Alam & Sains 05 Jan, 2023

Waspada! Hujan berterusan di Terengganu selama 2 hari! MetMalaysia keluarkan amaran! Hati-hati banjir!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this

Hujan dijangka kembali melanda Terengganu: Gambar hiasan


PENDUDUK di Negeri Terengganu terutama mereka yang terbabit dalam kejadian banjir pertengahan Disember 2022 lalu diingatkan mereka masih belum hidup bebas sebaliknya perlu berjaga-jaga dengan sebarang kemungkinan berlakunya banjir berikutan hujan berterusan dijangka berlaku di negeri itu. 

Ini kerana Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada kembali di Terengganu.


Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan amaran hujan berterusan


MetMalaysia memaklumkan, hujan berterusan selama dua hari bermula pada 6 hingga 7 Januari 2023 membabitkan beberapa daerah di negeri tersebut.

Antara daerah yang berisiko menerima taburan hujan dalam tempoh tersebut termasuklah Besut, Setiu, Kuala Nerus dan Kuala Terengganu.Menurut kenyataan MetMalaysia amaran tersebut dijangka melanda beberapa kawasan di Terengganu dan Kelantan.

“Amaran hujan berterusan tahap waspada ini dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hujan dan ribut petir sedang atau dijangka berlaku melebihi enam jam dalam tempoh berkenaan di sesuatu kawasan,” kata kenyataan tersebut. 

Sehubungan itu, orang ramai boleh mendapatkan maklumat cuaca terkini menerusi laman sesawang rasmi, aplikasi mobil myCuaca serta menerusi laman media sosial rasmi MetMalaysia. - KitaReporters 


Penduduk Terengganu dijangka berhadapan dengan hujan berterusan selama dua hari

11
6
1
11
0
You will be interested

Video| Terima kasih kongsi tip! Agar reban ayam tiada lalat, kurang berbau! Hanya guna sekam padi!

Seorang penternak ayam telur berkongsi tip elak reban berbau dan didatangi lalat.
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 5 days ago

Video| Wanita terkejut! Kapasiti elektrik di Malaysia unlimited! Di Indonesia kena ikut harga dibayar!

Kejutan budaya perbezaan daya kapasiti watt elektrik tenaga elektrik video tular Malaysia Indonesia berbayar dibayar penggunaan berbayar tiada had ada had
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 2 weeks ago

Video| Harimau kumbang berjaya diperangkap! Guna umpan kambing! Felda Lasah di Sungai Siput Utara!

Harimau kumbang diperangkap terperangkap ditangkap Felda Lasah Sungai Siput Utara Perhilitan Perak ladang kelapa sawit peneroka perangkap pekerja ladang kebun
Abdul Razak Din in Alam & Sains 3 weeks ago

Perubahan di benua Antartika beri kesan kepada Malaysia! Rakyat perlu sedar kesan perubahan iklim!

Benua Antartika Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Pusat Penyelidikan Antartika Kebangsaan (NARC) Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM)
Mohammad Ishak in Alam & Sains 3 weeks ago