Gaya Hidup 17 Oct, 2021

Video| TV AlHijrah tidak mahu ketinggalan! Tampilkan program menarik sempena Maulidur Rasul!

@fariza saidin
Editor pertama Majalah HAI dan sidang redaksi Majalah WANITA (Utusan). Asst Chief Sub UM. Pemenang Anugerah Kewartawan Majalah IAM 1997, Wartawan cum Blogger @ www.farizasaidin.com.

Share this


SATU-SATUNYA stesen televisyen terestrial separa kerajaan nasional Islam, TV AlHijrah sudah tentu tidak mahu ketinggalan meraikan sambutan Maulidur Rasul dengan program istimewa pada 19 Oktober 2021 ini.

Menerusi rancangan seni persembahan Islamik, ’Muhammad Kekasih Agung’ yang akan disiarkan secara langsung selama dua jam bermula pukul 9 malam hingga 11 malam, 19 Oktober 2021 akan datang, TV AlHijrah sekali gus melakar sejarah tersendiri apabila buat pertama kalinya menggabungkan dua orang pendakwah terkenal bersama 10 penghibur tanah air.

Mengangkat tema sambutan Maulidur Rasul TV AlHijrah iaitu ‘Manhaj Rabbani, Negara Harmoni', program tersebut yang diadakan di studionya yang berwajah baharu menggabungkan bacaan Al-Quran, qasidah, selawat, monolog, sajak, tausiah serta nyanyian tentang Rasulullah.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan program tv


Seawal jam 6 petang, penonton boleh menyaksikan ‘Di Ambang Muhammad Kekasih Agung’ yang menampilkan Ustaz Jalaluddin Mohd Zaiki bagi meninjau persiapan belakang tabir krew dan juga personaliti. 

“Kami pilih untuk terbit dan siar rancangan ini kerana sebagai umat Islam, semua sedia maklum bahawa pintu utama untuk meraih kecintaan Allah SWT terhadap kita semua adalah melalui kekasih-Nya iaitu Baginda Rasullullah,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Haris.


Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Haris... Kekuatan rancangan ‘Muhammad Kekasih Agung’ terletak pada gabungan dua elemen utama dalam penerbitan sesebuah rancangan hiburan Islamik.


Berkongsi selanjutnya aspirasi tentang penerbitan program berkenaan yang dijangka bakal mencatat peratusan tontonan tinggi, Namanzee memberitahu, kekuatan rancangan ‘Muhammad Kekasih Agung’ terletak pada gabungan dua elemen utama dalam penerbitan sesebuah rancangan hiburan Islamik.

“Pertama, sudah semestinya objektif serta konsep rancangan. Keduanya, kami tampilkan pendakwah hebat serta penghibur berdedikasi yang memiliki ilmu, kekuatan vokal serta penghayatan penuh emosi dalam menyingkap semula tabir perasaan cinta para penonton kepada Nabi Muhammad,” tambah Namanzee.

Menurut beliau, selain Ustaz Wadi Annuar dan Ustaz Jafri Abu Bakar yang akan menyampaikan tausiah manakala  Dato’ Hattan, Faizal Tahir, Amerul Affendi, kumpulan Kopratasa, Daqmie, Ijam Medicine, Naqiu, Datin Alyah, Ustazah Sharifah Khasif serta kumpulan nasyid Zayne dipilih bagi membuat persembahan.


Ustaz Wadi Annuar antara penceramah terkenal yang turut serta dalam program keagamaan ini.


“Rancangan ini mencipta rasa rindu kepada Nabi Muhammad kerana kita bawa penonton menelusuri perjalanan kehidupan Baginda bermula detik kelahiran, kisah sebelum kenabian, detik wahyu diturunkan, cabaran dakwah, tahun dukacita, Isra’ dan Mikraj, hijrah ke Madinah, khutbah terakhir hinggalah saat kewafatan Nabi,” sambung Namanzee.Di samping itu bagi menambahkan kemeriahan sempena sambutan Maulidur Rasul, TV AlHjrah turut menyiarkan rancangan istimewa lain seperti siaran langsung 'Hijrah Anak Muda’ pada 18 Oktober 2021 pukul 6.00 petang serta siaran langsung ‘Di Ambang Muhammad Kekasih Agung’ pada 19 Oktober 2021 pukul 6.00 petang.

Sehari selepas itu pula ditampilkan  siaran langsung ‘Bincang Niaga Istimewa Keluarga Malaysia’ pada 20 Oktober 2021 pukul 4.30 petang diikuti oleh program  ‘Al-Quran Johan-Johan Kebangsaan’ pada 26 Oktober 2021 pukul 9 malam dan ‘Gema Haflah’ pada 30 Oktober 2021 pukul 9 malam. 

Nantikan ya! - KitaReporters


15
9
0
14
0
You will be interested

Piala FA 2022: Harap masalah padang tak berulang! Stadium Nasional gelanggang akhir! 10 Sept 2022!

MFL putuskan bahawa pertemuan perlawanan akhir Piala FA antara JDT dan Terengganu FC akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) pada 10 September 2022

Menarik sekali! Penyokong minat nak beli saham Kelantan FC! jika terjadi, ia satu sejarah baharu!

Pemilik kelab Kelantan FC, Norizam Tukiman ada terima permohonan daripada penyokong setia berminat untuk beli saham Kelantan FC sebanyak 5% pada harga RM3 juta
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 2 hours ago

Video| Siapa yang salah? Pelajar tidur, guru siram air! Guru mohon maaf! Akan dikenakan tindakan!

Tular video seorang guru di Kalimantan yang bertindak menyiram seorang murid perempuan yang letakkan kepalanya di atas meja seperti sedang tidur ketika menulis
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| Allahuakhbar! Si bulus Lala ikut tuan sebut nama Allah ketika beranak! Undang sebak netizen!

Tular video tunjukkan seekor kucing dikenali sebagai Lala ikut tuan yang setia menemaninya sebut nama Allah ketika lahirkan anak dan mengundang perhatian ramai
Fitri Hazim in Gaya Hidup 5 hours ago