Gaya Hidup 02 Sep, 2020

Tahniah Azizulhasni, Bonnie! Atlet terbaik SAM-100PLUS 2019!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters

Share this

JAGUH berbasikal trek negara, Mohd Azizulhasni Awang dan atlet powerlifting negara, Bonnie Bunyau Anak Gustin masing-masing dinobat pemenang Anugerah Atlet Terbaik dan Atlet Para Terbaik pada majlis Anugerah Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM)–100PLUS 2019. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan SAM:

https://kitareporters.com/search?search=penulis+sukan


Menurut kenyataan media SAM, ini adalah kejayaan ketiga Azizulhasni untuk naik ke pentas selaku pemenang Anugerah Atlet Terbaik selepas memenanginya pada 2009 dan 2017.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM) kerana memilih saya sebagai pemenang pada tahun ini.

“Sudah tentu saya akan jadikan anugerah ini sebagai sumber motivasi bagi persiapan menghadapi Sukan Olimpik tahun hadapan. Keadaan sungguh mencabar, namun saya tidak akan berputus asa dan menguatkan semangat perjuangan demi merealisasikan impian pingat emas pertama untuk rakyat Malaysia,” kata Azizulhasni menerusi rakaman video dari Melbourne, Australia kepada para hadirin majlis Anugerah SAM-100PLUS di Bukit Kiara, Kuala Lumpur pada Selasa, 1 September 2020. 


Pencapaian terbaik 2019 pelumba berusia 32 tahun kelahiran Dungun, Terengganu itu adalah menaiki podium selaku juara di kejohanan trek Siri Dunia di Cambridge Disember lalu, menewaskan bekas juara dunia, Shane Perkins dan Matthew Glaetzer.

Malah, beliau yang terkenal dengan jolokan ‘The Pocket Rocketman’ turut meraih pingat emas selepas muncul juara acara pecut individu di kejohanan Trek Asia 2019 yang berlangsung di Korea Selatan pada Oktober 2019.

Azizul mengatasi empat lagi calon - Farah Ann Abd Hadi (gimnastik), S. Kisona (badminton), atlet luncur ais Julian Yee dan Loh Choon How dalam acara wushu.


Sementara itu, Bonnie Bunyau Gustin dari sukan powerlifting memecah dominasi olahraga apabila dipilih untuk menerima Anugerah Atlet Para Terbaik 2019.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada SAM di atas anugerah ini. Saya tidak menjangkakan akan dipilih untuk menerima anugerah ini walaupun pencapaian pesaing pesaing yang lain juga tidak kurang hebatnya.

“Anugerah ini akan menjadi suntikan semangat untuk saya dan rakan rakan untuk terus menaikkan sukan para negara di peringkat antarabangsa,” kata Bonnie yg kini berada di Sarawak melalui rakaman video.

Atlet kelahiran Sarawak berusia 20 tahun itu mengatasi tiga lagi pencabar yang disenarai pendek; S Suresh dan Wiro Julin daripada sukan memanah serta Muhd Ziyad Zolkefli daripada sukan olahraga.

Bonnie mencipta sejarah di bumi Kazakhstan apabila meraih dua pingat emas di Kejohanan Dunia di Nur-Sultan.

Azizulhasni dan Bonnie Bunyau masing-masing membawa pulang sebuah trofi dan hadiah wang tunai RM10,000 yang disampaikan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, menurut kenyataan media SAM itu lagi.


Penaung Diraja SAM, Yang Di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah berbangga dengan peranan media sukan di Malaysia dalam menyampaikan maklumat sahih kepada rakyat Malaysia berhubung kejayaan dan perkembangan semasa atlet negara selain memainkan peranan dalam mewujudkan semangat perpaduan dan bersatu padu.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Persatuan Penulis Penulis Sukan Malaysia (SAM) di atas kejayaan menganjurkan majlis Anugerah SAM – 100PLUS pada tahun 2020, sekali gus meneruskan tradisi penganjuran acara berprestij ini yang telah bermula sejak tahun 1985.

“Sebagai peminat sukan, saya juga mahukan seluruh rakyat agar menghayati budaya bersukan dan menjadikan ia sebagai amalan hidup sihat kita seharian.” Titah Al-Sultan Abdullah itu dibuat menerusi rakaman video.


