Gaya Hidup 17 Sep, 2020

Sempena Hari Malaysia! 32 ahli KRT berkayak ke Pulau Rhu!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

SAMBUTAN Hari Malaysia walaupun tidak semeriah menyambut Hari Kemerdekaan yang diraikan pada setiap tahun, namun masih ada individu dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersemangat untuk menganjurkan pelbagai program bagi memperingati hari kebesaran negara bagi membangkitkan kesedaran rakyat. : KitaReporters

Semangat kental peserta ahli KRT Kampung Amir Hilir, Besut berkayak ke Pulau Rhu, Besut sempena sambutan Hari Malaysia,


Lagi cerita-cerirta berkaitan KRT:

https://kitareporters.com/search?search=KRT


Jika tidak ada pihak tampil menganjurkan program, sudah tentu ramai rakyat lupa dengan peristiwa Hari Malaysia yang diraikan pada 16 September setiap tahun. 

Kehidupan dalam norma baharu berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Pemantauan (PKPP) tidak melemahkan semangat pihak tertentu untuk tampil menganjurkan pelbagai program untuk memperingati hari berkenaan.

Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Amir Hilir, Besut, Terengganu, mempunyai caranya tersendiri untuk memperingati sambutan Hari Malaysia Ke-57 tahun ini dengan menganjurkan acara berkayak menyeberangi Laut China Selatan.

Kayuhan secara berkumpulan bermula di Kem Damai Beach Resort, Pantai Air Tawar, Besut menuju Pulau Rhu yang disertai 32 peserta membabitkan ahli Kawasan Rukun Tetangga termasuk lima wanita jarang dilakukan oleh NGO lain negeri ini.

Peserta berkayak berada di Laut Cina Selatan


Pengerusi KRT Amir Hilir, Mohd Zalmiri Azhar berkata, ekspidisi berkayak  yang julung kali dianjurkan itu selain acara memperingati Hari Malaysia ia juga bertujuan untuk melatih peserta menghadapi dugaan berkayak di laut.

Pengerusi KRT Amir Hilir, Mohd Zalmiri Azhar 


Katanya, aktiviti berkayak di sungai dan tasik memang biasa dilakukan tetapi berkayak di laut ia ada sedikit cabaran kerana peserta terpaksa meredah ombak dan dalam keadaan cuaca panas terik.

Bagaimanapun, katanya, program yang diadakan pada 16 September 2020 itu ternyata mampu menguji ketahanan peserta termasuk wanita yang menyertai program itu.

Program anjuran bersama KRT Amir Hilir, Geng Supit Hitam dan Kem Damai menguji peserta menyeberangi laut ke pulau sejauh  lapan kilometer mengambil masa empat jam untuk selamat sampai ke lokasi destinasi dan balik.

Pemandangan Pulu Ru di Laut Cina Selatan dari Pantai Air Tawar Besut


Ketika di pesisiran Pulau Rhu, peserta diberi peluang untuk mengelililngi pulau bagi melihat keindahan alam semula jadi pulau yang tidak berpenghuni itu.

Peserta bergotong royong menguti sampah sarap yang ditinggalkan pengunjung di Pulau Rhu Besut


“Bukan sekadar beriadah, peserta berkayak turut melakukan kerja amal dengan melakukan gotong royong mengutip sampah sarap yang ditinggal pengunjung di pulau tersebut,” katanya.

Peserta gembira menerima sijil penghargaan tanda kejayaan menyertai aktivi berkayak ke pulau


Sebagai tanda kejayaan peserta menamatkan misi berkayak tersebut, pihak penganjur menyediakan siji penghargaan kepada semua peserta berkenaan. Pengerusi Kelab Geng Supit Hitam, Mohd Hafizuddin Amlin menyampaikan sijil kepada peserta terbabit. - KitaReporters

You will be interested

Kurang tepat, membebankan! SAM mahu SOP kepada media buat liputan bola sepak dikaji semula!

SAM rayu beberapa peraturan kepada media untuk buat liputan pertandingan bola sepak dikaji semula kerana ia dianggap kurang tepat, agak membebankan dan mengarut

PKPP di Terengganu mulai 5 Mac 2021: Aktiviti keagamaan di masjid, surau dibenar diperluaskan

Penganjuran aktiviti agama di masjid, surau seluruh Terengganu akan dibenarkan susulan daripada pelaksanaan PKPP yang akan berkuat kuasa pada Jumaat 5 Mac 2021
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 3 days ago

Pengantin lelaki dihumban keluar dari rumah tingkat dua! Sebab tak mampu sedia hantaran mahal!

Bakal pengantin lelaki alami cedera patah tulang selepas dicampak keluar lalu tingkap dari tingkat dua bangunan kediaman di Mesir oleh ahli keluarga tunangnya
Amil Abdullah Saiby in Gaya Hidup 4 days ago

Pak Mat Serunding teruskan resipi arwah ibu! Kini sibuk dengan kedatangan Ramadan, hari raya!

Mohamed Ismail atau Pak Mat Serunding dari Kampung Laut, Tumpat semakin sibuk dengan kedatangan bulan Ramadan dan musim perayaan. Turut hasilkan serunding arnab
Rosdi Ismail in Gaya Hidup 5 days ago

Video| Erul Samah 'Tak Bisa' tolak imej K-Pop! Cipta single terbaharu lebih hebat, bertenaga!

Erul Samah cipta lagu Tak Bisa bagi kembali hangatkan industri muzik setelah hampir dua tahun menyepi. Masih dengan imej K-Pop dengan fokus kepada kekuatan lagu
Fariza Saidin in Gaya Hidup 5 days ago