Seni & Sukan 15 Apr, 2020

SHHH!! SIAPA 'SUMANDAK' DI HATI FAIZAL TAHIR?

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this
SEBUT nama Faizal Tahir, sudah tentu ramai yang mengenali penyanyi ini tidak dapat dipisahkan dengan gimik dan kelainan dari sudut muzik dan persembahan pentas. Begitu juga dalam gaya pemasaran, Faizal mempunyai caranya yang tersendiri dalam mempromosikan lagu baharu ciptaannya. : KitaReporters


Dalam keadaan dunia yang tertekan dengan ujian penyebaran wabak Covid-19, Faizal tidak mahu mengalah dengan virus berbahaya itu, malah ia sedikit pun tidak menjadi penghalang bagi beliau tampil dengan single terbaharunya berjudul ‘Sumandak’.

Terdahulu,  jika kita dengar plantun lagu “Hajat’, Hael Husaini baru berhajat untuk  mengajak peminatnya merakamkan senyuman bagi dipaparkan dalam muzik video yang bakal diterbitkan untuk lagunya ‘Senyuman Indah’ baru-baru ini, Faizal Tahir pula sudah melakukannya. 

Penyanyi yang lebih dikenali dengan akronim ‘FT’ ini telah mengambil insitiatif melibatkan peminat-peminatnya dalam video muzik lagu ‘Sumandak’, walau pun kita semua masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang kini memasuki fasa ketiga.

Mula dengan mengacah peminat dalam laman sosial, Faizal telah berkongsi snippet lagu terbarunya itu dengan beberapa gambar kartun wanita dari pelbagai kaum dari seluruh Malaysia.


Dan baru-baru ini, Faizal memuat naik sebuah video mengajak peminat-peminatnya untuk menghantar video mereka melakukan aktiviti di rumah bersama keluarga untuk dikumpul dan dijadikan sebagai video muzik ‘Sumandak’. 

Tindakan tersebut telah mendapat sambutan hangat dengan penyertaan yang diterima melibatkan keluarga, individu dan rakan sekerja dari pelbagai  kaum dan peringkat umur. 

Apabila ditanya tentang konsep lagu tersebut, Faizal Tahir berkata:

“Dalam keadaan kita yang tertekan sekarang ini, saya cuma ingin memberikan sesuatu yang lebih ‘ringan’ dan positif”

Dengan lirik yang berunsur humor, melodi yang catchy dan gaya penyampaian yang bersahaja, Faizal sekali lagi tampil dengan kelainan yang bakal mencuit hati para pendengar. 

Perkataan ‘Sumandak’ itu diambil dari dialek bahasa dari negeri Sabah yang bermaksud gadis ataupun gadis cantik.

‘Sumandak’ merupakan karya ciptaan bersama Faizal Tahir, Mike Chan, Mage, Ja’a dan Karim Karam

Single ini diterbitkan oleh syarikat rakaman milik Faizal sendiri iaitu Faithful Music dengan kerjasama Warner Music Malaysia sebagai pengedar

Video muzik ‘Sumandak’ sudah boleh ditonton dalam saluran YouTube Faizal Tahir dan lagu tersebut dijadualkan akan berada di semua pelantar muzik digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBox, Deezer dan juga iTunes pada 22 April 2020 ini.

Jadi jika nak tahu sama ada wajah anda ada ke tidak dalam muzik video terbaharu FT ini, sila layan pautan di bawah ini. 

Banyak nama yang disebut FT ketika menyampaikan lagu 'Sumandak'  dalam muzik videonya  ini. 

Mungkin salah satunya adalah nama anda. Jom layan. - KitaReporters

5
1
0
0
1
You will be interested