Gaya Hidup 14 Dec, 2021

COVID-19 tak halang RISE teruskan pembelajaran! Akhirnya sambut majlis graduasi dengan jayanya!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


SESI pembelajaran bagi tahun 2021 di pusat pendidikan alternatif, Rohingya Intellectual Skills and Excellence (RISE) kelolaan Islamic Relief Malaysia telah melabuhkan tirainya, setelah selesai majlis graduasi dan penyampaian anugerah kecemerlangan pelajar 2021.

Objektif program ini dijalankan tidak lain untuk meraikan kejayaan para pelajar dalam bidang akademik, kokurikulum dan sahsiah diri, serta membina keyakinan mereka dalam menonjolkan potensi diri melalui persembahan kreatif yang dipersembahkan.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan etnik RohingyaPengetua RISE, Bismi Syaifullah Ishak berkata, meskipun para pelajar dan barisan guru-guru berdepan cabaran besar dalam menjayakan proses pembelajaran sepanjang fasa pandemik dan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, namun ujian ini berjaya diharungi dengan baik berkat usaha dan semangat tinggi yang ditunjukkan oleh semua pihak termasuk ahli keluarga para pelajar. 

“Program yang dijalankan adalah rentetan daripada dua program yang telah dilaksanakan pada minggu lalu iaitu minggu akademik dan hari keusahawanan. 

"Inisiatif ini dilakukan bagi memberi peluang kepada para pelajar untuk mengaplikasikan ilmu yang telah dipelajari

menerusi aktiviti-aktiviti yang disediakan selain memberi pendedahan serta ilmu pembelajaran di luar kebiasaan mereka,” kata Bismi.
Tambahnya lagi, walaupun para pelajar berdepan masalah kekurangan kemudahan digital dan jaringan Internet sewaktu sesi pembelajaran dalam talian. Namun mereka tetap berjaya menghabiskan sukatan pembelajaran dan mencapai keputusan yang baik dalam peperiksaan akhir tahun.


Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Islamic Relief Malaysia, Zairulshahfuddin Zainal Abidin pula berharap semua pelajar RISE berjaya melakar kejayaan, sekali gus mengejar cita-cita mereka sama seperti kanak-kanak lain. 

"Kami juga berharap semoga dengan ilmu dan pendidikan yang telah dibekalkan ini mampu menjadikan mereka insan yang berguna, dapat membantu keluarga serta mampu berbakti semula kepada tanah air mereka sendiri,” katanya.

Sementara itu, Cef Imelda Harris, Ikon Kemanusiaan Islamic Relief Malaysia yang turut hadir dalam majlis tersebut turut memberi kata-kata semangat kepada para pelajar agar terus belajar bersungguh-sungguh demi mencapai cita-cita walau dalam apa jua bidang yang diminati. 

Semoga ilmu yang diperoleh di RISE mampu memberi manfaat kepada anak-anak berkenaan. - KitaReporter


9
12
0
10
0
You will be interested

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu

Video| Syabas Ayez Shaukat-Fonseka! Ahli gusti Malaysia muncul di TV Amerika! Reality of Wrestling!

Ayez Shaukat-Fonseka Farid berada di Texas, Amerika Syarikat untuk terbabit dalam 6 episod rancangan Reality of Wrestling bagi tayangan di televisyen negara itu
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 8 hours ago

Video| Puteri Sarah vs Ira Kazar! Saman selepas 4 tahun diam diri, pulang umrah, solat istikarah!

Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin akhirnya ambil tindakan undang-undang terhadap Ira Kazar sebagai orang ketiga yang ganggu rumah tangga dan kehidupannya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 15 hours ago

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 1 day ago