Seni & Sukan 15 May, 2024

Tahniah USIM! Naib Johan Sukan Antara Universiti Pergigian Kebangsaan (NDIVG) 2024! Raih 16 emas!

@strategic communication centre (stracomm) usim
Pusat Komunikasi Strategik ( StraComm) merupakan pusat informasi rasmi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Sebarang pertanyaan boleh emelkan kepada prousim@gmail.com

Share this


Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) merangkul Naib Johan Sukan Antara Universiti Pergigian Kebangsaan atau National Dental Intervarsity Games (NDIVG) 2024 dengan pungutan 16 pingat yang berakhir pada 12 Mei 2024 di Kompleks Sukan Tunku Najihah (KSTN), USIM.

Johan disandang oleh AIMST University dengan membawa pulang piala pusingan manakala tempat ketiga dimenangi Universiti Sains Malaysia (USM).

Tahun ini USIM diberi penghormatan menjadi tuan rumah bagi penganjuran NDIVG 2024 dengan kerjasama Persatuan Pelajar Pergigian Malaysia atau Malaysian Dental Student Association (MDSA). 

Acara ini mengumpulkan seramai 1,300 mahasiswa pergigian dari 13 fakulti pergigian seluruh Malaysia yang memulakan permainan bermula 10 sehingga 12 Mei 2024. 

Sebanyak 14 acara sukan yang dipertanding iaitu acara olahraga, bola jaring, bola tampar, bola keranjang, futsal, frisbee, dodgeball, memanah, tarik tali, badminton, catur, ping pong, aerodance dan varsity chant.Naib Canselor, Prof. Dato' Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani dalam ucapan pembukaannya berkata, kesihatan amat penting dan sememangnya pengurusan sentiasa memberikan sokongan dan galakan kepada warga USIM untuk menyertai aktiviti sukan bagi melahirkan bakat baharu sebagai bakal atlet yang berpotensi untuk mewakili USIM pada kejohanan sukan pada peringkat yang lebih tinggi serta menggalakkan peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal.

“Penglibatan pelajar dalam sukan merupakan perkara yang penting dalam membina budaya hidup sihat dan cergas yang memberi impak positif kepada universiti dalam tempoh jangka masa panjang di samping memupuk budaya cergas dan cerdas selain daripada semangat kerja berpasukan dan setiakawan yang sihat," katanya.

Ujarnya lagi, melalui usaha ini juga dapat menonjolkan imej Universiti Awam dan Swasta yang aktif dalam kegiatan berasaskan sukan dan rekreasi. 

Semoga kejohanan ini mampu membawa imej yang positif terhadap perkembangan aktiviti luar kelas.
Sementara itu, Naufal Haqim Nazri, 22, Ketua Kontigen Fakulti Pergigian (FPg) USIM berkata, "Sasaran kami pada mulanya hanya 15 pingat untuk dirangkul tetapi kami berjaya merangkul 16 pingat kali ini dan kami bersyukur atas kemenangan ini dan hanya beza dua pingat dengan pihak lawan iaitu Juara oleh AIMST University.

"Kami berjaya mendapatkan 6 emas bagi acara futsal lelaki, ⁠memanah perempuan, ⁠ping pong single lelaki, ping pong single perempuan, ⁠ping pong regu lelaki dan larian 4x400m lelaki.

“Manakala 6 pingat perak dimenangi acara bola tampar lelaki, badminton perseorangan perempuan, ⁠memanah lelaki, ⁠ping pong regu perempuan, acara balapan 200m dan 400m lelaki.

“4 gangsa pula bagi acara ping pong regu campuran, acara balapan ⁠400m dan 800m lelaki dan catur. Kami semua telah menjalani latihan intensif dan telah berusaha sehabis baik," katanya dalam sesi temu ramah. Majlis pembukaan turut dihadiri Profesor Dr. Zamri Radzi selaku penaung MDSA; Prof. Dato’ Dr. Adnan Mohamed Yusoff, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni); Prof. Dr. Mohd Radhi Ibrahim, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa); Prof. Dato' Dr. Muhammad Taufik Mohd Nor, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi); dan Mohd Hariri Mohamad Daud, Ahli Lembaga Pengarah Universiti. - KitaReporters/USIM

11
14
0
14
0
You will be interested