Gaya Hidup 14 Feb, 2021

Punyai anak istimewa tak jadi penghalang! Cikgu Norzalinda tetap lakukan terbaik untuk PdPR!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Cikgu Norzalinda sedang mengajar menerusi PdPR menggunakan Google Meet.


WALAUPUN sebahagian besar guru berasa ‘terluka di hati’ apabila pelbagai pihak berwasangka terhadap bidang perguruan berikutan pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kesan daripada merebaknya pandemik Covid-19, tetapi mereka tetap tabah menunaikan tanggungjawab yang diamanahkan.

Sebagaimana diajarkan serta dicanangkan sebelum ini, mereka hanya pendamkan serta mengabaikan anggapan itu sebaliknya menjalankan tanggungjawab seadilnya demi anak murid sedangkan keadaan sendiri dibebani bermacam rintangan dan masalah keluarga.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan guru:

https://kitareporters.com/tag/guru


Cikgu Norzalinda bersama Nur Alisha yang perlu diberikan perhatian disamping beliau melaksanakan tugas sebagai guru.


Bagi Cikgu Norzalinda Hamzah dari Sekolah Kebangsaan (SK) Pintas Raya, Batu Pahat, Johor, beliau telah tanamkan dalam minda setiap tanggungjawab yang diamanahkan seharusnya diselesaikan dengan sebaik mungkin tanpa menghampakan mana-mana pihak.

Menurutnya, anak murid dia umpamakan macam anak sendiri yang perlu diberi tumpuan supaya berjaya dalam pelajaran dan pada masa sama terpaksa bersusah payah serta berkorban masa rehat mengurus anak istimewanya, Nur Alisha Batrisya Ahmad Fauzi berusia 12 tahun kerana menagihkan perhatian 24 jam.Beliau berkata, dia tidak menjadikan anaknya itu sebagai masalah yang menganggu tugas seorang guru walaupun perlu diberi perhatian setiap masa selepas menjalani pembedahan memasang tube pada perut, hasil sepakatan dan kerjasama dengan suaminya perkara itu dapat diatasi.

Katanya, sebelum pelaksanaan PKP urusan menjaga anak agak sukar tetapi hasil bantuan suami dan keluarga perkara itu menjadi mudah. 

"Kami membuat penggiliran iaitu sebelah pagi Nur Alisha dijaga suami dan sebelah petang saya pula ambil alih tugas itu.

“Apabila pelaksanaan PKP ini, saya menyiapkan tugasan PdPR menerusi Google Meet ketika Nur Alisha sedang tidur dengan memberi tumpuan sepenuhnya pengajaran kepada murid Tahun Satu untuk subjek Bahasa Inggeris dan Tahun Dua bagi subjek Bahasa Melayu.

Cikgu Norzalinda menyifatkan suaminya, Ahmad Fauzi Hassan sebagai tulang belakang yang banyak membantu menyempurnakan tugas beliau sebagai guru.


“Nur Alisha memerlukan pengawalan pernafasan apabila dia terjaga daripada tidur dan jika ada keperluan mendesak suami saya akan mengambil alih tugas itu sementara saya menyelesaikan tugas dahulu,” katanya yang sudah empat tahun mengajar di SK Pintas Raya.

Cikgu Norzalinda berkata, dia tidak berkecil hati apabila ada dalam kalangan masyarakat yang memperlekehkan tugas seorang guru berikutan pelaksanaan PdPR kerana PKP sedangkan bagi guru mereka tidak menghadapi masalah untuk mengajar menerusi kaedah itu.

Menurutnya, beliau melihat perkara itu dari sudut positif dengan berusaha sebaik mungkin menyiapkan bahan pembelajaran dan pengajaran bagi memastikan murid memahami apa yang diajar seperti berada di dalam kelas.


Cikgu Norzalinda dan rakan sejawatan turut berasa bangga apabila ada ibu bapa turut membantu anak mengikuti PdPR.


“Saya turut berasa bangga apabila mendapat maklum balas ada ibu bapa yang mengambil berat pelaksanaan PdPR ini dengan memastikan anak mereka berada di depan komputer atau laptop untuk mengikuti pengajian.

“Kerjasama sebegini bagi kami dalam kalangan guru amat menghormatinya dan berasa bertuah apabila pengorbanan yang kami lakukan dihargai ibu bapa bagi memastikan anak mereka berjaya dalam pelajaran,” katanya. - KitaReporters

208
43
5
2
3
You will be interested

Video| Suara Jaclyn Victor terjejas! Alami sinus kronik! Akan jalani pembedahan segera selepas GV9!

Jaclyn Victor dedahkan dia punyai masalah sinus kronik kerana saluran hidung bengkok yang beri kesan kepada suara, nyanyiannya. Akan buat pembedahan selepas GV9

Boleh dengar Molek FM di Kuantan! Menerusi frekuensi 100.4! Sembang santai dengan Gu Pantai Timur!

Pendengar di Kuantan boleh dengar siaran radio yang tepati citarasa, halwa telinga mereka dengan kemunculan stesen radio terbaharu Molek FM (frekuensi 100.4)
Nur Ain Darwishah in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Erma Fatimah minta Zul Ariffin jelaskan! Siapa malaikat dimaksudkan! Tiada siapa nak ngaku!

Erma mahu Zul jelas siapa dimaksudkan malaikat itu. Jika tak isu itu akan terus panas kerana tiada siapa akan mengaku suruh Zul muat naik video kurang sopan itu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 7 hours ago

Video| Tolong kami! Bantu Roslan Saleh! Semakin uzur! Mata dibutakan! Kawal penyakit kencing manis!

Menurut Ustaz Taufik yang melawatnya, kesihatan Roslan Saleh kian memburuk. Bagi kurangkan kesan sakit kencing manisnya, doktor terpaksa matikan saraf matanya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 9 hours ago

Piala AFC 2022: Kevin Mendoza wira KL City ke pentas akhir! Tewaskan Sogdiana 5-3! Sepakan penalti!

Kevin Mendoza jadi wira untuk bawa Kuala Lumpur City (KL City) FC mara ke pentas akhir Piala AFC 2022 selepas tewaskan FC Sogdiana 5-3 menerusi sepakan penalti
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 12 hours ago