Seni & Sukan 13 Aug, 2022

Video| Suara kuntilanak jadi viral! Netizen tak bersetuju! Digunakan untuk takutkan kanak-kanak!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


Kebanyakan trend yang muncul dalam media sosial akan tular dan ramai antara kita akan cuba mengikutinya tak kiralah di Instagram atau Tiktok.

Namun platform TikTok sering menjadi trend ikutan orang ramai untuk mengikuti tarian atau pelbagai lagi. 

Baru-baru ini tular audio yang viral iaitu suara kuntilanak yang merupakan suara mengilai seakan pontianak yang digunakan untuk mengacau kanak-kanak.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan cerita hantu


Yang menjadi isu apabila terdapat banyak video yang menjadi ikutan apabila orang dewasa memasang audio ini dan lari keluar meninggalkan bilik tersebut dengan anak-anak kecil yang ketakutan dalam bilik mendengar bunyi pontianak mengilai-ngilai.


Tetapi trend ikutan ini membuatkan banyak netizen kurang bersetuju kerana ia akan menjejaskan emosi kanak-kanak dan menyebabkan mereka takut sangat apabila ditinggalkan begitu oleh orang dewasa.
Trend ini sepatutnya tidak menjadi ikutan orang ramai kerana ia akan memberi kesan besar kepada kesihatan mental kanak-kanak yang selama ini tidak takut dan berani semua benda

Semoga kita sedar agar tak ikut semua trend melulu tanpa berfikit panjang! - KitaReporters


12
11
0
9
0
You will be interested