Seni & Sukan 22 Apr, 2021

Malangnya nasibmu penghantar makanan! Dimarahi pelanggan makanan! Dikasari penyedia makanan!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this


CERITA berkenaan penghantar makanan dikasari dan dipukul atau dimarahi dan dimaki oleh pelanggan yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan atau makanan yang diterima sudah banyak ditularkan dalam media sosial. Sudah menjadi asam garam kerjaya sebagai penghantar makanan.

Namun baru-baru ini, cerita lain pula menjadi tular. Walaupun tak banyak, tapi adakalanya penghantar makanan juga dikasari dan dipukul oleh pihak yang menyediakan makanan.

Selalunya pelanggan makanan, kini penyedia makanan juga! Kiri kena, kanan pun kena! Nasib-nasib!!


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penghantar makanan

Detik-detik pergaduhan tercetus antara seorang penghantar makanan GrabFood dan peniaga kafe di Taman Foo Onn, Ipoh, Perak. - Kredit foto media sosial.


“Dia sudah pukul saya, dia sudah pukul saya. Boleh saya buat report atas dia?” kata lelaki berbangsa India kepada dua anggota penguat kuasa Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) yang kebetulan melakukan rondaan di hadapan Kafe Heng Woh di Taman Foo Onn, Ipoh, Perak.

Antara rakaman dialog yang terdapat dalam sebuah video yang tersebar pada 20 April 2021, dalam aplikasi Facebook yang telah menarik perhatian ramai netizen.

Dalam video tular berdurasi 1:36 anggota berkenaan meminta penghantar makanan atau rider GrabFood beredar dari lokasi (kafe) tersebut bagi mengelakkan insiden buruk berlaku.


Pergaduhan membabitkan rider Grab Food dengan peniaga kafe makanan akibat berlakunya perselisihan faham antara mereka di Ipoh, Perak. - Kredit foto media sosial.



Namun lelaki itu, seolah-olah masih tidak berpuas hati apabila keluhannya tidak dipedulikan oleh penguat kuasa berkenaan akibat dikasari peniaga kafe tersebut.

Mangsa mendakwa dia tidak bersalah apabila dikatakan telah ditumbuk oleh peniaga kafe dan puncanya tidak dinyatakan dengan jelas.

Pemuda itu berasa kecewa dengan sikap anggota penguat kuasa itu yang dilihat seolah-olah acuh tidak acuh ketika dia mengadu dan bercerita tentang sikap kasar peniaga kafe berkenaan.

Anggota penguata kuasa itu juga meminta dia (rider) beredar segera dari premis kafe dan menasihatkan beliau  membuat laporan kepada pihak berkuasa sekiranya dakwaannya benar dan tidak melakukan tindakan (sendiri) yang menyalahi undang-undang. 

Dalam video itu, kedengaran suara  yang menyebut kejadian itu adalah masalah kecil yang tidak perlu diperbesar-besarkan.

“Sudahlah ‘ane’ kecik punya hal mau kasi besar,” kata salah seorang anggota penguat kuasa.

“Apa pasal mahu marah sama saya?. Dia pukul sama saya bang,” soal lelaki ‘rider’ itu kepada penguatkuasa. 

Rider tersebut akhirnya akur dengan situasi itu dan mula berkira-kira untuk beredar setelah respons penguat kuasa dan orang ramai terhadap kejadian ‘kecoh’ dan salah faham di hadapan kedai makan itu tidak memihak kepadanya.


Mangsa (rider) ditendang dari belakang oleh suspek (peniaga kafe) dan terkena kakinya sehingga berlakunya pergaduhan dengan kedua-dua individu saling berbalas pukulan antara satu sama lain. - Kredit foto media sosial.


Malangnya, belum pun sempat dia beredar dari lokasi, tiba-tiba peniaga  kafe tersebut berlari meluru menuju ke arah mangsa dengan pantas menendang dari belakang ke arah kaki mangsa.

Berikutan itu, tercetus pula kejadian ‘pergelutan’ apabila mangsa bertindak membalas kembali serangan dengan menarik rambut suspek dan memukul bertubi-tubi di kepala suspek hingga terjatuh.

Dalam insiden itu, kelihatan seorang wanita dipercayai isteri suspek serta dua orang lagi lelaki cuba meleraikan pergaduhan tersebut, namun keadaan menjadi ‘tegang’ dengan kedua-dua individu saling berbalas pukulan  dan tidak mahu ‘mengalah’.

Suspek kemudiannya berang atau ‘naik minyak’ dan mengambil topi keledar dengan mengacah untuk menghentam kepala mangsa akibat ‘kalah’ dalam pusingan pertama pergelutan tersebut.

Isteri suspek bertindak menghalang suaminya daripada meneruskan pergaduhan itu tetapi dia (suspek) kemudiannya melepaskan kemarahannya dengan menendang motosikal (mangsa) sehingga tumbang.

Pergaduhan itu kemudiannya dileraikan oleh orang ramai dan punca insiden berlaku masih belum diketahui dan kemungkinan timbul salah faham antara kedua-dua belah pihak.



Sebelum ini, banyak kes penghantar makanan sama ada Food Panda atau Grab Food dimaki hamun, dimarah dan dipukul oleh pemilik premis perniagaan dan pelanggan akibat perselisihan faham dan sikap mementingkan diri.

Pada 7 April 2021, tular sebuah video tentang seorang rider penghantar pesanan (Foodpanda)  ditampar oleh pemilik kedai makan di Kota Damansara, Petaling Jaya sehingga berlaku pertengkaran dan kemudiannya dileraikan orang awam.

Menerusi sumber Foodpanda Malaysia, berkata kejadian berpunca daripada pihak kedai yang gagal menyiapkan makanan dengan kadar waktu yang ditetapkan (pesanan) akibat pesanan masuk terlalu banyak. - Kitareporters


Sumber:

https://www.facebook.com/watch/?v=313489830345634

https://fb.watch/4-nI_x7SNR/

0
4
5
0
0
You will be interested