Alam Canggih 07 May, 2021

Terima kasih APM, DBKL! Bantu atasi pokok tumbang, kerosakan! Akibat hujan ribut di Danau Kota

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

POKOK yang tumbang di Taman Permainan Kanak-Kanak Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur ekoran ribut kencang pada petang Khamis 6 Mei 2021.


HUJAN ribut dan angin kencang serta dentuman petir di Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur pada petang Khamis 6 Mei menyebabkan beberapa pokok besar tumbang menghadang jalan serta merosakkan harta benda.

Sekurang-kurangnya lapan batang pokok tumbang, masing-masing satu di Jalan Taman Ibu Kota berdekatan Masjid Ibnu Abbas, di hadapan pasar raya mini Mydin di Jalan Langkawi, dan di hadapan sebuah rumah kediaman di Jalan 6/23B.

Pokok di hadapan rumah ini tumbang mengarah ke dalam pagar merosakkan kenderaan di halaman rumah. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan hujan ribut

POKOK tumbang ke dalam pagar sebuah rumah di Jalan 6/23 B Danau Kota lalu mengakibatkan kerosakan pada kenderaan.


Selain itu, dua pokok tumbang di hadapan Balai Polis Danau Kota serta tiga pokok di Taman Permainan Kanak-Kanak Danau Kota yang kini dalam proses naik taraf.

Cuaca mula kelam dalam lingkungan pukul empat petang 6 Mei 2021 ketika para peniaga bazar Ramadan Danau Kota baharu mahu memulakan perniagaan.

Ini diikuti dengan tiupan angin kencang sehingga menerbangkan pakaian serta menumbangkan ampaian dalam kawasan rumah.  


Pasukan Pertahanan Awam menjalankan kerja membersih dan mengalih pokok tumbang di hadapan pasar mini Mydin, Danau Kota, yang menghalang laluan utama Jalan Langkawi.


Penduduk yang bimbang dengan tiupan angin yang semakin kencang serta hujan semakin lebat hanya duduk di dalam rumah.

Seiring tiupan angin ribut dan dentuman petir inilah satu persatu pokok tumbang menghalang laluan jalan utama. 

Pokok yang tumbang di Jalan Taman Ibu Kota, jalan utama menghubungkan Jalan Gombak dan Jalan Genting Klang melalui Danau Kota, menyebabkan aliran trafik dialihkan ke laluan sebelah.

Pokok tumbang di hadapan balai polis pula menyebabkan tiga kereta yang diletak di kawasan parkir di situ rosak akibat dihempap pokok.

Hujan ribut dan angin kencang ini berlarutan untuk beberapa awakrtu sehinggalah agak reda menjelang waktu berbuka puasa.

Para penduduk mengucapkan terima kasih kepada pasukan Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang datang melakuan kerja-kerja memotong dan mengalih pokok yang tumbang sehingga ke malam. - KitaReporters.com


KERETA rosak dihempap pokok tumbang di hadapan Balai Polis, Danau Kota, Setapak.

1
0
2
0
0
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago