Gaya Hidup 13 Mar, 2021

Golongan isteri kini tak selamat bersama suami? Sikap cemburu suami dah sampai tahap membunuh?

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this


PADA awal perkahwinan, setiap pasangan suami isteri pasti dapat mengecapi kebahagiaan dan kerukunan rumah tangga. Ditambah pula dengan kehadiran beberapa cahaya mata yang comel dan cantik sekali gus menambahkan lagi seri rumah tangga.

Bak pepatah Melayu berkata ‘langit tidak selalu cerah’ di mana setiap kebahagiaan ada ujian dan dugaannya. Begitulah juga adat orang yang berumah tangga, ada masanya penuh kebahagiaan dan ada pula ditimpa kesengsaraan.


Kisah-kisah menarik berkaitan rumah tangga:

https://kitareporters.com/search?search=rumah+tanggaSetiap orang mempunyai sifat atau sikap cemburu termasuklah rakan-rakan, pasangan kekasih, suami isteri dan individu-individu bergelar manusia.

Namun, terdapat sifat cemburu yang tercela yakni ‘cemburu buta’ yang menzalimi pasangan masing-masing kerana tidak mempercayai antara satu sama lain disebabkan pelbagai faktor.

Natijahnya terutama pasangan berkahwin akan menggongkong pergaulan isteri atau suami, melakukan penderaan mental serta fizikal, dan kemuncaknya menimbulkan 'krisis rumah tangga' sehingga sanggup melakukan pembunuhan terhadap teman hidup masing-masing.

Adakah golongan wanita bergelar isteri sudah tidak lagi selamat hidup bersama suaminya setelah bertahun-tahun lamanya melayari bahtera rumah tangga mereka?

Apakah punca berlakunya keganasan rumah tangga termasuk sikap cemburu melampau, penderaan mental dan fizikal serta pengabaian nafkah keluarga.


Keratan akhbar memaparkan sikap seorang suami sanggup membunuh isteri yang dahulu sangat dicintainya gara-gara sikap cemburu yang terlampau melangkaui batasan kewarasan normal manusia. 


Menurut statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) antara 2010 hingga Mac 2017 terdapat 57,519 kes keganasan terhadap kaum wanita telah dilaporkan. Sebanyak 23,212 kes atau 40 peratus daripadanya adalah melibatkan kes keganasan rumah tangga.

Terkini, sebanyak 3,080 kes keganasan rumah tangga dilaporkan oleh PDRM sejak tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 hingga Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 31 Oktober 2020.

Menurut Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual Wanita dan Kanak-Kanak (D11) Bukit Aman, Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan berkata, kes disebabkan pelbagai punca termasuk perbalahan antara pasangan seperti sikap cemburu, perselisihan faham, masalah kewangan dan suami terlibat dengan penagih dadah. 

Manakala Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pula menunjukkan bahawa kes keganasan rumah tangga adalah sebanyak 69,978 kes dari tahun 2010 sehingga Mei 2018

Angka statistik ini secara tidak langsung memaparkan ‘penyakit rumah tangga’ semakin parah sehingga mencetuskan permasalahan besar dalam institusi-institusi kekeluargaan di negara ini.


Lokasi di mana mayat isteri suspek disembunyikan dan ditanam di kawasan ladang Bandar Penawar yang terletak kira-kira 30 kilometer (km) dari rumah mereka di Taman Saujana. - Sumber Metro.


Insiden terbaharu dan dianggap sadis berlaku terhadap kes seorang suspek lelaki berusia 43 tahun disyaki telah membunuh isterinya berpunca sikap isterinya bertindak keluar dari rumah mereka pada jam 2 pagi setelah berlaku perselisihan faham antara mereka di Taman Saujana, Kota Tinggi, Johor.

Mangsa (isteri), 38, kemudiannya ditembak di dada dengan jarak dekat ketika tidur (setelah kembali semula ke rumah) oleh lelaki itu. 

Pihak polis tidak menolak kemungkinan motif pembunuhan tersebut bermotifkan cemburu sehingga menyebabkan si suami tergamak melepaskan tembakan terhadap mangsa (isteri).

Menurut sumber, pasangan tersebut dikatakan sedang dalam proses penceraian.

Suspek dan mangsa telah mendirikan rumah tangga sejak lapan tahun lalu dan dikurniakan dua orang cahaya mata berusia tiga dan empat tahun.

Sementara itu, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dalam kenyataannya berkata, anak mangsa akan dijaga oleh pihak mereka selepas proses  mendapatkan perintah mahkamah diluluskan(penjagaan sementara) nanti. - KitaReporters


Sumber:

https://wanita.ikram.org.my/2020/11/25/kenyataan-media-sempena-hari-antarabangsa-bagi-penghapusan-keganasan-terhadap/

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/06/577008/wanita-83-peratus-mangsa-keganasan-rumah-tangga-berpunca-dadah

https://www.sinarharian.com.my/article/127041/BERITA/Semasa/Bunuh-isteri-Polis-masih-siasat-motif-cemburu

0
0
2
0
0
You will be interested

Video| Remy Ishak lebih ceria! Amy Mastura ikut 'gila-gila'! The Masked Singer Malaysia Musim 2!

Remy Ishak sekali lagi dipilih anggotai barisan 9 juri tetap program pertandingan nyanyian penuh misteri The Masked Singer Malaysia musim 2 bersama Amy Mastura

Fariza Saidin in Gaya Hidup 2 days ago

Keluarga Malaysia: Sahabat BTHO infak al-Quran! Bantu SRA dibuka semula! Selepas bencana banjir!

Sahabat Kelas al-Quran Bandar Tun Hussein Onn (BTHO) Cheras infakkan 170 naskhah baharu al-Quran. Bantu SRA Batu 13 Puchong dibuka semula selepas bencana banjir
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Debaran dewan peperiksaan! 3 cedera serangan pisau! Suspek remaja lelaki berusia 17 tahun!

Beberapa pelajar sekolah menengah Jepun yang duduki peperiksaan kelayakan kemasukan ke universiti di Tokyo, dilaporkan cedera dalam satu kejadian serangan pisau
Zuhayati Yazid in Gaya Hidup 15 hours ago

Video| Aweera nak gegarkan separuh akhir GV8! Pamer imej rock sebenar! Dapat lagu Amy Search!

Aweera dijangka beri persembahan terbaik pada peringkat separuh akhir GV8 setelah dapat dua lagu nyanyian idolanya, Amy Search yang sesuai dengan jiwa rocknya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Tuah buat pasukan basikal TSG! Tajaan RM9.3j! Penjenamaan semula! Terengganu Polygon Cycling Team!

Pasukan berbasikal Terengganu, Terengganu Cycling Team (TSG) dijenama semula jadi Terengganu Polygon Cycling Team (TSG) selepas terima penajaan sebanyak RM9.3j
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago