Alam & Sains 16 May, 2023

Syabas! Pertandingan sulung STEM4All Challenge! Dianjurkan Taylor’s University, University of Dundee!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Pertandingan sulung STEM4All Challenge (Cabaran STEM4All) telah dimuktamadkan baru-baru ini, sebagai sebahagian daripada kerjasama lama antara Taylor’s University dan University of Dundee di Scotland. 

Terbuka kepada pelajar dari sekolah menengah dan kolej, pertandingan ini dimulakan untuk memacu minat STEM (sains, teknologi, kejuruteraan, matematik) dalam kalangan belia.

Sebanyak 17 pasukan mengambil bahagian dari Taylor’s College, Westlake International School, Tenby International School Ipoh, Epsom College, dan University of Nottingham Malaysia. 

Para peserta bersaing untuk mencadangkan dan membentangkan penyelesaian inovatif untuk menangani isu kesihatan atau kesejahteraan global menggunakan teknologi Revolusi Industri 4.0 (IR4.0). 

Menyediakan latihan untuk mengembangkan idea mereka ialah Jessie Chong, pengarah di sebalik inkubator perniagaan permulaan Taylor’s sendiri, BizPod.

Sepuluh daripada pasukan remaja kemudiannya telah disenarai pendek dan dijemput untuk mengambil bahagian dalam pertandingan akhir, yang diadakan di Taylor's Lakeside Campus. 

Panel penilai terdiri daripada wakil dari kedua-dua universiti serta Elaine Lee, Felo Saintifik di Big Idea Ventures, sebuah firma modal teroka yang sebahagiannya berpangkalan di Singapura.Pasukan Metabolic Masters dari Tenby International School Ipoh diumumkan sebagai finalis teratas dan pemenang STEM4All. 

Pasukan itu terdiri daripada pelajar Samantha Elise Joseph, Austin Loo Jian Chuan, dan Ng Zi Jun yang mencipta dan melontarkan prototaip 'Anti-Tremor Watch' mereka - jam tangan pintar yang didedikasikan untuk mengesan dan mengatasi gegaran pada individu yang menghidap penyakit Parkinson yang menjejaskan sistem motor, terutama pada individu yang lebih tua.

“Selepas menyertai STEM4All Challenge, kami telah dijemput untuk menghadiri beberapa siri bengkel dalam talian yang dianjurkan oleh Taylor's dan Dundee. 

"Mereka benar-benar membantu memberikan maklumat latar belakang dan panduan mengenai penjanaan, pelaksanaan dan pembentangan cadangan kami,” kata Samantha, yang kini sedang menjalani program Cambridge A Level (CAL) sekolahnya.

“Rasanya sangat memuaskan untuk melihat idea kami terhasil dan mendapat pengiktirafan daripada ahli akademik dan saintis berpengalaman yang telah berada dalam industri selama bertahun-tahun. 

"Kami berharap untuk pergi lebih jauh dengan Anti-Tremor Watch kami, menggunakan pengetahuan yang kami peroleh daripada pertandingan dan membuat perubahan dalam kesihatan dan kesejahteraan mereka yang menghidap Parkinson,” tambahnya.

Hadiah kedua dan hadiah ketiga diberikan kepada dua pasukan dari Taylor's College: Pasukan Outliers dari program CAL untuk 'CCE Larvicide' mereka - mencadangkan Cassia Cinnamon Crude Extract (CCE) sebagai larvisid (racun pembunuh jentik-jentik) yang mesra alam dan murah yang diekstrak daripada kulit kayu manis Cassia tree - dan pasukan Starlight daripada program Foundation in Science untuk prototaip 'Haid Tanpa Sakit Menjadi Mungkin' mereka.

Kesemua tiga pasukan teratas telah dianugerahkan trofi bercetak 3D yang direka khas dan hadiah wang tunai bernilai sehingga US$2,000 dan tujuh pasukan lain yang disenarai pendek menerima US$300 setiap satu untuk penyertaan mereka.

“STEM4All pertama kami telah mencapai kejayaan besar dari awal hingga akhir dan telah menekankan kepentingan kerjasama antara universiti dalam memupuk minda-minda orang muda. 

"Ia juga berfungsi sebagai platform untuk menzahirkan potensi anak muda dalam STEM untuk mencipta karya inovatif dan memberi inspirasi yang bermanfaat untuk masyarakat dan dunia di sekeliling mereka, dengan tepat menangkap semangat pertandingan,” kata Profesor Madya Dr Phelim Yong, Ketua Pusat Pengajian Biosains, Taylor’s University. - KitaReporters/Kenyataan Media


12
11
0
12
0
You will be interested