Gaya Hidup 12 Sep, 2021

Video| Yang Remeh Temeh masih memikat! Ariff ingin berjaya sebagai busker seperti Pak Pandir!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Suhaimi Kamarul Ghani (duduk) bersama arwah Pak Pandir (Azmi Ali) ketika membuat persembahan buskers tidak berapa lama dulu.


PENGALAMAN lebih 20 tahun membuat persembahan busker dengan Allahyarham Azmi Ali atau Pak Pandir mendorong Suhaimi Kamarul Ghani melebarkan bakat itu kepada anaknya Muhammad Ariff untuk berjinak dalam muzik itu sejak beberapa tahun lalu.

Beliau beranggapan muzik itu secara tidak langsung dapat mengekang anaknya daripada melakukan perkara tidak bermanfaat selepas waktu kerja atau hujung minggu sebaliknya menghiburkan orang ramai walaupun bakat tidak didendangkan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan buskers

Muhammad Ariff (tengah) bersama bapanya Suhaimi Kamarul Ghani (kiri) dan Muhammad Khairul Ashraf Wahab ketika membuat persembahan busking pada satu majlis di Semenyih, Selangor baru-baru ini.Suhaimi berkata, sebelum bersama arwah Pak Pandir yang popular dengan lagu Yang Remeh Temeh, beliau sudah menubuhkan kumpulan muzik yang dikenal dengan nama The Malay Boys ketika bekerja di negara Finland pada tahun 1982.

Menurutnya, kumpulan itu diberi peluang untuk membuat persembahan di beberapa pub dan mendapat sambutan baik sebelum dia pulang ke tanah air beberapa tahun berikutnya dan menyertai arwah Pak Pandir.

Bersama arwah, beliau membuat persembahan buskering di beberapa pusat beli-belah sekitar bandar Kajang, Selangor di samping menerima undangan menyanyi dalam majlis tertentu dan pada hujung minggu, Muhammad Ariff selalu ikut serta.


Suhaimi dan Muhammad Ariff berehat seketika selepas membuat persembahan buskering.


“Anak saya mengambil kesempatan ini untuk mempelajari beberapa alat muzik dan mendendang lagu secara live apabila mendapat galakan daripada arwah Pak Pandir yang menyedari dia mempunyai bakat dalam nyanyian.

Selepas arwah Pak Pandir meninggal dunia pada tahun 2018, saya bergabung bersama Muhammad Ariff dengan dibantu oleh anak saudara Muhammad Khairul Ashraf Wahab meneruskan aktiviti buskering supaya bakat dia tidak hilang begitu sahaja,” kata Suhaimi.

Muhammad Ariff berkata, dia berasa bertuah dapat bersama bapanya dan arwah Pak Pandir yang banyak memberi galakan serta nasihat apabila menjadi seorang busker terutama supaya selalu merendahkan diri di samping menghormati orang ramai.


Muhammad Ariff yang memiliki suara yang memukau pendengar akan menimba lebih banyak pengalaman sebagai busker.


Menurutnya, arwah mengingatkan supaya menyelami senikata dan lirik lagu yang disampaikan serta menyanyi dengan penuh bersemangat supaya orang ramai terhibur dan bersabar apabila menerima kritikan untuk memperbaiki kelemahan.

Beliau berkata, walaupun kumpulan itu belum memiliki nama khusus tetapi sudah sering menerima undangan untuk membuat persembahan dan dari situ, dia memperbaiki lagi mutu suara apabila menyanyikan lagu.

“Apabila bapa ada bersama ketika membuat persembahan dia menjadi pendorong kepada saya untuk menyampaikan lagu dengan baik serta memuaskan hati pendengar kerana menyanyi secara live bukanlah mudah.


Muhammad Ariff dan Muhammad Khairul Ashraf berganding bahu ketika membuat persembahan buskering.


“Walaupun ramai memuji suara saya bukanlah menjadi sebab untuk membanggakan diri malah banyak lagi pengalaman perlu ditimba daripada mereka yang sudah lama berkecimpung dalam buskering di samping mengingati nasihat bapa dan arwah Pak Pandir.

“Saya juga bercita-cita mencipta senikata dan lirik lagu yang menarik dan mendapat tempat di hati orang ramai seperti lagu Yang Remeh Temeh nyanyian arwah Pak Pandir kerana sehingga kini masih berkumandang,” kata Muhammad Ariff. - KitaReporters


27
15
0
12
0
You will be interested

Video| Lelaki dakwa cuma tidur 30 minit sehari! Sejak 12 tahun lalu! Nikmati kehidupan lebih baik

Tidur minimum bagi golongan dewasa ialah 7-8 jam bagi tujuan kesihatan. Namun seorang lelaki Jepun dakwa dia hanya tidur 30 minit sehari sejak 12 tahun lalu

Terima kasih abang bomba! Rumah terbakar, barangan kemas RM20k selamat! Serah kepada pemilik!

Barangan kemas bernilai RM20,000 ditemukan dalam keadaan sempurna di sebalik sisa-sisa kebakaran di sebuah rumah kediaman di Kampung Tembesu, Limbat, Kota Bahru
Adnan Mohamad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Perisik Cinta Tak Diundang: Shiha 'dirisik' Andi? Tak kisah lelaki lebih muda! Bukan tabu!

Shiha Zikir dan Andi Bernadee dalam drama bersiri Perisik CInta Tak Diundang, yang diinspirasikan daripada novel karya Puteri Aqish, bakal ditayangkan di TV3
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Naga Emas 'jodoh' kita lagi! Indonesia kembali hantui! Piala AFF 2020 pemanas badan Piala Asia!

Vietnam, Indonesia kembali jadi rintangan pasukan negara di samping Kemboja, Laos dalam Kumpulan B Piala AFF 2020 (2021) diadakan pada 5 Dis 2021 - 1 Jan 2022
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Fieya Julia bangga lagunya jadi single terbaharu! Halusinasi terhasil masa layan sendu!

Rasa teruja, takut kuasai diri Fieya Julia apabila dapat tahu Aries Music ambil keputusan jadikan lagu ciptaan sepenuhnya Halusinasi sebagai single terbaharunya
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago