Gaya Hidup 26 Jan, 2022

Jom lawat Terengganu, boh! 22 acara disediakan! Isi kalendar pelancongan 2022! Macam-macam ada!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


KERAJAAN Terengganu menyenaraikan sebanyak 22 acara bagi mengisi kalendar aktiviti pelancongan yang akan diadakan sepanjang tempoh tahun 2022 ini dalam usaha menarik lebih ramai pelancong berkunjung ke negeri itu.

Menerusi usaha itu Jabatan Pelancongan Negeri telah merangka pelbagai aktiviti kebudayaan dan pelancongan, termasuk bertaraf antarabangsa bagi menarik kehaadiran pelancong sepanjang tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Negeri, Ariffin Deraman berkata, pemilihan acara-acara dalam kalendar utama mempunyai impak dan kekuatan tersendiri selain mampu menjadi daya tarikan kepada pengunjung yang datang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pelancongan

Ariffin Deraman


Katanya, Kerajaan negeri mempunyai harapan tinggi dalam menjadikan Terengganu sebagai negeri yang bukan sahaja menawarkan destinasi menarik, tetapi menyajikan pengalaman pelancongan melalui penganjuran acara.

“Hasrat melaksanakan ‘Calendar For Event’ (COE) atau Kalender Acara sebelum ini agak tergendala kerana kita berdepan pandemik COVID-19 sejak dua tahun lepas, namun kini agak beransur pulih,” katanya.

Untuk itu, katanya, kerajaan sudah melancarkan COE supaya dapat menjadikan Terengganu destinasi terpenting bagi kedatangan pelancong khususnya pelancong tempatan dan sebenarnya, kita juga menjemput pelancong-pelancong luar untuk datang berkunjung,” katanya.


Ariffin (baju batik) melancarkan Kalender Pelancongan Negeri Terengganu 2022 pada 23 Januari 2022


Beliau berkata, terdapat beberapa acara baharu yang menarik bakal disajikan kepada pengunjung yang datang ke negeri ini.

Menurutnya, pada tahun 2022 ini, "kita buat kesesuaian semula dengan memperbanyak acara menarik pada peringkat daerah dan kita ambil sebahagian daripadanya ke dalam kalendar utama kita.

“Antara acara yang dijangka menjadi tumpuan adalah Karnival Beautiful Terengganu pada bulan Februari ini yang akan diadakan sempena pembukaan Jambatan Pulau Poh, Tasik Kenyir dengan kerjasama Terengganu Incorporated Sdn. Bhd (Terengganu Inc) dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)."“Pelbagai acara menarik akan diadakan dan lebih unik, perasmian acara akan dilakukan pada sebelah malam yang mana tidak pernah diadakan di Tasik Kenyir sebelum ini,” katanya.

Selain itu, antara acara yang turut diadakan ialah Festival Warisan Sungai (Mac), Karnival Candat Sotong (April), Karnival Budaya Terengganu (Jun), Karnival Pantai (Julai), Terengganu International Air Festival (Ogos), Tenggiri Challenge dan Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud (September), Alami Rasa Terengganu (Oktober), Tasik Puteri Jet Ski Challenge (November) dan Monsoon Casting Tournament (Disember).

Untuk maklumat lanjut, perkembangan aktiviti-aktiviti menarik pelancongan negeri Terengganu dapat diketahui menerusi pelbagai laman sosial rasmi ‘Beautiful Terengganu Malaysia’ dan twitter @trgtourism. - KitaReporters


12
12
2
9
0
You will be interested

Video| Tahniah Anzalna, Elfira! Selamat lahirkan anak kedua! Kongsi tarikh kelahiran yang sama!

Anzalna Nasir, 34, dan Elfira Loy, 28, sambut kelahiran anak kedua masing-masing pada hari Jumaat 20 Mei 2022. Tak umum nama juga papar wajah secara sepenuhnya

Dua parah, koma! Bangsal dihempap pokok tumbang! Berteduh daripada hujan lebat, angin kencang!

Dua lelaki berusia 40-an, cedera parah di Kpg Bendang Sera, Baling akibat dihempap pokok tumbang yang timpa bangsal tempat mereka berteduh daripada hujan lebat
Che Saad Noordin in Gaya Hidup 9 hours ago

Video| Dolla nafi berpakaian keterlaluan dalam MV Suara Lebaran Kita! Sesuai dengan imej kumpulan!

Dolla pertahan busana digayakan dalam video muzik Suara Lebaran Kita dendangan bersama Hael Husaini sebagai tak keterlaluan kerana sesuai dengan imej kumpulan
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 10 hours ago

Nantikan konsert Siti Nurhaliza pada 2023! Rindu anjur show skala besar! Tak nak berebut-rebut!

Siti Nurhaliza lahirkan perasaan rindunya untuk anjurkan konsert berskala besar setelah dua tahun tidak berkesempatan lakukannya disebabkan pandemik COVID-19
Fariza Saidin in Gaya Hidup 11 hours ago

Video| Hetty Koes Endang cipta sejarah tersendiri! Konsert Jubli Emas! 50 tahun jadi anak seni!

Selepas 50 tahun bergelar anak seni, Hetty Koes Endang bakal adakan Konsert Jubli Emas Hetty Koes Endang berkonsep makan malam pada 27 Ogos 2022 di Kuala Lumpur
Mohamed Sa'ari in Gaya Hidup 12 hours ago