Gaya Hidup 05 May, 2021

268,800 dos AstraZeneca mula dicucuk kepada rakyat Lembah Klang! Empat pusat pemberian vaksin

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this


SEBANYAK 268,800 dos vaksin COVID-19 jenis AstraZeneca bakal disuntik kepada penduduk dalam Lembah Klang bermula hari ini, Rabu, 5 Mei 2021.

Pemberian suntikan vaksin yang buat pertama kalinya dilakukan secara '1st come 1st serve' (pertama minta, pertama dapat) itu akan melibatkan empat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Lembah Klang, iaitu Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL); Dewan 1, Bangunan Peperiksaan, Universiti Malaya di Kuala Lumpur; Dewan Gemilang, Universiti Kebangsaan Malaysia di Bangi, Selangor; dan Ideal Convention Centre (IDCC) di Shah Alam, Selangor.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan suntikan vaksin


Pada 2 Mei 2021 lalu, kerajaan telah membuka kepada orang ramai untuk mendaftar pengambilan vaksin AstraZeneca secara terus tanpa menunggu proses pergiliran dan fasa seperti sebelum ini.

Ia dikhususkan kepada penduduk sekitar Selangor atau Kuala Lumpur yang berusia 18 tahun ke atas. 

Seperti kita tahu, Selangor dan Kuala Lumpur merupakan kawasan yang mempunyai kepadatan tinggi dan merupakan antara Zon Merah paling lama serta berisiko tinggi.

Cukup memberangsangkan apabila tidak sampai empat jam sahaja, 268,800 slot tersebut telah habis ditempah melalui laman web vaksincovid.gov.my.

Vaksin jenis AstraZeneca ini tiba di Malaysia pada 23 April 2021 lalu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 8.20 malam. Ia diperoleh melalui fasiliti COVID-19 Vaccine Global Access (Covax) yang dibeli melalui tabung solidariti sebelum ia dihantar dari Korea Selatan.Sebelum ini timbul kebimbangan masyarakat terhadap vaksin jenis itu, namun Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) telah membuat keputusan untuk membeli vaksin itu selepas mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Malah, menurut Kementerian Kesihatan (KKM) juga, penelitian terhadap kesemua data daripada pengeluar dan juga termasuk dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendapati kelebihan menggunakan vaksin tersebut adalah melebihi kemudaratan.

Kerajaan juga menyediakan perlindungan insurans kepada individu yang menerima suntikan vaksin AstraZeneca sekiranya mengalami sebarang kesan sampingan.Bagi mereka yang akan hadir ke PPV untuk temu janji vaksin, anda perlu memenuhi empat langkah berikut, hadir ke PPV yang tepat dan imbas kod QR untuk pengesahan kehadiran. 

Seterusnya anda perlu sahkan profil apabila diarahkan oleh petugas kesihatan, imbas kod QR vaksin selepas selesai penerimaan vaksinasi dan akhir sekali sahkan proses vaksinasi telah lengkap setelah mendapat arahan daripada petugas kesihatan dalam aplikasi MySejahtera.

Malaysia telah menetapkan jarak 12 minggu antara 1 dan 2 dos vaksin AstraZeneca ini untuk melengkapkan proses vaksinasi bagi setiap badan manusia.

Keputusan ini adalah selaras dengan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, dan menurut kajian, ia didapati adalah kaedah yang terbaik untuk mencapai keberkesanan maksimum.Pemberian vaksin COVID-19 jenis AstraZeneca secara pantas sebegini adalah antara langkah-langkah kerajaan melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) melalui kelolaan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV).

Ia merupakan usaha jangka panjang negara bagi membentuk imuniti kelompok dalam negara kita iaitu 70 hingga 80 peratus dari populasi Malaysia berjaya disuntik vaksin.

Imuniti kelompok antara langkah paling berkesan ketika ini untuk kita membendung penularan virus COVID-19 dari terus menyerang masyarakat kita.

Bagi mereka yang belum mendaftar diri untuk divaksin, bolehlah berbuat demikian melalui tiga langkah paling mudah iaitu dalam Aplikasi MySejahtera, atau layari laman web www.vaksincovid.gov.my atau hubungi hotline di 1 800 888 828 sekarang. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| DSV menangis, mohon maaf! Sangat minati Anuar Zain! Ingin bersemuka, nak bincang projek!

DSV atau Vida mohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia, khususnya Anuar Zain, keluarga dan peminatnya. Keluarkan perkataan yang tidak wajar tanpa sedar

Perniagaan keluarga mampu bertahan? Saliza Abdullah buktikan! BG Capital Holdings dah 30 tahun!

Keputusan Saliza Abdullah ceburi perniagaan keluarga buatkan ramai kenalannya tidak bersetuju. Namun kini Kumpulan BG Capital Holdings injak 30 tahun penubuhan
News Editor 2 in Gaya Hidup 10 hours ago

Video| Terlupa ambil kad ATM, wanita hilang duit pencennya! Anak rayu tularkan gambar insiden!

Akibat terlupa untuk ambil kad ATM selepas keluarkan wang, seorang wanita telah dicuri wang pencennya yang terdapat di dalam akaun. Laporan polis telah dibuat
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 14 hours ago

Video| Teong Kim dakwa kenyataan TMJ tak benar! Tunku Ismail beri amaran, jangan nak putar belit!

Tunku Ismail dakwa Lim Teong Kim minta gaji €70,000 hingga €80,000 sebulan. Namun dinafikan oleh Teong Kim. TMJ kemudian beri amaran jangan nak cuba putar belit
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Gaya Hidup 22 hours ago

Terima kasih PM! Silap mata BAM! Dihukum 2 tahun, 10 hari ditarik balik! Zii Jia, Jin Wei lega!

BAM buat pusingan-U untuk benar Lee Zii Jia, Goh Jin Wei bertanding dalam semua kejohanan antarabangsa hasil campur tangan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob
Abdul Hafiz Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago