Seni & Sukan 06 Sep, 2023

Syabas Harimau Malaya! Seri 2-2 dengan Syria! Perlawanan persahabatan tier 1! Aksi memberangsangkan!

@amirul
Pernah berkhidmat sebagai wartawan. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this

Malaysia berjaya mengikat Syria 2-2 dalam perlawanan persahabatan tier 1 yang berlangsung di Stadium East-Town Football Park, Chengdu, China pada 6 September 2023


Skuad bola sepak negara berjaya mempamerkan aksi memberangsangkan apabila berjaya mengikat Syria 2-2 dalam perlawanan persahabatan tier 1 yang berlangsung di Stadium East-Town Football Park, Chengdu, China pada 6 September 2023.

Ketua jurulatih Malaysia, Kim Pan-gon menurun kesebelasan terbaik bagi menghadapi lawan yang berada di ranking 94 dunia dan 10 minit awal, kita peroleh beberapa peluang terbaik untuk mencetak jaringan. 

Berpunca dari satu kesilapan mudah pemain negara dalam kotak penalti membolehkan Mardik Mardikian membuka tirai jaringan pada minit ke-12 untuk mendahului 1-0. 

Harimau Malaya cuba bangkit dan menyerang dari kiri serta kanan namun saiz antara dua pasukan ini ternyata menjadi pemisah apabila Syria lebih mudah untuk memenangi bola tinggi. 

Dalam Malaysia cuba menyamakan kedudukan, Syihan Hazmi sekali lagi tertewas menerusi tandukan Yassin Samia pada minit ke-41 untuk menjarakan kedudukan 2-0. Bermula babak kedua, beberapa pertukaran pemain daripada Pan-gon ternyata memberi kesan positif apabila bahagian serangan lebih mengancam dari sebelum ini. 

Jaringan pertama hadir menerusi pemain sayap Akhyar Rashid pada minit ke-51 selepas beliau bijak melepasi perangkap offside dan mudah menewaskan penjaga gol gantian Syria. 

Bagai mendapat tonik, anak buah Pan-gon terus melancarkan serangan demi serangan dan hasilnya pada minit ke-85, Darren Lok berjaya menyamakan kedudukan 2-2 hasil gerakan cantik daripada Safawi Rashid dari sebelah kanan. 

Kedudukan terikat 2-2 sehingga tamat permainan. Ini satu perlawanan yang baik bagi skuad kebangsaan bagi menghadapi Piala Asia AFC 2024 pada tahun hadapan. 

Malaysia akan bertemu China pada 9 September 2023 ini. - KitaReporters


13
10
0
15
0
You will be interested

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment

Fariza Saidin in Seni & Sukan 1 week ago

Video| Untung! Suami ucap Selamat Hari Lahir kepada isteri guna billboard! Macam calon pilihan raya!

Ketika kempen pilihan raya Indonesia atau lebih tepat Pemilihan Umum Indonesia (
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 4 days ago

Restu Global Quranic Arts Festival! 23 Feb - 3 Mac 2024! Kompleks Nasyrul Quran, Presint 14 Putrajaya!

Nasyrul Quran akan mengadakan satu festival yang dinamakan Restu Global Quranic
Editor 2 in Seni & Sukan 4 days ago

Video| Anak Pemilu 2024! Bayi diberi nama M Prabowo Gibran! Dilahirkan pada hari pengundian Pilpres!

Bayi lelaki hari kelahiran Muhammad Prabowo Gibran Pemilihan Umum Pemilu pilihan raya Pilihan Raya Presiden (Pilpres) Prabowo Subianto Gibran Rakabuming Raka
Fauzan Uda Ahmad in Seni & Sukan 1 week ago