Gaya Hidup 25 Nov, 2021

Sekolah jadi macam kenduri kahwin? Guru melaram bagai pengantin baharu! Sambut kehadiran murid!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share thisPELBAGAI gimik digunakan pihak sekolah bagi memulihkan semangat serta tingkatkan motivasi murid-murid untuk hadir ke sekolah bagi mengikuti pembelajaran secara bersemuka selepas lima bulan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) berikutan pandemik Covid-19.

Hal sedemikian bukan sahaja menimbulkan perasaan seronok dalam kalangan murid yang tiba seawal pagi malah berasa terharu apabila kedatangan mereka disambut guru-guru dengan wajah penuh ceria seolah-olah turut merindui anak-anak didik mereka.

Bagi memeriahkan suasana kembali semula ke sekolah, barisan guru Sekolah Kebangsaan (SK) Beruas, Perak membuat kejutan kepada muridnya dengan memakai pakaian tradisional Melayu, hiasan bunga manggar serta diiringi paluan kompang menyambut kehadiran anak-anak didik pada hari pertama pembukaan semula sekolah pada 22 November 2021 lalu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan guru sekolah 


Paluan kompang menambahkan lagi kemeriahan sambutan kehadiran murid ke SK Beruas, Perak. 


Guru Besar SK Beruas, Shahril Othman berkata mereka membuat persiapan ringkas dalam masa seminggu dengan berlatih bermain kompang, menyiapkan bunga manggar dan kelengkapan pakaian songket untuk guru perempuan. 

"Suasana di depan pintu pagar sekolah amat meriah apabila guru lelaki segak bergaya memakai baju Melayu dan bertanjak manakala guru perempuan anggun berpakaian songket menyambut kehadiran murid-murid.

"Idea untuk menonjolkan kemeriahan dan menaikkan semangat murid ke sekolah selepas berbulan-bulan mengikuti PdPR berikutan pandemik Covid-19 tercetus ketika mesyuarat guru sebelum pembukaan sekolah seminggu sebelum sekolah dibuka.

“Saya berasa  bersyukur kerana idea kreatif ini hasil gabungan tenaga dan kerjasama tanpa berbelah bahagi daripada semua guru dan kakitangan sekolah yang sentiasa memberikan komitmen tinggi dalam setiap program dirancangkan,” katanya.

Tambah beliau, beberapa ahli jawatankuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah itu termasuklah Yang Dipertuanya, Suhaimi turut hadir bagi menyambut kedatangan murid dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) terutama memakai pelitup muka.

Katanya lagi, dia berharap supaya aura positif yang ditonjolkan pada hari pertama persekolahan itu akan menaikkan semangat murid untuk belajar di dalam kelas setelah sekian lama tidak dapat bersemuka dengan guru subjek mereka. 


Guru Besar Sekolah Kebangsaan Beruas, Perak, Shahril Othman (tiga dari kanan) bersama-sama guru segak berbaju Melayu dan guru perempuan berpakaian songket menyambut kehadiran murid pada hari pertama pembukaan semula sekolah pada 22 November 2021.


Sementara itu Suhaimi melahirkan harapan supaya usaha guru yang membuat gimik kreatif menyambut kehadiran murid mereka memberi kegembiraan dan semangat untuk terus belajar dengan lebih tekun.

“Paling penting dalam situasi pandemik Covid-19 yang tidak menentu ini semua pihak termasuk ibu bapa hendaklah mematuhi SOP yang ditetapkan pihak sekolah sama ada ketika menghantar dan menjemput anak pulang dari sekolah,” katanya.-KitaReporters


22
13
0
14
0
You will be interested

Video| Tahniah Anzalna, Elfira! Selamat lahirkan anak kedua! Kongsi tarikh kelahiran yang sama!

Anzalna Nasir, 34, dan Elfira Loy, 28, sambut kelahiran anak kedua masing-masing pada hari Jumaat 20 Mei 2022. Tak umum nama juga papar wajah secara sepenuhnya

Dua parah, koma! Bangsal dihempap pokok tumbang! Berteduh daripada hujan lebat, angin kencang!

Dua lelaki berusia 40-an, cedera parah di Kpg Bendang Sera, Baling akibat dihempap pokok tumbang yang timpa bangsal tempat mereka berteduh daripada hujan lebat
Che Saad Noordin in Gaya Hidup 19 hours ago

Video| Dolla nafi berpakaian keterlaluan dalam MV Suara Lebaran Kita! Sesuai dengan imej kumpulan!

Dolla pertahan busana digayakan dalam video muzik Suara Lebaran Kita dendangan bersama Hael Husaini sebagai tak keterlaluan kerana sesuai dengan imej kumpulan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 19 hours ago

Nantikan konsert Siti Nurhaliza pada 2023! Rindu anjur show skala besar! Tak nak berebut-rebut!

Siti Nurhaliza lahirkan perasaan rindunya untuk anjurkan konsert berskala besar setelah dua tahun tidak berkesempatan lakukannya disebabkan pandemik COVID-19
Fariza Saidin in Gaya Hidup 20 hours ago

Video| Hetty Koes Endang cipta sejarah tersendiri! Konsert Jubli Emas! 50 tahun jadi anak seni!

Selepas 50 tahun bergelar anak seni, Hetty Koes Endang bakal adakan Konsert Jubli Emas Hetty Koes Endang berkonsep makan malam pada 27 Ogos 2022 di Kuala Lumpur
Mohamed Sa'ari in Gaya Hidup 21 hours ago