Seni & Sukan 16 Aug, 2022

Barakah yang barakah! Barakah Malaysia bantu Madrasah Lukmanulhakeem School! Di Yaha, Pattani, Thai!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Delegasi Pertubuhan Barakah Malaysia bergambar di hadapan Masjid Telokibol Baroh, Yaha ketika ziarah ke daerah itu.

Pertubuhan Kebajikan Warga Pendidikan Malaysia (Barakah Malaysia) telah menyampaikan sumbangan 111 naskhah al-Quran kepada Pengurusan Madrasah Lukmanulhakeem School di Yaha dalam Wilayah Pattani, Thailand pada 9 Ogos 2022 lalu.

Pengerusinya Lukman Moidin berkata, sumbangan itu adalah daripada ahli pertubuhan serta rakyat Malaysia yang sentiasa menghulurkan sumbangan melalui pertubuhan ini yang bergerak bagi membantu masyarakat di dalam dan luar negara.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan negara Thailand

Lukman Moidin (belakang, empat dari kanan) bersama pelajar Madrasah Lukmanulhakeem School di Yaha dalam Wilayah Pattani.


“Bukan sahaja penerima yang gembira dengan sumbangan yang disampaikan malah penyumbang juga melahirkan kegembiraan kerana dapat menghulurkan bantuan dan sumbangan kepada mereka yang memerlukan melalui pertubuhan ini,” ujarnya ketika dihubungi.

Beliau yang disertai Bendahari Barakah, Rafed Ismail dan beberapa ahli sentiasa menghulurkan bantuan dan sumbangan kepada mana-mana pertubuhan atau orang perseorangan yang memerlukan bantuan terutama golongan bekas pendidik dan sebagainya.


Al-Quran yang diterima daripada penyumbang dibawa ke Yaha, Wilayah Pattani.

Katanya pertubuhan ini bergerak aktif dalam menyusun serta melaksanakan program motivasi kerjaya serta aktiviti pendidikan bagi melahirkan warga pendidik yang matang dan berwibawa bagi melahirkan generasi yang berkualiti sekali gus menyumbang ke arah kemajuan negara.

Bagi golongan yang memerlukan perhatian seperti Orang Kurang Upaya OKU), asnaf, golongan terabai oleh keluarga, teraniaya, buta huruf dan sebagainya pertubuhan ini akan mengerakkan bantuan segera dengan sokongan masyarakat di negara ini.


Lukman Moidin kiri menyampaikan sumbangan Al-Quran.

“Kami amat berharap sumbangan-sumbangan yang disampaikan ini bukan sahaja dapat membantu mereka yang memerlukan tetapi memperbanyakkan lagi golongan masyarakat yang ingin membantu tetapi tidak tahu untuk menyalurkannya,” ujarnya lagi.

Moga sumbangan al-Quran ini dapat membantu masyarakat di Yaha, Wilayah Pattani ini kelak. - KitaReporters


Berbual mesra dengan penduduk Yaha.

12
11
0
17
0
You will be interested

Video| Bawa motor sambil bersila? Niat Paknil beri nasihat! Tapi dibidas netizen! Namun ada sokong!

Aznil Nawawi Paknil video tular motosikal skuter bersila penunggang menunggang motor beri pengajaran dibidas disokong nasihat kemalangan jalan raya berhemah

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 1 week ago