Alam Canggih 29 Oct, 2021

Siap siaga hadapi banjir di Terengganu! 2,779 petugas keselamatan bersedia! Libatkan 6 agensi!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


MENJELANG hujung tahun, menjadi kebiasaan bagi negeri di Pantai Timur untuk melalui musim tengkujuh menyebabkan beberapa kawasan akan berdepan bencana banjir.

Bersedia dengan menghadapi perkara itu, enam agensi penyelamat negeri Terengganu bersiap siaga untuk menggalas tanggungjawab dengan menggerakkan anggota masing-masing bagi membantu mangsa-mangsa banjir yang dijangka melanda negeri ini penghujung tahun 2021 ini.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan musim tengkujuh


APM Terengganu menyediakan bot untuk membantu memindahkan mangsa banjir. - Gambar kredit: APM Terengganu


Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), Leftenan Kolonel (PA) Mohd Rosman Abdullah berkata, agensi terbabit termasuklah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) telah menyiapkan segala kelengkapan bagi menghadapi perkara yang menjadi acara tahunan itu.


Rosman Abdullah berkata pihaknya bersiap dendia dengan segala kelangkapan bagi menghadapi musim tengkujuh yang akan tiba tidak lama lagi.


Katanya, seramai 2,779 anggota dari enam agensi terbabit akan membantu kerja-kerja penyelamat mangsa di seluruh negeri sekiranya banjir melanda negeri ini.

Kesemua mereka terdiri daripada 833 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), di samping 803 polis, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (517 orang), Jabatan Sukarelawan Malaysia (376 orang), Angkatan Tentera Malaysia (208 orang) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (42 orang).


Rosman (tengah) memeriksa kit keperluan untuk mangsa banjir di Terengganu


Menurutnya, dari segi logistik, kesemua agensi berkenaan memiliki 163 bot, 132 kenderaan pacuan empat roda, 62 lori dan 24 ambulans.

“Daerah Besut diramal daerah terawal dilanda banjir pada awal November sebelum merebak ke daerah lain,” katanya.

“Sehubungan itu, kini pihak jawatankuasa tersebut sudah mempersiapkan sebanyak 580 pusat pemindahan sementara (PPS) bagi menempatkan sehingga 270,000 mangsa dengan 80 peratus daripadanya merupakan bangunan sekolah,” katanya dalam sidang media persediaan menghadapi Monsun Timur Laut, baru-baru ini. 


Khemas khas untuk mangsa banjir yang akan ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) mangsa banjir.


Mohd. Rosman yang juga Pengarah APM Terengganu berkata, pada tahun 2020 hampir RM6 juta bantuan wang ihsan disalurkan kepada lebih 11,000 ketua isi rumah yang terjejas banjir di negeri tersebut.

“Bantuan kewangan berkenaan ditingkatkan sekali ganda dari RM500 kepada RM1,000 seperti diumumkan oleh kerajaan, September (2021) lalu.” katanya. - KitaReporters


Anggota APM Terengganu sentiasa bersedia untuk digerakkan apabila berlaku sebarang bentuk bencana

7
11
0
10
1
You will be interested

Video| Ubah motosikal jadi robot! Karya Eri Sudarmono rentas ke China, Jerman! Macam Transformer!

Eri Sudarmono, pelukis menganggur akibat Covid-19, bangkit dengan karya luar biasa. Cipta robot seperti Trasformer sehingga dapat permintaan dari China, Jerman

Varian Omicron: WHO ramal lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti! Dos penggalak tak halang sebaran?

WHO anggarkan lebih 50% penduduk Eropah dijangkiti varian Omicron menjelang Mac 2022. Dos penggalak diteruskan kerana Eropah akan jadi tumpuan penyebaran wabak
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 2 days ago

Jom buat duit! Jual minyak masak terpakai, dapat duit tambahan! Jadi biodiesel, lilin, sabun!

Minyak masak yang sudah digunakan boleh dijual balik sekali gus mampu berikan pendapatan sampingan selain sebagai usaha bagi bersama-sama menjaga alam sekitar
Nur Sabrina Samsudin in Alam Canggih 4 days ago

Syukur! Banjir di Pahang pulih sepenuhnya! PPS ditutup! Selepas hampir sebulan dilanda bencana!

Selepas hampir sebulan dilanda banjir dengan menyaksikan ratusan PPS di Pahang dibuka untuk tempatkan mangsa bencana, kini semua PPS itu sudah pun ditutup
Ainal Marhaton Abd Ghani in Alam Canggih 4 days ago

Video| Sijil vaksinasi palsu! Lima tampil buat pengakuan! Berurus niaga dengan doktor swasta!

Penahanan seorang doktor swasta berusia 51 tahun, dari Marang yang didakwa keluarkan sijil vaksinasi palsu sebabkan lima individu terbabit tampil buat pengakuan
Mohammad Ishak in Alam Canggih 6 days ago