Alam Canggih 11 Jan, 2022

Video| Ubah motosikal jadi robot! Karya Eri Sudarmono rentas ke China, Jerman! Macam Transformer!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

Hasil karya Eri mendapat sorotan media. - Kredit foto-foto: Instagram er_studio_art


IMPAK buruk daripada pandemik Covid-19 sangat memberi kesan terhadap kerjaya seorang lelaki di Indonesia bernama Eri Sudarmono, 42, sebagai pelukis sehinggakan dia terpaksa menganggur selama enam bulan.

Berbekalkan kesungguhan dan usaha, Eri bangkit dengan karya luar biasa, sekali gus mampu berbangga setelah hasil kreativitinya menghasilkan robot mendapat permintaan sehingga ke China serta Jerman.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kreativiti


Replika robot yang berjaya disiapkan.Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu!

Ternyata, tuah Eri yang menetap di Kampung Kauman, Desa Gilangharjo, Kapanewon Pandak, Kabupaten Bantul, di Yogyakarta terletak pada bakat seni serta kebolehannya mengubah motosikal menjadi robot seakan-akan seperti robot 'Transformer'.

Lapor portal Indozone, Eri bermula sebagai seorang pelukis sekitar tahun 2006, kemudian menghasilkan pelbagai jenis replika robot, namun malangnya berdepan cabaran getir saat pandemik Covid-19 mula melanda sehingga kerjayanya itu terhenti selama enam bulan.

Namun, tidak selama-lamanya menyerah pada takdir, dia mula bangkit menentang aturan itu kerana baginya dia tidak akan ke mana-mana kalau tidak berbuat apa-apa. 


Eri bermula sebagai seorang pelukis.


Bangkitnya sangat luar biasa! Dia menemui kekuatan dalam musibah yang melanda seluruh dunia dan setelah dihimpun kudrat serta semangat, akhirnya dia mula menyuburkan kembali bakat yang terbantut.

Mendapat permintaan dari negara China menjadi detik terindah dalam kerjayanya. Ya, inilah peluang untuk karyanya pergi lebih jauh dan dia dikehendaki menyediakan replika robot berukuran tiga meter.

Biasanya dia bersama rakan sekerja seramai 13 orang mengambil masa satu bulan untuk menyiapkan replika robot bergantung pada saiz dan rekaan. 

Lebih mengggembirakannya, pelanggan dari China itu sangat berpuas hati dengan hasil karyanya.

Kini, hasil karyanya itu bukan sahaja mendapat tempat di China tetapi juga di Jerman, salah sebuah negara yang sangat terkenal dengan automotifnya yang terbaik. - KitaReporters


Pelbagai jenis replika robot dihasilkan mengikut kehendak pelanggan.


Biasanya replika robot mengambil masa selama sebulan untuk disiapkan.

16
14
0
12
0
You will be interested

Video| Kreatif atau kedekut? Tentu lenguh tangan penumpang sebelah! Guna tangan jadi wiper manual!

Tular video paparkan gelagat dua lelaki yang naiki kereta. Penumpang sebelah dilihat gerakkan wiper secara manual gunakan tali dibuat sendiri semasa hujan lebat

Anda pesakit asma? Tanaffas inovasi USIM bantu mudahkan pesakit asma! Menangi pingat emas ITEX 2022!

USIM cipta produk yang dinamakan Tanaffas iaitu alat bantu untuk mudahkan penghantaran ubatan (spacer) menggunakan Metered Dose Inhaler (MDI) untuk pesakit asma
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Alam Canggih 1 day ago

Video| Memang king habis! Penunda kereta tak boleh cari makan! Myvi tarik lori, buat ramai terpukau!

Tular video tunjukkan kemampuan kereta ikonik Perodua Myvi yang digelar sebagai King of Road tunda sebuah lori besar. Namun banyak netizen bersifat sinis sahaja
Fitri Hazim in Alam Canggih 5 days ago

Video| Laluan LRT Kelana Jaya dibina di bawah kubur? Siap ada animasi grafik dan Google Map sekali!

Video paparkan animasi LRT laluan Kelana Jaya yang dikatakan dibina di bawah kubur bangkitkan semula perasaan ingin tahu sehingga raih hampir 8 juta tontonan
Fitri Hazim in Alam Canggih 6 days ago

Video| King dah naik pangkat! Perodua Myvi jadi kereta peronda polis? Siaplah semua! Berdesut kejar!

Perkongsian video mengenai kereta Perodua Myvi yang dikenali sebagai King of Road kelihatan punyai logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) sekali gus undang persoalan
Fitri Hazim in Alam Canggih 1 week ago