Gaya Hidup 25 Dec, 2021

Baca ni! Tip lakukan pembersihan rumah selepas banjir! 7 barangan perlu ada bagi mudahkan kerja!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


RAMAI antara kita terkesan dek kerana banjir yang melanda di seluruh Malaysia. Semoga yang terkesan kekal tabah dan bersabar dengan bencana alam yang berlaku ini. 

Insya-Allah setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Semoga apa yang diambil hari ini akan diganti dengan gantian yang lebih baik. Amin ya Rabb!!


Lagi kisah-kisah tragik berkaitan banjir



Seorang pengguna dalam Twitter berkongsikan barangan yang diperlukan untuk tujuan pembersihan semula selepas bencana banjir berlaku. Perkongsian ini dilakukan kerana beliau mempunyai pengalaman menghadapi peristiwa banjir sebelum ini kerana menetap di Pantai Timur.

Paling penting, anda perlu mengocakkan air banjir dahulu untuk membuang lumpur dan barang-barang rumah perlu dibasuh banyak kali untuk menghilangkan bau busuk, lalu keringkan dan barulah sembur air menggunakan water jet. 

Ini adalah 7 barangan yang memudahkan urusan anda untuk melakukan pembersihan rumah selepas banjir:


1. Water Jet (pam pancutan air)

Water jet dikatakan alat yang paling penting dan paling berguna untuk bersihkan rumah selepas banjir. Ia dapat menjimatkan masa dan tenaga semasa bersihkan lumpur yang melekat di perabot mahupun di lantai dan dinding rumah. 



2. Penyodok Air

Penyodok air ni penting untuk memudahkan kita tarik air semasa proses pembersihan berlaku. Maka, tidak payahlah kita tunggu lama-lama sampai air kering.



3. Sarung Tangan

Ini sangat penting. Kalau kita pakai sarung tangan, kita dapat elakkan daripada tangan melecet dan juga jangkitan kuman akibat terlalu lama terdedah dengan air banjir yang kotor.



4. Kasut but

Pemakaian kasut but juga sama pentingnya dengan sarung tangan kerana kita tak tahu apa yang ad)

Ini satu lagi benda penting yang perlu ada. Pastikan beg plastik yang anda guna itu heavy duty barulah tidak cepat koyak.



6. Pasir Kucing

Pasir kucing ini dapat membantu untuk serap bau lumpur. Anda hanya perlu buka plastik dan biarkan sahaja ia menyerap bau itu.  



7, Air freshner (penyegar udara)

Selepas banjir bau sangat busuk & lama jugak nak hilang. Maka pakailah air freshener. Boleh cakap setiap sudut aku letak. Tingkap kasi buka okey. - KitaReporters


 

10
10
0
12
0
You will be interested

Video| Terbaiklah! Siti Nurhaliza terkejut! Wajahnya pula di papan iklan Times Square New York!

Terkejut Siti Nurhaliza apabila dapat tahu wajahnya kini hiasi papan iklan digital Times Square di New York, Amerika Syarikat. Lahirkan rasa gembira dan syukur

Video| Tarikh kahwin ada! Persiapan 70% siap! Tanda pun dah diberi! Mas Idayu tunggu umum sahaja!

Muhammad Sufian Che Isa bawa rombongan anggota keluarganya dari Pulau Pinang untuk bertemu anggota keluarga Mas Idayu di Kota Tinggi, Johor bagi memberi tanda
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 3 hours ago

Video| CikgooTube Batu Pahat cipta lagu! Ikrar Pendidik Malaysia! Semarakkan lagi Hari Guru 2022!

CikgooTube Batu Pahat (CTBP) untuk hasilkan lagu bertajuk Ikrar Pendidik Malaysia untuk dinyanyikan bersama-sama rakan guru di semua sekolah daerah Batu Pahat
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 5 hours ago

Kerana Cikgu Nazri Othman! 107 warga pendidik daerah Besut turut derma darah! Sempena Hari Guru!

Cikgu Nazri Othman bukan sahaja jadi idola malah pembakar semangat kepada warga pendidik apabila jadi penderma darah terbanyak dalam kalangan guru di Terengganu
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Sri Pahang hampir tundukkan Harimau Selatan! Di gelanggang sendiri! Keputusan seri 2-2!

Sri Pahang FC hampir kejutkan JDT, namun penalti beberapa minit sebelum masa sebenar tamat mampu catatkan keputusan seri 2-2 dalam perlawanan Liga Super 2022
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 17 hours ago