Gaya Hidup 26 Oct, 2020

Tambah baik proses P&P! Untuk pelajar Rohingya di RISE IRM

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this

INISIATIF pusat pendidikan alternatif Rohingya Intellectual Skills and Excellence (RISE) kelolaan Islamic Relief Malaysia (IRM) melancarkan program bulan akademik bertujuan untuk menambah baik proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) kepada para pelajar. : KitaReportersLagi cerita-cerita berkaitan IRM:

https://kitareporters.com/search?search=islamic+relief


Program itu menyasarkan objektif bagi menyediakan para pelajar dengan cara pembelajaran yang berbeza sehingga mereka mampu mengaplikasi ilmu pengetahuan ke dalam aktiviti sebagai salah satu proses pembelajaran mereka.

Pengetua RISE, Bismi Syaifullah Ishak berkata, kaedah pembelajaran Visual, Auditori, dan Kinestetik (VAK) mengetengahkan tiga aspek yang merangkumi penglihatan, pendengaran, dan pergerakan bagi menyokong secara optimum keperluan gaya belajar yang berbeza dalam kalangan pelajar.“Saya yakin dan percaya barisan guru telah berhempas pulas untuk menjadikan platform bulan akademik ini bermanfaat kepada pelajar dalam menonjolkan potensi sebenar mereka, meningkatkan pengalaman pembelajaran, dan menarik minat mereka terhadap proses pembelajaran,” katanya ketika berucap di Majlis Pelancaran Bulan Akademik RISE, dekat Kajang, Selangor baru-baru ini.

Majlis itu turut dihadiri Programme Specialist, Bahagian Program Islamic Relief Malaysia, Noor Halimahton Sa’adiah sebagai tetamu jemputan.Halimahton dalam ucapannya berkata, memahami akan situasi negara yang berdepan dengan isu Covid-19 yang kian meruncing, beliau menzahirkan ucapan penghargaan kepada barisan guru atas jasa bakti mereka mendidik anak-anak RISE meskipun terdapat pelbagai kekangan yang tidak dapat dielakkan.

“Ilmu pengetahuan adalah prasyarat yang mampu mengubah nasib diri, keluarga, dan komuniti disamping ia turut mampu memberikan manfaat kepada orang lain,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Bulan Akademik RISE, Muhammad Syazrul Shazwan berkata, guru akan bertindak sebagai pembimbing dan pemerhati manakala pelajar akan bertindak proaktif menyelesaikan segala tugasan yang diberikan sejajar pendekatan pendidikan kontemporari dalam fasa menuju era globalisasi saranan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Tambahnya lagi, sebelum ini tenaga pengajar menggunakan cara pembelajaran konservatif, namun kini mereka menekankan dua cara pembelajaran baharu iaitu pembelajaran dua hala berasaskan aktiviti dan program.“Pelajar akan dibimbing untuk mengaplikasi segala input yang difahami di dalam kelas dan mempraktikkannya ke dalam aktiviti. Misalnya, aktiviti jualan dan ‘puzzle’ (susun suai gambar) bagi subjek Matematik dan pertandingan memasak ‘Master Chef’ bagi subjek bahasa Inggeris.

“Saya berharap para pelajar mempunyai matlamat yang jelas hadir ke sekolah bagi memanfaatkan peluang yang telah diberikan oleh RISE dan Islamic Relief.

“Mereka sangat menghormati kami (para guru) dan mereka mempunyai semangat juang dan keinginan belajar yang sangat tinggi. Saya yakin bahawa mereka juga mampu mempunyai masa depan yang cerah,” beliau berkata mengulas isu sentimen Rohingya.Bahasa Inggeris telah dijadikan sebagai bahasa pertuturan sepanjang berlangsungnya majlis tersebut bagi memperkasa objektif bulan akademik RISE pada tahun 2020 ini.

Majlis yang diacarakan sendiri oleh pelajar RISE itu dimulai dengan paparan video montaj, ucapan daripada pengetua dan tetamu jemputan, persembahan pelajar, sesi bergambar, dan diakhiri dengan penerangan ringkas oleh guru kepada pelajar mengenai minggu pertama bulan akademik yang bakal dijalankan minggu hadapan. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu

Video| Syabas Ayez Shaukat-Fonseka! Ahli gusti Malaysia muncul di TV Amerika! Reality of Wrestling!

Ayez Shaukat-Fonseka Farid berada di Texas, Amerika Syarikat untuk terbabit dalam 6 episod rancangan Reality of Wrestling bagi tayangan di televisyen negara itu
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Puteri Sarah vs Ira Kazar! Saman selepas 4 tahun diam diri, pulang umrah, solat istikarah!

Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin akhirnya ambil tindakan undang-undang terhadap Ira Kazar sebagai orang ketiga yang ganggu rumah tangga dan kehidupannya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 16 hours ago

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago