kehadiran cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan rumah tangga kami berdua. Alhamdulillah, penantian dan doa kami selama ini terjawab dengan kehadiran Nur Fatima Aisya pada 2 Oktober lalu,“ Fattah memanjatkan kesyukuran. 

Menurut pelakon dan penyanyi  itu lagi, momen yang dirasakan  terlalu bermakna dan ia menjadi kenangan paling manis buat dirinya.

“Kemanisan itu lebih dirasai apabila kehadiran permata hati saya itu turut diraikan dengan iringan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW," tambahnya.Mengakui, projek istimewa kedua sempena kelahiran anak sulungnya itu begitu dekat dengan hatinya, Fattah memberitahu, sepanjang proses  rakaman berlangsung, hatinya begitu tersentuh dengan bait indah lirik yang digarap kemas Ahmad Fedtri. 

"Sebagai penulis lirik berpengalaman, Ahmad Fedtri begitu memahami, malah berjaya menyelami segala yang terpendam dan terbuku di sudut hati saya ketika menempuh perjalanan untuk menjadi seorang bapa.

"Dia juga berjaya menterjemahkan perasaan bertuah dan terharu saya apabila diberikan Allah SWT peluang berharga untuk menikmati setiap momen istimewa yang mengubah seluruh kehidupan saya sejak kelahiran Nur Fatima Aisya, “ luah Fattah terharu.

Bagi pelakon ‘Hero Seorang Cinderella’ yang menemui cintanya di lokasi dengan pasangan heroinnya  Nur Fazura ketika itu, menambah kata, setiap bait menyimpan makna yang tersendiri dan ia menjadi lebih indah apabila diselitkan dengan puji-pujian terhadap Allah SWT serta selawat sebagai simbolik kesyukurannya meraikan kehadiran zuriat pertama dalam hidup. 

Abdul Fattah Mohd Amin, 30, bernikah dengan Nur Fazura Sharifuddin, 37, dalam majlis secara tertutup pada 27 November 2017, di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan dikurniakan Nur Fatima Aisya, 2 bulan,  yang sehingga kini belum didedahkan sepenuhnya wajah bayi perempuan itu melainkan sipi-sipi sahaja. Sementara itu, sebagai komposer, Hafiz Hamidun  menyifatkan peluang kerjasama dengan Fattah ketika rakaman lagu 'Kiriman Agung' dahulu memudahkan dia memahami apa yang dimahukan penyanyi itu dalam menghasilkan ‘Sinar Selawat’.

"Ketika menghasilkan 'Kiriman Agung', saya cuba memahami perasaan Fattah dan isterinya yang begitu mendambakan kehadiran zuriat dalam rumah tangga mereka. 

"Saya jadikan zikir-zikir amalan memohon zuriat sebagai asas utama untuk dijadikan melodi dan hasilnya begitu menyentuh perasaan. Dan menerusi 'Sinar Selawat' pula, saya cuba menterjemahkan perasaan syukur dan terharu pasangan itu apabila doa mereka untuk menimang cahaya mata dimakbulkan Allah SWT," ceritanya. 

Menyifatkan Fattah sebagai anak seni yang serius dan profesional dalam menjalankan peranannya, Hafiz berkata, dia tidak berdepan sebarang masalah ketika proses rakaman berlangsung.

"Bekerja dengan Fattah sangat mudah. Sesi rakaman berjalan dengan lancar kerana dia serius bekerja dan memahami tanggungjawabnya di studio rakaman.

"Fattah juga memberikan sepenuh kepercayaan kepada saya untuk menerbitkan lagu tersebut.  Saya tidak mengambil masa yang lama untuk proses memasukkan vokal kerana Fattah membuat persediaan rapi sebelum melangkah ke studio," katanya lagi. 

Tambah Hafiz, disiplin tinggi yang ditunjukkan Fattah membuatkan proses rakaman berjalan dengan mudah. 


 


Meskipun seni penulisan lirik bukan lagi sesuatu yang asing buat dirinya, Ahmad Fedtri mengakui, dia berdepan cabaran tersendiri ketika diberi kepercayaan untuk menghasilkan lirik lagu ‘Kiriman Agung’ dan ‘Sinar Selawat’. 

"Kedua-dua lagu itu perlu menterjemahkan perjalanan emosi yang dilalui pasangan popular berkenaan. Menerusi 'Kiriman Agung', saya menterjemahkan suara dan pengharapan mereka dalam menantikan kehadiran zuriat sebagai pelengkap hidup.

"Untuk 'Sinar Selawat' pula, saya cuba menggambarkan perasaan terharu dan syukur mereka apabila impian menimang cahaya mata menjadi kenyataan,” jelas Ahmad Fedtri.

Sambungnya, kehadiran permata berharga dalam hidup mereka itu diterjemahkan sebagai 'Sinar', manakala 'Selawat' pula dialunkan untuk mengiringi permulaan perjalanan hidup insan yang begitu mereka nanti-nantikan itu. 

Seperti Hafiz, Ahmad Fedtri turut mengakui, mudah bekerjasama dengan Fattah yang sentiasa memberikan komitmen jitu dalam memastikan mutu nyanyiannya memperlihatkan kematangan. 

"Mendengar sentuhan akhir lagu ini, saya memuji Fattah yang berjaya melunaskan tanggungjawabnya dengan begitu baik. Lagu ini cukup serba-serbi, malah Fattah memberikan mutu persembahan yang melangkaui jangkaan saya. 

"Saya sudah terbiasa mendengar demo lagu ini yang dirakamkan Hafiz, namun Fattah berjaya menyuntik kelainan dalam mencorakkan 'Sinar Selawat' supaya menjadi versinya sendiri malah dapat dirasakan perasaannya selepas bergelar bapa,” tambah Fedtri. 

Diterbitkan Universal Music Malaysia, 'Sinar Selawat' sudah boleh didengar di semua platform digital  malah boleh menontonnya melalui video muziknya sekali. - KitaReportersYou will be interested

Tunku Azizah terkejut tengok bil selepas pasang sebatang gigi geraham! Harga RM: We Love You!

Raja Permaisuri Agong kongsi keterujaan selepas memasang sebatang gigi yang ditempah khas di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan. Cajnya ialah kasih sayang

Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 4 days ago

Jangan indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan! Ustazah Asma’ tegur Grup Facebook RAHI

Ustazah Asma’ Harun tegur grup FB Riak Apa Hari Ini? kerana indahkan perkataan keji riak atas nama gurauan. Jangan halalkan kemungkaran, dosa atas nama gurauan
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| PKPB: Rahimah Tanpa Rahim terperangkap di Jertih! Zalfa Zin jual air minuman berperisa

Zalfa Zin berada di kampung halamannya di Bandar Jertih sejak sebulan lalu selepas terperangkap dengan pelaksanaan PKPB. Bantu bisnes keluarga jual air minuman
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Konsert Hora Horey Wayang Didi & Friends! Bakal tampilkan Yuna, Hael Husaini, Altimet

Konsert Hora Horey Wayang Didi & Friends bersama penyanyi Yuna, Hael Husaini, Altimet bakal temui peminat khususnya kanak-kanak mulai 25 Feb 2021 di Astro First
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Tahniah Unit Tabung Darah Hospital Tuanku Fauziah! Kumpul 63 pek darah dalam tempoh enam jam

Unit Tabung Darah HTF Kangar anjur kempen derma darah dengan sokongan Kelab Patriot Chapter Perlis UUM dan Pusat Khidmat DUN Sena sebab kekurangan bekalan darah
Samsudin Oli Mohamed in Gaya Hidup 2 days ago