Gaya Hidup 02 Jan, 2022

Video| Kuih titisan hujan! Makanan berasal dari Jepun! Mula tular di Ipoh, kini jadi fenomena!

@noor hayati mamat
Mula ceburi dunia kewartawanan sebagai wartawan akhbar. Masih banyak perlu dipelajari!

Share this

Kuih Titisan Hujan. - Kredit foto: Gambar tular


SEBELUM ini kuih dibuat berasaskan arang tempurung kelapa iaitu kerbau guling pernah menjadi ‘buruan’ setelah ia tular dalam laman sosial dek kerana namanya yang unik selain warnanya hitam.

Kini, makanan berasal dari Jepun dengan nama Mizu Shingen Mochi yang dikenali sebagai kuih titisan hujan atau ‘raindrop cake’ di negara ini pula mencetuskan fenomena.


 Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kuih


Kredit foto: Gambar tular


Semuanya bermula di Ipoh setelah kuih titisan hujan dijual oleh peniaga di Plan B, Pekan Lama heboh diperkatakan sehingga tular dalam media sosial.

Penangan ‘viral’ menyebabkan kawasan berkenaan dikunjungi orang ramai untuk menikmati sendiri kuih yang dijual dengan harga RM8 sebekas itu sehingga sanggup beratur panjang dan ada yang berputih mata setelah kuih habis dijual. 
Kuih yang kelihatan jernih umpama embun pagi ini turut cetuskan fenomena tersendiri dalam TikTok sehingga #kuihtitisanhujan mendapat 2.5 juta tontonan setakat artikel ini ditulis susulan ramai warganet turut kongsikan video mereka hasilkan sendiri kuih itu di rumah.

Malah ada dalam kalangan netizen turut berkongsi resepi dan cara menghasilkan kuih titisan hujan yang cukup mudah dihasilkan selain hanya menggunakan bahan-bahan mudah didapati.


 

Kuih titisan hujan cetus fenomena tersendiri terutama dalam TikTok


Antara yang berkongsi resepi  kuih titisan hujan menerusi TikTok.


Sementara itu, menjengah dalam Facebook pengguna juga tidak ketinggalan turut melakukan hal sama dan salah seorangnya ialah Siti Masitah Awang KechikFull dalam halaman Masak Apa Hari Ini (MAHN).

“Maksu pun terjebak juga. Memang lembut macam air embun pagi,” antara yang ditulisnya. - KitaReporters


Perkongsian resepi oleh Siti Masitah Awang KechikFull


Kredit foto: FB Siti Masitah Awang KechikFull.

15
12
0
19
1
You will be interested

Video| Ke laut! Rosak lagu Tiara! Sedap ketika rekod tapi lain pula jadinya apabila nyanyi live!

Ketika rekod kedengaran sedap namun bila nyanyi live di depan penonton terus ke laut kedengarannya. Itu yang terjadi kepada penyanyi muda Indonesia, Raffa Affar

Video| Keistimewaan Stadium Sultan Mizan? Ada ‘sungai’! Boleh tonton sambil berendam, mandi-manda!

Tidak terdapat pada mana-mana stadium bola sepak di dunia kecuali di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Penonton sempat ‘berendam, mandi manda dalam ‘sungai’
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 8 hours ago