Alam Canggih 17 Oct, 2021

Hebat ganu boh! 13k petugas barisan hadapan JKNT terima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


JABATAN Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menyediakan enam hospital dan 20 Pusat Pemberian Pemberian Vaksin (PPV) milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk pemberian dos penggalak kepada kakitangan jabatan tersebut di negeri ini.

Pengarahnya, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, kira-kira 13,000 petugas barisan hadapan kesihatan mula menerima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19.

Pemberian berkenaan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat bermula hari ini, Ahad, 17 Oktober 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan dos penggalak

Pengarah Kesihatan Terengganu Dr Kasemani Embong menjelaskan pemberian dos penggalak kepada petugas jabatan berkenaan adalah secara sukarela.


Katanya, suntikan dos penggalak hanya akan diberikan kepada mereka yang sudah melepasi tempoh sekurang-kurang enam bulan daripada tarikh penerimaan dos kedua.

Katanya, pemberian dos penggalak kepada petugas barisan hadapan dan warga emas berusia 60 tahun ke atas, akan juga diberikan di PPV swasta, tidak lama lagi.

Dr Kasemani berkata, pemberian dos penggalak kepada petugas jabatan berkenaan adalah secara sukarela.

“Paling penting ialah mereka telah melepasi tempoh enam bulan selepas dos kedua,” katanya.


Pemberian suntikan dos penggalak itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat bermula  Ahad, 17 Oktober 2021. 


Sebelum ini, KKM memberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 keluaran Pfizer jenis Comirnaty Concentrate for Dispersion for Injection (Comirnaty).

Kementerian berkenaan akan turut memberikan dos penggalak kepada kelompok-kelompok lain selain warga emas dan barisan hadapan.

Menterinya, Khairy Jamaluddin, berkata perkara demikian akan dimaklumkan selepas program itu dimulakan kepada warga emas dan barisan hadapan.

"Kami sudah memulakan program dos penggalak vaksin COVID-19, bermula dengan warga emas dan barisan hadapan," jelasnya.

KKM mengumumkan pemberian suntikan pelalian membabitkan warga emas berusia 60 tahun ke atas dan anggota barisan hadapan yang menerima dos lengkap sekurang-kurangnya enam bulan lalu. Dos penggalak vaksin COVID-19 diberikan kepada kelompok penerima pertama secara percuma dan sukarela. - KitaReporters


15
12
2
9
1
You will be interested

Video| Untungnya rakyat China! Naik teksi tanpa pemandu! Perkhidmatan Robotaxi pertama di dunia!

Syarikat pemilikan kenderaan pemanduan autonomi terbesar di China, Baidu dan Pony.ai, syarikat pemanduan autonomi dapat permit sulung untuk kendalikan Robotaxi

Video| Ada beran? Jom seberangi jambatan terpanjang di dunia! Sky Bridge 712 terima pengunjung!

Republik Czech buka jambatan dikenali Sky Bridge 721 yang punyai jarak sepanjang 721m dan tergantung di udara pada ketinggian 95m di atas sebuah kawasan lembah
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 4 days ago

Doktor rancang nak buat pemindahan rahim! Bagi peluang golongan transgender pengalaman mengandung!

Seorang pakar bedah di New Delhi rancang untuk pindahkan rahim kepada seorang lelaki jalani pembedahan wanita transgender supaya dapat rasai nikmat kehamilan
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago

Tenun Pahang Diraja: Sudah terbang tinggi, terbang jauh! Tarik perhatian kerabat diraja Britain!

Puteri Diraja Britain, Puteri Anne dan Duchess of Gloucester, Duchess Birgitte berkenan lawat Pameran Tenun Pahang Diraja yang diadakan julung kalinya di London
Mohamed Sa'ari in Alam Canggih 1 week ago

Kesiannya! Ribuan burung jatuh 'dari langit' kerana kelesuan! Gelombang suhu panas jejas kehidupan!

Suhu panas di Gujarat, India memaksa pasukan penyelamat bertungkus-lumus kutip ratusan ekor burung setiap hari yang tewas akibat terkesan gelombang panas haba
Zuhayati Yazid in Alam Canggih 1 week ago