Alam Canggih 12 Oct, 2020

Langkah pencegahan! Covid-19: Enam sekolah di Perak ditutup!

@asliza musa
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah berkhidmat di Kuala Lumpur sebelum dipindahkan ke cawangannya di Perak selama 10 tahun.

Share this
ENAM buah sekolah di Perak ditutup sementara selama tujuh hari bermula esok, Isnin 12 Oktober 2020 ekoran terdapat kes positif Covid-19 membabitkan warga sekolah tersebut. Nampaknya jumlah sekolah ditutup seluruh negara terus bertambah sejajar dengan peningkatan kes baharu Covid-19. : KitaReporters 


Lagi cerita-cerita berkaitan Perak:

https://kitareporters.com/search?search=perak


Sekolah terlibat adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) King Edward VII, SMK (P) Treacher Methodist, SMK Bukit Jana,  Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Jana, SK Convent Kota dan SK Ulu Mengkuang. 

Penutupan sekolah di daerah Larut Matang dan Selama itu disahkan oleh Pengerusi Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil Perak, Razman Zakaria.

Razman Zakaria


Razman ketika dihubungi meminta ibu bapa dan penjaga tidak panik dengan langkah penutupan itu kerana ia adalah tindakan pencegahan awal selaras dengan arahan dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN)

Katanya, langkah itu juga bagi mengurangkan risiko penularan wabak tambahan lagi kedudukan sekolah-sekolah terlibat adalah berhampiran dengan pusat tahanan perlindungan di Taiping yang mempunyai rekod jangkitan wabak tersebut. 

"Semua pihak terutama ibu bapa dan penjaga diminta mematuhi semua arahan yang dikeluarkan pihak sekolah. 

"Pemantauan juga dilakukan dari semasa ke semasa dan sekiranya terdapat penularan wabak tersebut, pihak sekolah diminta berhubung segera dengan Jabatan Pendidikan Daerah," katanya.


Situasi semasa kes Covid-19 mengikut mukim di Perak
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kenyataannya baru-baru ini berkata, Kementerian Pendidikan (KPM) boleh menutup sekolah sekiranya terdapat kes jangkitan Covid-19 dalam kalangan warga sekolah. 

Menurut Muhyiddin, perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan Covid-19 yang dipengerusikan beliau pada Jumaat 9 Oktober 2020 lalu. 

Dalam keputusan itu, Kementerian Pendidikan boleh mengeluarkan arahan penutupan sekolah tanpa menunggu penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago