Alam Canggih 17 Oct, 2021

Hebat ganu boh! 13k petugas barisan hadapan JKNT terima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this


JABATAN Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menyediakan enam hospital dan 20 Pusat Pemberian Pemberian Vaksin (PPV) milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk pemberian dos penggalak kepada kakitangan jabatan tersebut di negeri ini.

Pengarahnya, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, kira-kira 13,000 petugas barisan hadapan kesihatan mula menerima suntikan dos penggalak vaksin COVID-19.

Pemberian berkenaan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat bermula hari ini, Ahad, 17 Oktober 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan dos penggalak

Pengarah Kesihatan Terengganu Dr Kasemani Embong menjelaskan pemberian dos penggalak kepada petugas jabatan berkenaan adalah secara sukarela.


Katanya, suntikan dos penggalak hanya akan diberikan kepada mereka yang sudah melepasi tempoh sekurang-kurang enam bulan daripada tarikh penerimaan dos kedua.

Katanya, pemberian dos penggalak kepada petugas barisan hadapan dan warga emas berusia 60 tahun ke atas, akan juga diberikan di PPV swasta, tidak lama lagi.

Dr Kasemani berkata, pemberian dos penggalak kepada petugas jabatan berkenaan adalah secara sukarela.

“Paling penting ialah mereka telah melepasi tempoh enam bulan selepas dos kedua,” katanya.


Pemberian suntikan dos penggalak itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat bermula  Ahad, 17 Oktober 2021. 


Sebelum ini, KKM memberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak vaksin COVID-19 keluaran Pfizer jenis Comirnaty Concentrate for Dispersion for Injection (Comirnaty).

Kementerian berkenaan akan turut memberikan dos penggalak kepada kelompok-kelompok lain selain warga emas dan barisan hadapan.

Menterinya, Khairy Jamaluddin, berkata perkara demikian akan dimaklumkan selepas program itu dimulakan kepada warga emas dan barisan hadapan.

"Kami sudah memulakan program dos penggalak vaksin COVID-19, bermula dengan warga emas dan barisan hadapan," jelasnya.

KKM mengumumkan pemberian suntikan pelalian membabitkan warga emas berusia 60 tahun ke atas dan anggota barisan hadapan yang menerima dos lengkap sekurang-kurangnya enam bulan lalu. Dos penggalak vaksin COVID-19 diberikan kepada kelompok penerima pertama secara percuma dan sukarela. - KitaReporters


15
12
2
9
1
You will be interested

Video| Platform e-dagang eJazmine ke pasaran luar negara! Jemput usahawan sertai Virtual Mall!

Platform eJazmine.com kembangkan sayap dari lokal ke global apabila masuki Indonesia, Filipina, Bangladesh serta perkenal Virtual Mall (Pusat Beli Belah Maya)

Rahana MD in Alam Canggih 1 week ago

Kenaikan harga sayur sementara! Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam naik - KPDNHEP!

Kenaikan harga sayur adalah sementara. Dijangka alami penurunan apabila keadaan cuaca bertambah baik. Harga telur, ayam naik sebab harga makanan ayam pun naik
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 days ago

Video| Hukum guna Android box? Berdosa atau tak berdosa? Ini jawapan mufti yang perlu anda tahu!

Kini ramai gunakan Android box (kotak Android) kerana ia lebih jimat berbanding langgan saluran berbayar. Tapi pernahkah terfikir hukum beli, guna Android box?
Zul Akmar Jamaludin in Alam Canggih 5 days ago

Bantu wanita berniaga! Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenalkan peniagaan jemaah di AEON!

Kelab Usahawan Muslim Profesional perkenal konsep perniagaan berjemaah dan berkongsi bayar sewa serta letakkan produk di pusat beli-belah seperti cawangan AEON
Kartini Mohd Noor in Alam Canggih 6 days ago

Video| Doktor makan najis, minum air kencing lembu! Dakwa baik untuk kesihatan, imuniti tubuh!

Dr Manoj Mittal di India sanggup makan najis lembu dan minum air kencing binatang itu dengan dakwaan ia baik untuk kesihatan dan mampu tingkat imuniti tubuh
Fauzan Uda Ahmad in Alam Canggih 1 week ago