Alam Canggih 15 Jun, 2021

Junjung titah Tuanku! Tasik Chini perlu dipulihara! Sebagai Tapak Rizab Biosfera pertama UNESCO!

@zamzurina ahmad
Bekas wartawan Utusan Malaysia dan berpengalaman selama 11 tahun dengan pernah bertugas di Ibu Pejabat (Kuala Lumpur), Pulau Pinang, Kedah dan Pahang. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda daripada Universiti Putra Malaysia.

Share this

Kredit foto: Bazaie Ahmad dan Farizul Hafiz


PERSATUAN Pencinta Alam Sekitar Malaysia (MNS) menjunjung kasih dan menyambut baik titah Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengenai isu alam sekitar di Tasik Chini, Pekan, Pahang yang heboh diperdebatkan dalam media sosial baru-baru ini.

Presidennya, Prof. Dr. Ahmad Ismail berkata, titah baginda amat bertepatan kerana pastinya selepas ini tiada lagi aktiviti yang boleh mencemarkan Tasik Chini dalam usaha mempertahankan ia sebagai sebagai Tapak Rizab Biosfera oleh Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) yang pertama di negara ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan tasik

Dr. Ahmad Ismail``Sebagaimana titah Kebawah Duli Tuanku, semua pihak berkaitan sama ada pada peringkat negeri dan Persekutuan perlu mempertahankan permata alam sekitar itu agar keindahan flora dan fauna serta penempatan masyarakat Orang Asli di sekitarnya terus dipelihara.

``Saranan baginda agar aktiviti perlombongan di kawasan Tasik Chini dihentikan seharusnya tidak diambil enteng dan seharusnya ditangani dengan jaya oleh pihak kerajaan," katanya secara eksklusif kepada KitaReportes pada Isnin, 14 Jun 2021.


Kredit foto: Bazaie Ahmad dan Farizul Hafiz


Terdahulu, Pemangku Raja Pahang menerusi kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang, Datuk Ahmad Khirrizal Ab. Rahman bersetuju dengan langkah kerajaan negeri untuk tidak mengeluarkan sebarang kelulusan aktiviti perlombongan dan menghentikan terus aktiviti itu dalam usaha memelihara dan memulihara Tasik Chini daripada terus tercemar.

Baginda turut menitahkan supaya membesarkan lagi kawasan Hutan Simpan Chini yang sedia ada seluas 4,600 hektar kepada kira-kira 6,000 hingga 7,000 hektar bagi menjaga kepentingan flora dan fauna tasik berkenaan, dalam kenyataan bertarikh 14 Jun 2021 itu.Menurut Dr. Ahmad, bersesuaian dengan Hari Alam Sekitar Sedunia yang bertemakan Pemulihan Ekosistem titah baginda amat selari dalam usaha memupuk kesedaran dalam kalangan masyarakat untuk memulihara ekosistem berkenaan.

``Pahang sangat bertuah kerana mempunyai dua buah tasik yang berkepentingan antarabangsa iaitu Tasik Chini sebagai tapak biosfera UNESCO dan Tasik Bera sebagai tapak Ramsar yang pertama negara.

``Kedua-dua tanah basah ini sangat penting untuk dijaga terutama bagi tujuan pendidikan, penyelidikan dan perkhidmatan ekosistem untuk manusia dan alam sekitar. Menjunjung kasih Tuanku," katanya. - KitaReporters


Kredit foto: Bazaie Ahmad dan Farizul Hafiz

3
7
0
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia akan terus dapat akses kepada bekalan tenaga yang terjamin! Pada harga mampu bayar!

Kerajaan terus bersikap prihatin dan beri jaminan bahawa Keluarga Malaysia akan terus dapat akses kepada bekalan tenaga yang terjamin pada harga mampu bayar -PM

Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago

Kolaborasi Yayasan Tuanku Nur Zahirah - UniSZA! Sempena Simposium Tekstil Tradisional ASEAN Ke-8!

UniSZA mereka bentuk dan membangunkan pintu gerbang khas yang ambil inspirasi daripada budaya Terengganu bersama Yayasan Tuanku Nur Zahirah di reruai pameran
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 day ago

Video| Tak kelakar pun! Monyet tarik rambut anak! Kalau kena kokak kepala anak, susah hidup nanti!

Video seorang kanak-kanak yang dekati seekor monyet liar tapi rambutnya ditarik. Nasib baik dapat diselamatkan dan tak alami sebarang kecedeaan sepeti digigit
Nur Syamila Kamarul Arefin in Alam Canggih 1 day ago

3 lebuh raya negara paling tinggi dan gayat! Kaki selfie kecewa! Dilarang berhenti, ambil gambar!

Lebuh raya pun boleh jadi viral atau tular dalam kalangan warga maya. Apa tidaknya sebab panorama atau pemandangannya yang cantik dan indah (alam semula jadi)
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 3 days ago

Jom ramai-ramai undi! SK Kempadang, Kuantan tersenarai finalis! Anugerah Sekolah Terbaik Dunia!

SK Kempadang, Kuantan tercalon sebagai 3 finalis Anugerah Sekolah Terbaik Dunia bagi kategori inovasi untuk rebut hadiah berjumlah RM229,000 (AS$50,000) tunai
Nur Ain Darwishah in Alam Canggih 3 days ago