Gaya 16 May, 2020

Isu curi elektrik! Jakel nafi curi! TNB akui semuanya sah!!

@mohd amirul fazli zulkafli
Pernah berkhidmat sebagai wartawan penyiaran. Meminati bidang pertulisan dan akan terus menulis selagi mana ada peluang dan ruang.

Share this

BARU-BARU ini tular satu laporan mengenai pihak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) telah merobohkan khemah tanpa kebenaran yang didirikan oleh Jakel di Seksyen 7 Shah Alam, Selangor. MBSA juga mendakwa bawah struktur elektrik, yang dibina bersama khemah terbabit, tidak mengikut spesifikasi dan boleh mengundang bahaya. : KitaReportersEkoran itu, netizen telah mengeluarkan 'fatwa' mereka sendiri dengan pelbagai komen yang kebanyakkannya berbaur negatif dan menuduh Jakel mencuri elektrik.  

Itu dari pihak MBSA, kali ini mari kita lihat pula apa kata dari pihak Jakel dan Tenaga Nasional Berhad (TNB). 

Pihak tertuduh yakni Jakel telah mengeluarkan kenyataan baharu berhubung isu berkenaan bagi memperjelaskan isu sebenar. 

Isu yang mengatakan mereka mencuri adalah tidak betul sama sekali! 

Kredit: FB Jakel


Jakel menjelaskan, pencawang yang didirikan oleh mereka itu adalah betul dan sah serta telah mengikut garis panduan yang ditetap oleh pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Malah isu mencuri elektrik juga adalah tuduhan palsu semata-mata!! 

Pihak Jakel juga telah memberikan bukti iaitu surat bayaran bil elektrik setiap bulan kepada TNB.

Jadi sepatutnya tidak timbul isu mencuri elektrik dari TNB selama ini.

Kerana isu ini mendapat perhatian warganet serta tersebar begitu meluas, pihak TNB juga telah mengeluarkan satu statement berhubung isu melibatkan Jakel ini.

Kredit: FB TNB Careline. 


Penjelaskan dari TNB adalah elektrik yang digunakan oleh Jakel itu adalah sah dan disalurkan dengan teratur serta dipasang dengan meter TNB.

Isu khemah yang didakwa tanpa kebenaran dan dirobohkan MBSA ialah premis tambahan kepada premis utamma Jakel di Seksyen 7, Shah Alam itu. 

Menurut Jakel, dakwaan khemah yang didirikan tanpa permit itu tidak benar kerana khemah tersebut bukan milik syarikatnya tetapi milik sebuah syarikat yang berpengkalan di Johor Bahru. 

Namun, demi atas dasar keselamatan semua pihak, maka khemah berkenaan telah dirobohkan. 

Maka, jelas lagi terang bahawa tidak timbul isu mencuri elektrik oleh pihak Jakel. 

Apa yang berlaku baru-baru ini boleh dikatakan salah faham dari pihak tertentu dan sudah tentu daripada netizen sendiri, yang terlebih "membawang". 

Kalau mereka curi, macam mana boleh ada meter TNB pula, siap dibayar tiap-tiap bulan lagi. 

Pelik tapi benar. - KitaReporters

You will be interested

Tahniah KRT Jalan Melati! KRT paling aktif di daerah Dungun!

Kawasan Rukun Tetangga Jalan Melati, Dungun menang Anugerah Lokaliti KOSPEN Terbaik Terengganu 2020 sempena Program Sukarelawan Komuniti Sihat Pembina Negara

Mohammad Ishak in Gaya 1 day ago

Video| Tahniah 'Didi & Friends' Indonesia! 1 Juta Langganan!

Program siri animasi popular kanak-kanak Didi & Friends versi bahasa Indonesia telah berjaya meraih 1 juta langganan dengan lebih daripada 32 juta jam tontonan
Fariza Saidin in Gaya 9 hours ago

Padan muka! Tawar sugar mummy kepada Diva AA! Sebakul makian

Azwan Ali atau Diva AA muat naik dalam Instagramnya satu tangkap layar mesej menawarkannya perkhidmatan sugar mummy. Maka, berbakul-bakul makian dilemparkannya
Zul Akmar Jamaludin in Gaya 13 hours ago

Juhi Chawla tak suka kanak-kanak? Tapi bila ada anak sendiri?

Juhi Chawla akui sebelum punyai anak sendiri dia memang rimas dengan kanak-kanak. Bagaimanapun selepas jadi ibu, dia bagaikan tak mahu berpisah dengan anak-anak
Ahmad Abd Hamid in Gaya 14 hours ago

PU Syed nafi dia terbabit! Tapi kenapa Fedtri pula bengang?

PU Syed Bakri keluarkan kenyataan jelaskan dia bukan penceramah selebriti yang ditangkap itu. Ahmad Fedtri pula seakan-akan geram, bengang dengan komen netizen
Zul Akmar Jamaludin in Gaya 1 day ago