Selain memberi pengiktirafan kepada atlet yang mencapai kejayaan cemerlang sepanjang 2019, wartawan sukan juga turut menerima pengiktirafan sekali gus berpeluang memenangi hadiah wang tunai keseluruhan lebih RM50,000 pada majlis Anugerah SAM-100PLUS kali ini.

Anugerah dibahagikan kepada enam kategori – Laporan Berita Terbaik (Media Cetak), Laporan Berita Terbaik (Media Elektronik), Ulasan Berita Terbaik (Media Cetak), Ulasan Berita Terbaik (Media Elektronik), Laporan Khas Terbaik (Terbuka) dan Fotografi Sukan Terbaik.

Pemenang terbaik keseluruhan untuk kategori kewartawanan sukan turut dinobatkan sebagai penerima Anugerah Siebel dengan hadiah wang tunai RM RM7,000 berserta trofi. - KitaReporters

 


SENARAI PEMENANG:

Atlet Terbaik: Azizul Hasni Awang (Berbasikal Trek)

Atlet Paralimpik Terbaik: Bonnie Bunyau Anak Gustin (Powerlifting) 

SENARAI ATLET TERBAIK SAM:

1995 - Cheah Soon Kit-Yap Kim Hock (badminton)

1996 - Cheah Soon Kit-Yap Kim Hock (badminton)

1997 - Nurul Huda Baharin (menembak)

1998 - Lim KengLiat (renang)

1999-2001 - TiadaAnugerah             

2002 - Lim Keng Liat (renang) danS.Premila (karate-do)

2003 - Lim Keng Liat (renang)

2004 - Bryan Nikson Lomas (terjun)

2005 - Nicol Ann David (skuasy)

2006 - Koo Kien Keat-Tan Boon Heong (badminton)

2007 - Wong Mew Choo (badminton)

2008 - Lee Chong Wei (badminton)

2009 – Mohd Azizul Hasni Awang (berbasikal)

2010 – Pandelela Rinong (terjun)

2011 – Nur Suryani Taibi (menembak)

2012 – Pandelela Rinong (terjun)

2013 – Sazali Samad (binabadan)

2014 - Nicol Ann David (skuasy)

2015 – Pandelela Rinong (terjun)

2016 - Lee Chong Wei (badminton)

2017 – Mohd Azizul Hasni Awang (berbasikal trek)

2018 – Muhammad Rafiq Ismail (tenpin boling

2019 - Mohd Azizul Hasni Awang (berbasikal trek)

ATLET PARALIMPIK TERBAIK SAM:

2016 – Mohd Ridzuan Mohd Puzi (olahraga)

2017 – Muhd Ziyad Zolkefli (olahraga)

2018 - Mohd Ridzuan Mohd Puzi (olahraga)

2019 – Bonnie Bunyau Gustin (powerlifting)

0
1
0
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Sahabat BTHO infak al-Quran! Bantu SRA dibuka semula! Selepas bencana banjir!

Sahabat Kelas al-Quran Bandar Tun Hussein Onn (BTHO) Cheras infakkan 170 naskhah baharu al-Quran. Bantu SRA Batu 13 Puchong dibuka semula selepas bencana banjir

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 2 days ago

Mudahkan urusan! MBSB Bank sumbang mesin kira duit kepada masjid di Perlis! Libatkan 104 masjid!

Sebagai salah satu usaha CSR, MBSB Bank cawangan Kangar tampil sampaikan sumbangan mesin kira duit kepada 104 masjid di Perlis secara berperingkat-peringkat
Nur Sabrina Samsudin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| GV8 separuh akhir: Aweera, Nikki terhebat! Perjalanan Shidee, Ani Maiyuni pula terhenti!

Enam penyanyi mara ke final GV8. Mereka ialah Aweera, Nikki Palikat, Aliff Aziz, Azan Scan, Adibah Noor dan Suki Low. Tersingkir ialah Shidee dan Ani Maiyuni
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Dituduh tinggalkan ibu sendirian! Normala Samsudin sedih disindir! Itu semua pilihan ibu!

Normala Samsudin luahkan rasa sedih dan kecewa apabila segelintir netizen kecamnya kerana tinggalkan ibunya bersendirian di kampung kerana itu pilihan emaknya
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Inilah dia pemenang trend! Hebat kau dik! Teh ais ikat tepi dah jadi teh ais masuk kolam!

Banyak trend diikuti golongan muda dalam Tiktok termasuk bawa sebuah plastik air besar. Namun pemuda ini tiba-tiba jatuh ke dalam sebuah kolam di belakangnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago