Alam Canggih 06 Jan, 2022

Keadaan banjir di Terengganu kembali pulih sepenuhnya! Namun ATM tetap siap siaga diatur gerak!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Hishamuddin Hussein memeriksa perbarisan anggota ATM di Kem Seri Pantai  Seberang Takir,Kuala Terengganu


KEADAAN banjir di Negeri Terengganu dilaporkan telah hampir pulih sepenuhnya berikutan cuaca kembali panas dan hujan kian reda sejak beberapa hari lalu. 

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, beliau dimaklumkan perkara itu oleh Menteri Besar, Datuk  Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar mengenai situasi banjir di negeri itu juga telah hampir pulih sepenuhnya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Angkatan Tentera Malaysia

Pemandangan dari udara keadaan Sungai Setiu yang diambil oleh Unit Dron JBPM Terengganu 


Katanya, berdasarkan taklimat dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta beberapa agensi sehingga jam 12.00 tengah hari pada Khamis, 6 Januari 2022 Terengganu kembali pulih daripada banjir.

Hishammuddin berkata, beliau berpuas hati dengan kerjasama erat antara ATM dan Kerajaan Negeri serta pelbagai agensi dalam melaksanakan operasi banjir di daerah yang terjejas di negeri tersebut yang disifatkannya cukup erat dan berkesan.


Keadaan air di Kampung Nyatoh di pinggir Sungai Setiu. - Kredit gambar: Dron JBPM Terengganu


Malah, katanya, koordinasi di Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) peringkat daerah mahupun negeri antara ATM, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) serta setiap agensi turut berjalan dengan lancar.

 “Gabungan aset-aset milik ATM dan setiap agensi juga amat membantu bagi memindahkan mangsa banjir ke kawasan selamat khususnya Pusat Pemindahan Sementara (PPS) serta mengagihkan makanan dan barang keperluan ke PPS serta kawasan yang terputus hubungan jalan darat,” katanya pada sidang media khas Ops Murni ATM di Terengganu di Batalion ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja, Kem Seri Pantai, Seberang Takir,Kuala Terengganu pada Khamis, 6 Januari 2022.


Hishammuddin mengaminkan doa sejurus tiba di Kem Seri Pantai, Seberang Takir, Kuala Terengganu. - Kredit gambar: Media MB


Bagaimanapun, beliau mengingatkan, walaupun situasi banjir di Terengganu hampir pulih sepenuhnya, komitmen ATM untuk terus bekerjasama rapat dengan Kerajaan Negeri serta setiap agensi berkepentingan tidak berganjak.

Katanaya,  fokus dan keutamaan menerusi Operasi Murni (Ops Murni) ATM Negeri Terengganu kini adalah membantu melaksanakan kerja pembersihan pascabanjir terutama di kawasan tumpuan seperti kediaman, rumah ibadat, sekolah dan klinik kesihatan.


Anggota ATM membawa seorang pesakit dari Pulau Tioman, Pahang menggunakan helekopter ke Hospital Kuantan.


Selain itu, katanya, usaha juga dipergiatkan untuk membantu kerja-kerja baik pulih jambatan yang terjejas serta membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melakukan ujian pengesanan COVID-19 terutama terhadap mangsa-mangsa banjir.

Katanya, bagi tujuan berkenaan, 1,026 anggota melalui 4 pasukan sudah bersiap siaga untuk diatur gerak ke seluruh negeri Terengganu pada bila-bila masa. Ini tidak termasuk 182 anggota Tentera Darat Malaysia yang telah diatur gerak ke daerah terjejas banjir di negeri ini sejak hari pertama.


Hishammuddin meninjau keadaan sungai di Terengganu menggunakan helikopter


“Saya juga telah maklum kepada Menteri Besar, sekiranya terdapat sebarang keperluan tambahan, maklum terus sama ada kepada saya, Panglima Angkatan Tentera, Panglima Tentera Darat atau wakil-wakil ATM di PKOB. ATM akan bantu apa jua yang terdaya demi keselamatan dan kebajikan rakyat Terengganu,” kata Hishammuddin.


Anggota JBPM Terengganu membuat pemantau paras air di sebuah sungai di daerah Dungun,Terengganu


Sementara itu, JBPM Terengganu, giat membuat pemantauan udara dengan menggunakan dron untuk memantau keadaan semasa dan paras air di sungai-sungai utama di negeri itu.

Pemantauan tersebut dilakukan oleh Unit Dron JBPM Terengganu dengan bantuan Unit Dron APM Wilayah Timur dan Unit Dron JBPM Kedah. - KitaReporters


Gambar sebatang sungai di daerah Dungun yang dirakam dari udara yang diambil oleh Unit Dron JBPM.

 

 

12
11
1
18
0
You will be interested

Jumaat cuti umum untuk kakitangan awam! Digesa aktif bertani tampung keperluan! Tapi di Sri Lanka!

Sri Lanka kini jadikan hari Jumaat sebagai cuti kepada kakitangan awam di negara itu dalam usaha tingkatkan hasil pertanian, sekali gus tampung keperluan rakyat

Zuhayati Yazid in Alam Canggih 2 weeks ago

Video| Ular sawa 110kg keletihan! Kenyang selepas telan seekor kambing! Ditangkap anggota bomba!

Seekor ular sawa seberat 110kg berada dalam keletihan selepas dipercayai kekenyangan setelah telan seekor kambing di Kampung Durian Mentangau, Paka di Dungun
Adnan Mohamad in Alam Canggih 5 days ago

Video| 25 Jun: Hari Pelaut Sedunia 2022! Kerjaya sebagai pelaut dianggap sepi dan tidak dihargai?

Setiap tahun tanggal 25 Jun, golongan pelaut atau seafarer diraikan dengan sambutan Hari Pelaut Sedunia. IMO tetapkan pada 25 Jun 2011 sebagai sambutan pertama
Amil Abdullah Saiby in Alam Canggih 1 week ago

Nak jumpa Mek Suria? Kerangka ikan yu paus? Jom ke Hari Peladang, Penternak, Nelayan Terengganu!

Gajah bernama Mek Suria, kerangka ikan yu paus sepanjang 18m jadi daya tarikan pengunjung sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Terengganu 2022
Mohammad Ishak in Alam Canggih 1 week ago

Berita baik untuk usahawan! Alibaba lancar edisi baharu Program Latihan Netpreneur di Malaysia!

Alibaba Global Initiatives (AGI) lancar edisi baharu program Latihan Netpreneur Alibaba di Malaysia dengan sokongan MDEC dan MATRADE pada 12 Julai-16 Ogos 2022
Editor 1 in Alam Canggih 1 week ago