Gaya Hidup 13 May, 2021

Video| Dikir Barat: Raya Anak Perantau! Sedih anak Kelate! Rayo tepat oghey! Brliney air mato!

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this

Pertemuan bersama keluarga merupakan impian setiap orang semasa hari raya seperti juga perantau yang diceritakan penulis lirik lagu 'Dikir Barat: Raya Anak Perantau'. - Kredit foto: Video The Dalang dan foto FB.


SETIAP kali menjelang musim perayaan tidak kira Hari Raya Aidilfitri mahupun Aidiladha banyak lagu raya dihasilkan oleh pencipta berbakat sebagai usaha untuk menghibur orang ramai melalui irama lagu bertemakan hari raya.

Untuk edisi Aidilfitri 2021 ini, sebuah seloka bertemakan hari raya dicipta khas untuk perantau-perantau dari Kelantan melalui dikir barat yang bertajuk 'Dikir Barat: Raya Anak Rantau, Rayo Dalam PKP'.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan lagu raya

Info grafik video lagu 'Dikir Barat: Raya Anak Perantau, Rayo dalam PKP' dinyanyikan oleh Wadi Tok Dalang.


Seloka tersebut merupakan irama dikir barat agak sedih dinyanyikan oleh The Dalang, Wadi Tok Dalang  yang menceritakan sedih pilu anak-anak perantau Kelantan menyambut hari raya tahun ini dengan tidak dapat balik ke kampung halaman kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebab tidak boleh rentas negeri berikutan COVID-19.

Kesedihan ini lebih dirasakan bila kes pendemik COVID-19 semakin meningkat dengan medadak sejak kebelakangan, sekali gus mengetatkan kawalan keluar masuk di sempadan-sempadan negeri.


Berbagai-bagai jenis makanan tradisi turut menjadi kerinduan perantau anak Kelantan terutama sewaktu bulan puasa.


Pencipta liriknya menceritakan kesedihan anak Kelantan terpaksa menyambut raya di tempat orang lain, tidak kira di mana sahaja  baik di utara, selatan dan barat, di perantauan kerana bekerja mencari rezeki.

Mereka sebenarnya menunggu masa mengintai peluang untuk balik ke kampung halaman di Kelantan menemui ibu bapa dan sanak saudara yang dirindui serta lama tidak bersua muka.

Bila ingatkan orang tua menitis air mata dan semasa berbuka puasa semuanya sedia terhidang berbagai-bagai jenis makanan dan minuman kesukaan.

Bila berada di perantauan rasa sayu hati menjelang raya kerana terbayang kampung halaman tempat asal bersama kawan dan keluarga tapi sekarang hanya tinggal imbas kenangan yang tidak akan berulang lagi.

Siang malam teringat nak balik kampung bila raya nanti tetapi hanya tinggal angan-angan kerana keadaan tidak mengizinkan terpaksa patuhi undang-undang disebabkan tak boleh rentas negeri. Kena amalkan SOP dalam kehidupan norma baharu supaya penularan COVID-19 dapat segera diatasi.

Walaupun keinginan hati sentiasa meronta nak balik raya bersama keluarga dan sanak saudara di kampung terpaksa dilupakan untuk sementara kerana PKP 3.0 yang memaksa semua orang tidak boleh rentas negeri.


Pulang ke kampung halaman menjadi kerinduan setiap perantau termasuk anak Kelantan semasa hari raya.


Dengan iringan muzik tradisonal yang menggunakan rebana ibu, rebana anak, gong, canang dan marakas membuatkan lagu 'Dikir Barat: Raya Anak Perantau' sedap didengar, sekalipun nada nyanyian dan liriknya mungkin boleh membuat seseorang rasa sedih dan sebak terutama menjelang Aidilfitri ini. - KitaReporters


 

0
1
0
0
0
You will be interested

Video| Sorry naik lori? Kahwin naik lori! Pasangan pengantin diarak naik lori ke majlis kahwin!

Sepasang suami isteri telah memilih untuk berarak ke majlis perkahwinan mereka dengan naik lori bawa barang dengan sangat meriah. Dapat pujian daripada netizen

Ini barulah raya! Kutip sampah pakai baju raya! Program gotong royong bersihkan Pantai Batu Buruk!

Trash Hero Malaysia dengan kerjasama Green Ranger UMT dan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UMT anjur program gotong royong pembersihan pantai pakai baju raya
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 11 hours ago

Keluarga Malaysia ceriakan Aidilfitri warga emas, anak yatim! Usaha Al-Fikrah, Sukarelawan Kasih!

Pusat Jagaan Al-Fikrah Malaysia di Kpg Sungai Sekamat, Kajang dan Pertubuhan Sukarelawan Kasih anjuran sambutan Aidilfitri bagi ceriakan warga emas, anak yatim
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 12 hours ago

Video| Anuar akui sukar cari keserasian bersama Ziana! Yakin konsert 6 Ogos momen kolaborasi indah!

Penyanyi adik beradik Ziana Zain dan Anuar Zain bakal kolaborasi dalam konsert skala besar di Kuala Lumpur pada 6 Ogos 2022 di Dewan Plenary, KLCC Kuala Lumpur
Fariza Saidin in Gaya Hidup 13 hours ago

Sukan SEA 2021: Malaysia terkandas di separuh akhir! Tindakan kurang bijak dihukum pemain Vietnam!

Satu tindakan kurang bijak daripada pemain pertahanan negara bolehkan Vietnam jaring gol pada masa tambahan, sekali gus bawa tuan rumah ke akhir Sukan SEA 2021
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 1 day ago