Alam & Sains 20 Nov, 2021

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Dr Manoj Mittal


Seorang doktor di India sanggup memakan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan baik untuk kesihatan dan mampu meningkat imuniti tubuh.

Dalam satu klip video yang tular, doktor yang dikenali sebagai Dr Manoj Mittal dilihat selamba mengunyah najis lembu.

Menurut Indian Express. dalam profilnya di Twitter, lelaki itu menyebut bahawa dia mempunyai kelulusan dalam bidang kedoktoran dan merupakan seorang pakar perubatan kanak-kanak.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan najis

Dr Manoj Mittal selamba mengunyah najis lembu. Kredit Foto: Indian Express

Menerusi video tersebut, dilihat dengan jelas doktor itu mengambil najis lembu dari tanah dan terus memasukkannya ke dalam mulut.

Sambil mengunyah najis lembu, doktor itu turut menerangkan 'manfaat' kononnya air kencing dan najis lembu boleh menghindarkan pelbagai penyakit serius.

Dia turut menggalakkan wanita agar mengamalkan pengambilan najis haiwan itu agar dapat bersalin secara normal.


Kredit foto: TimesNow News


Selepas video doktor itu tular dalam sejumlah media sosial, timbul pelbagai persoalan dan reaksi daripada netizen.

Segelintir netizen bersetuju dengan pendapat Dr Manoj, namun majoriti netizen mempersoalkan ijazah serta kelulusannya sebagai seorang doktor.

Bagi sebilangan masyarakat India yang tinggal di kawasan kampung, ada yang mempercayai khasiat najis dan air kencing lembu untuk tujuan perubatan walaupun ia tidak diiktiraf oleh perubatan moden. - KitaReporters


18
11
1
9
0
You will be interested