Alam Canggih 10 Feb, 2022

Kosk! Pelitup muka ciptaan terkini Korea Selatan! Tutup hidung sahaja! Undang kecaman pengguna!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih terus mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


SUDAH menjadi norma baharu bagi masyarakat dunia hari ini dengan mewajibkan semua individu 'bergaya'  dengan pelitup muka sejak dua tahun kebelakangan ini.

Ke mana sahaja pergi, pelitup muka sudah menjadi 'rakan karib' yang perlu dibawa bersama sebagai pelindung kepada penyebaran virus COVID-19.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan pelitup muka


Pemakaian pelitup muka tersebut direka untuk menutup bahagian di bawah hidung hingga bahagian dagu kerana dipercayai boleh mengelak virus tersebar melalui udara yang disedut melalui hidung dan mulut.

Namun di Korea Selatan, tular apabila pelitup muka direka hanya menutupi hidung pemakainya sahaja.

Situasi itu mendapat perhatian akhbar-akhbar Barat. Malah ramai yangmengecam ciptaan tersebut!Sangat melucukan apabila ia terdiri daripada dua bahagian dengan satu daripadanya boleh ditanggalkan untuk membiarkan mulut pemakai terdedah.  

Pelitup muka tersebut direka untuk memberikan perlindungan terhadap COVID-19 semasa pengguna sedang makan. Namun ia juga boleh dipakai di hidung pada bila-bila masa sahaja. 

Pelitup muka itu dipanggil ‘kosk’ iaitu gabungan perkataan Korea, ‘ko’ untuk hidung dan sk untuk pelitup. Pelitup muka unik dan kontroversi itu dijual oleh syarikat dari Korea Selatan, Atman.

Kosk adalah salah satu pelitup muka yang boleh didapati di Korea Selatan. 

Trend luar daripada kebiasaan itu mencetuskan kontroversi di Barat apabila ramai menganggapnya sebagai tidak relevan dan tidak berguna sama sekali.


Cara pemakaian kosk. - Kredit foto: bagikanberita.pikiran-rakyat.com


“Tiada beza dengan orang ramai yang memakai pelitup muka di bawah hidung mereka,’’ demikian ciapan seorang pengguna Twitter mengenai kosk.

Sebelum ini kajian mendapati hidung adalah laluan paling mudah untuk virus COVID-19 memasuki badan manusia.

Malah, sesetengah pakar kesihatan percaya mengenakan pelitup hidung adalah hidung lebih baik daripada langsung tidak memakai pelitup muka.

Kosk dikatakan mempunyai penarafan lima bintang di platform beli-belah Korea Selatan, Coupang satu pek berisi 10 kosk dijual pada harga 9,800 won (RM34.18).

Satu pek berisi tiga helai pelitup muka serupa daripada Spar Clone Fabric berharga 2,000 won (RM6.98) yang boleh digunakan semula berulang kali.

Tak mustahil Kosk juga akan tiba di Malaysia tidak lama lagi! Jadi pilihan pada tangan kita sendiri. - KitaReporters


18
10
0
10
0
You will be interested

Video| Kreatif atau kedekut? Tentu lenguh tangan penumpang sebelah! Guna tangan jadi wiper manual!

Tular video paparkan gelagat dua lelaki yang naiki kereta. Penumpang sebelah dilihat gerakkan wiper secara manual gunakan tali dibuat sendiri semasa hujan lebat

Anda pesakit asma? Tanaffas inovasi USIM bantu mudahkan pesakit asma! Menangi pingat emas ITEX 2022!

USIM cipta produk yang dinamakan Tanaffas iaitu alat bantu untuk mudahkan penghantaran ubatan (spacer) menggunakan Metered Dose Inhaler (MDI) untuk pesakit asma
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Alam Canggih 1 day ago

Video| Memang king habis! Penunda kereta tak boleh cari makan! Myvi tarik lori, buat ramai terpukau!

Tular video tunjukkan kemampuan kereta ikonik Perodua Myvi yang digelar sebagai King of Road tunda sebuah lori besar. Namun banyak netizen bersifat sinis sahaja
Fitri Hazim in Alam Canggih 5 days ago

Video| Laluan LRT Kelana Jaya dibina di bawah kubur? Siap ada animasi grafik dan Google Map sekali!

Video paparkan animasi LRT laluan Kelana Jaya yang dikatakan dibina di bawah kubur bangkitkan semula perasaan ingin tahu sehingga raih hampir 8 juta tontonan
Fitri Hazim in Alam Canggih 6 days ago

Video| King dah naik pangkat! Perodua Myvi jadi kereta peronda polis? Siaplah semua! Berdesut kejar!

Perkongsian video mengenai kereta Perodua Myvi yang dikenali sebagai King of Road kelihatan punyai logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) sekali gus undang persoalan
Fitri Hazim in Alam Canggih 1 week ago