Alam Canggih 07 May, 2021

Terima kasih APM, DBKL! Bantu atasi pokok tumbang, kerosakan! Akibat hujan ribut di Danau Kota

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

POKOK yang tumbang di Taman Permainan Kanak-Kanak Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur ekoran ribut kencang pada petang Khamis 6 Mei 2021.


HUJAN ribut dan angin kencang serta dentuman petir di Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur pada petang Khamis 6 Mei menyebabkan beberapa pokok besar tumbang menghadang jalan serta merosakkan harta benda.

Sekurang-kurangnya lapan batang pokok tumbang, masing-masing satu di Jalan Taman Ibu Kota berdekatan Masjid Ibnu Abbas, di hadapan pasar raya mini Mydin di Jalan Langkawi, dan di hadapan sebuah rumah kediaman di Jalan 6/23B.

Pokok di hadapan rumah ini tumbang mengarah ke dalam pagar merosakkan kenderaan di halaman rumah. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan hujan ribut

POKOK tumbang ke dalam pagar sebuah rumah di Jalan 6/23 B Danau Kota lalu mengakibatkan kerosakan pada kenderaan.


Selain itu, dua pokok tumbang di hadapan Balai Polis Danau Kota serta tiga pokok di Taman Permainan Kanak-Kanak Danau Kota yang kini dalam proses naik taraf.

Cuaca mula kelam dalam lingkungan pukul empat petang 6 Mei 2021 ketika para peniaga bazar Ramadan Danau Kota baharu mahu memulakan perniagaan.

Ini diikuti dengan tiupan angin kencang sehingga menerbangkan pakaian serta menumbangkan ampaian dalam kawasan rumah.  


Pasukan Pertahanan Awam menjalankan kerja membersih dan mengalih pokok tumbang di hadapan pasar mini Mydin, Danau Kota, yang menghalang laluan utama Jalan Langkawi.


Penduduk yang bimbang dengan tiupan angin yang semakin kencang serta hujan semakin lebat hanya duduk di dalam rumah.

Seiring tiupan angin ribut dan dentuman petir inilah satu persatu pokok tumbang menghalang laluan jalan utama. 

Pokok yang tumbang di Jalan Taman Ibu Kota, jalan utama menghubungkan Jalan Gombak dan Jalan Genting Klang melalui Danau Kota, menyebabkan aliran trafik dialihkan ke laluan sebelah.

Pokok tumbang di hadapan balai polis pula menyebabkan tiga kereta yang diletak di kawasan parkir di situ rosak akibat dihempap pokok.

Hujan ribut dan angin kencang ini berlarutan untuk beberapa awakrtu sehinggalah agak reda menjelang waktu berbuka puasa.

Para penduduk mengucapkan terima kasih kepada pasukan Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang datang melakuan kerja-kerja memotong dan mengalih pokok yang tumbang sehingga ke malam. - KitaReporters.com


KERETA rosak dihempap pokok tumbang di hadapan Balai Polis, Danau Kota, Setapak.

1
0
2
0
0
You will be interested

Video| Untungnya rakyat China! Naik teksi tanpa pemandu! Perkhidmatan Robotaxi pertama di dunia!

Syarikat pemilikan kenderaan pemanduan autonomi terbesar di China, Baidu dan Pony.ai, syarikat pemanduan autonomi dapat permit sulung untuk kendalikan Robotaxi

Video| Ada beran? Jom seberangi jambatan terpanjang di dunia! Sky Bridge 712 terima pengunjung!

Republik Czech buka jambatan dikenali Sky Bridge 721 yang punyai jarak sepanjang 721m dan tergantung di udara pada ketinggian 95m di atas sebuah kawasan lembah
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 4 days ago

Doktor rancang nak buat pemindahan rahim! Bagi peluang golongan transgender pengalaman mengandung!

Seorang pakar bedah di New Delhi rancang untuk pindahkan rahim kepada seorang lelaki jalani pembedahan wanita transgender supaya dapat rasai nikmat kehamilan
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago

Tenun Pahang Diraja: Sudah terbang tinggi, terbang jauh! Tarik perhatian kerabat diraja Britain!

Puteri Diraja Britain, Puteri Anne dan Duchess of Gloucester, Duchess Birgitte berkenan lawat Pameran Tenun Pahang Diraja yang diadakan julung kalinya di London
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 1 week ago

Kesiannya! Ribuan burung jatuh 'dari langit' kerana kelesuan! Gelombang suhu panas jejas kehidupan!

Suhu panas di Gujarat, India memaksa pasukan penyelamat bertungkus-lumus kutip ratusan ekor burung setiap hari yang tewas akibat terkesan gelombang panas haba
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago